ГЕРБ срути идеята, че е укротен в кошарката

Харалан Александров, социален антрополог

ГЕРБ срути идеята, че е укротен в кошарката  | StandartNews.com

- Г-н Александров, какъв е вашият коментар на случилото се в Народното събрание?

- Това, което стана, според мен съвсем накратко е, че от един предизвестен провал (тъй като беше ясно, че вотът на недоверие не може да мине) ГЕРБ и Борисов успяха да го обърнат в своя полза, като отново застанаха в центъра на обществения интерес. Този път чрез явяването в залата и нерегистриране. Може да се спори доколко това е почтен метод за парламентарна борба, но със сигурност е легитимен и със сигурност успя да изненада и да обърка техните опоненти. Това, което сега предстои, е борбата за интерпретацията на този акт. И много интересно е, какво ще бъде неговото продължение оттук нататък, тъй като не могат да си позволят безкрайно да повтарят едно и също, ще се наложи да проявят творчество. Така че ще чакаме с интерес развитието на този сюжет. Във всеки случай в момента контролът отново е в ГЕРБ, това е новината, и го направиха по нестандартен начин.

- Наемате ли се с прогноза какво ще се случи на следващото заседание?

- Г-н Борисов трябва да направи прогнозата, той води в момента.

- Изненада ли е поведението на "Атака", тъй като се знаеше поначало, че те са в Брюксел?

- Отсъствието на "Атака", както и присъствието им, е доста натоварено със смисъл в тази ситуация, в тази конфигурация. "Атака" е в много трудна позиция, тъй като каквото и да направи общо взето може само да минимизира загубите. В този план може би наистина съчетанието на една приятна екскурзия на чужди разноски с отсъствие от терена на сблъсъка може би е печеливша позиция.

- Наемате ли се с прогноза как се чувства премиерът в тази ситуация и правителството му?

- Сигурно е раздразнен, защото той се беше подготвил според мен да отговори на въпросите и да участва в дебатите. Това, което е впечатляващо в поведението на премиера е, че успява да запази необходимото хладнокръвие и се опитва да си върши работата, доколкото е възможно в една обсадна ситуация. От една страна, под много силен политически и публичен натиск и от друга страна, очевидно без да контролира собствената си кадрова политика поради партийния диктат. В тази изключително трудна ситуация се справи изненадващо добре, за мен.

- БСП за пореден път е поставена в положение да се оправдава и специално нейния лидер.

- Той, доколкото забелязах, не се появи навреме, което вероятно има своите обяснения. Да, БСП отново беше поставена в положение да се оправдава. Тоест, чисто политически ГЕРБ поведе днес. Иначе от гледна точка на парламентарните процедури и на смисъла на вота той явно не е високоприоритетен. Цялата странна материя около това странно министерство, с далеч не толкова важна и централна роля колкото изглежда явно не вълнува никого особено много - нито опозицията, нито управляващите, но стана повод за преборване и за премерване на силите. Винаги, когато какъвто и да е въпрос се превърне в терен за властово преборване, Борисов печели. Това сме го установили.

- Колко са възможностите на парламентарния правилник за подобни развития на ситуациите?

- Доколкото знам, ако още един път си позволят да не се регистрират, вотът ще падне. Едно нещо, което обаче е ясно, е, че процедурата е тясна за ГЕРБ и за Борисов. Те обичат да са отвъд процедурата с всички рискове, които това поведение крие. Тоест, идеята, че ГЕРБ е опитомен, укротен и сложен в кошарката като добра, кротка и безобидна опозиция, трябва сериозно да бъде преразгледана.

(Пред Агенция "Фокус")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай