Фенки направиха засада на Куката

Актьорът смеси текстове на Ерик Богосян с лични истории, Диляна Попова го интервюира

Фенки направиха засада на Куката | StandartNews.com

София. Мариан Вълев доказа, че и от сцената може да възпламени многобройни предани и нови фенки. Известният актьор реши да се пробва в храма на Мелпомена след почти 20-годишен антракт - той се завърна под прожекторите във "ВИП" по текстове на Ерик Богосян. Моноспектакълът му събра многобройна публика в театър "София" на самия 10 ноември - акт, донякъде символичен за Мариан, който напусна родината малко след началото на прехода в търсене на изгубеното време. След финалните овации пък поклонничките му направиха засада за автографи.

Куката прибягва до хитър трик - смесва монолози, подписани от световноизвестния драматург, със свои лични истории. Така миксът между малките градски хора на американеца (познати ни от някогашните изключителни превъплъщения на незабравимия Андрей Баташов) и чарът на Куката се получи нестандартен и зрелищен. Оригиналното заглавие на пиесата е "Събуди се и помириши кафето". В нея поредният маргинал, който бленува за Холивуд, преминава през фантазии и фантазми. Въображението му се развихря от илюзорна катастрофа през разбиване и божествено оцеляване. Той дори се вижда като знаменитост, като истински вип.

Спектакълът е разбит в 15 части. В някои от тях Мариан разказва за себе си, а в други се слива с персонажа. Публиката невинаги разбира къде е границата и в това подклажда голямото любопитство и истинската тръпка. На видеостена вървят атрактивни клипове. В един от тях го интервюира самата Диляна Попова, в друг той хвали качествата на дрогата - единствената, носеща му успокоение. Вълев споделя открито собствените си колебания, анализирайки имиджа си на бунтар. Той се гаври с всичко - и с похабената си енергия през последните 20 години, и с епизоди от кариерата си, и с кастингите при Димитър Митовски за "Под прикритие", дори с името си. В иронично автоинтервю признава, че може да не притежава най-добрата дикция на света, но пък умее да дърпа струните в душата на публиката. В един от етюдите главният въпрос е не да бъдеш или да не бъдеш, а дали Бог има патка и колко е голяма тя. Не липсват и тежки метафори - като тази за фабриката за бройлери, където унифицирани хора роботи работят с маски на лицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай