Фандъкова с искане към държавата за градския транспорт

Разходите за ток за линиите на метрото са се увеличили над 2 пъти, а не е включено в мерките

Фандъкова с искане към държавата за градския транспорт | StandartNews.com

„Градският транспорт на София трябва да бъде справедливо компенсиран за загубите от пандемията, като се отчете обществената му значимост и големият брой пътници, които обслужва всекидневно“. За това настоява столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя се е срещнала с министъра на транспорта Христо Алексиев и екипа на министерството, за да дебатират механизма за компенсиране на автобусните превозвачи с отпуснатите 40 млн. лв. от държавния бюджет, сподели кметът в профила си във Фейсбук.

Фандъкова уточнява, че общинските транспортни дружества за пръв път ще имат възможност да участват в този механизъм и благодари министър Алексиев, че е включил Националното сдружение на общините в разговорите за определяне на условията и размера на подкрепата.

„Спадът на пътниците в градския транспорт на София е над 25% спрямо нивата от 2019 г., което води до огромен спад на приходите“, категорична е Фандъкова. Тя посочва, че този момент Столичната община е успявала със собствени средства да запази транспортното обслужване в обем и качество, които отговарят на противоепидемичните мерки. „Средствата, които сме осигурили от общинския бюджет са 150 млн. лв., но на този етап се нуждаем от подкрепата на държавата, за да продължим да изпълняваме транспортната задача, без съществени намаления“, допълва кметът.

По време на срещата тя е обърнала внимание на факта, че в актуализацията на държавния бюджет не са предвидени средства за метрото и електротранспорта, чийто загуби се увеличават както заради спада на пътниците, така и заради голямото покачване на цената на електрическата енергия

„2,4 пъти са увеличени разходите за електроенергия за линиите на метрото и затова подготвяме писмо до министър-председателя и министъра на финансите, с което ще настояваме за компенсации за общинските дружества „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен““, уточнява столичният кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай