Екоминистърът предупреди София, голям проблем

Местното управление много по-сериозно трябва да се отнесе спрямо отпадъците

Екоминистърът предупреди София, голям проблем | StandartNews.com

Източник: бТВ

Както в София, така и в цялата страна положението с боклука е нерадостно. Остър проблем няма, задава се такъв, но трябва да бъде овладян от управлението на София - не само от кмета на София, а и от Столичния общински съвет. Toва заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в интервю за бТВ.

По думите му местното управление много по-сериозно трябва да се отнесе спрямо отпадъците. В София заводът за отпадъци трябва да бъде модернизиран, управляван по-стриктно и да се намери друга система освен за разделното събиране и рециклиране, настоя Попов.

Ако местното управление на София не се ангажира с решаване проблема с боклука на София и със завода, който го обслужва, в най-скоро време ще създаде проблеми, предупреди министърът.

За мръсния въздух в страната, Попов обясни, че в Русе например проблемът с мръсния въздух е много висок, но има решение на проблема. Три неща тревожат хората в Русе - острите миризми, планиран инсинератор в Гюргево и високо равнище на фини прахови частици, което Министерство на околната среда и водите засича.

В Разград има няколко завода, за които МОСВ подозира, че те изпускат води в различни часове на денонощието - къде нарочно, къде поради авария, което довежда допълнително до замърсяване на околната среда. МОСВ се е съсредоточило много върху водата, защото е източник на миризми и източник на информация дали има нещо сериозно в региона на Лудогорието. Екоминистерството няма индикации и данни, че предприятията в Разград замърсяват местната там река - Бели Лом, но един от ефектите е, че могат да "изсмучат" и да отнемат кислорода от водата. След интензивните проверки на МОСВ лошите миризми в Разград изчезнали.

"Не бива контролът да бъде непрестанен, а самите предприятия да поемат ангажимент да пазят качеството на атмосферния въздух, а не на всеки ъгъл да има проверяващи", коментира министърът.

Между 50% и 100% се повишават санкциите за мръсен въздух, посочи Юлиан Попов като даде пример, че глобите се налагат както на предприятия, така и на местна власт, която е пряко отговорна за качеството на атмосферния въздух.

Накрая запитан и за ротацията в правителството, която ще се извърши през март месец, Юлиан Попов препотвърди както своята позиция, така и на други министри от изпълнителната власт, че не очаква голяма промяна в конфигурацията на властта.

Според него дори и да има частични смени в кабинета, най-вероятно нищо няма да се промени сериозно. Юлиан Попов не се е замислял за ротацията, а гледа да свърши колкото сe може повече неща за колкото се може по-кратко време.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай