Два музея показват Съкровищата на Земята

За първи път НИМ и "Земята и хората" правят обща изложба

Два музея показват Съкровищата на Земята | StandartNews.com

ФОТО: НОВА ТВ

За първи път НИМ и "Земята и хората" правят обща изложба

Природните и културно-историческите чудеса на България за първи път са представени в една изложба. "Съкровищата на Земята" е уникалната експозиция на Националния исторически музей и Националния Музей „Земята и хората“, която бе открита днес в НИМ. Чрез изящни артефакти проектът за първи път показва връзката между природното и културно наследство.

Архиепископска митра (корона) от Охрид, изработена във Венеция, в началото на XVIII век блести до самороден кристал във формата на птица.

Древни сечива са съчетани с природни кристали на скъпоценни камъни и минерални суровини, използвани от човека от най-дълбока древност. Експозицията включва над 125 минерални образци - най-впечатляващите от постоянната експозиция и непоказвани до момента експонати от фондовете на НМ „Земята и хората“. В същото време посетителите ще имат възможност да видят едни от първите метални сечива от Дуранкулак, изработени от самородна мед.

Уникалната нефритена плочка за колан, открита през 2017 г. от директора на НИМ, доц. д-р Бони Петрунова при разкопки на нос Калиакра заема централно място в изложбата. Красивият художествен предмет от бял нефрит, датиран от XIV век, най-вероятно изработен в Китай, по време на династията Юан е използван като катарама в униформата на воини монголи.

В изложбата са представени и най-голямото късче злато от България, от района на Етрополе и самородното злато от река Огоста, доказателство за богатството на българските земи. Злато, което е послужило за изработване на уникални изделия още преди 6000 г.

Сред експонатите от НИМ се открояват иконата от Охрид „Дванадесетте господски празници“ от ХІІ век и втора половина на ХІV век и Мощехранилницата на Св. Матрона от началото на XVII век.

Изложбата „Съкровищата на Земята“ представя още кварц от Бразилия, природни и обработени образци от диамант, изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, и др. Сред акцентите са находки от знаменити находища от цял свят - Мозамбик, Пакистан, Зимбабве, Шри ланка, Армения, Русия, Украйна и др.

Този наш съвместен проект дава възможност пред публиката да се представят както природните богатства на България и света, така и артефакти от българските земи, в които има вложени различни скъпоценни материали, както и предмети, които са изработени от такива материали, посочи директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова, цитирана от БТА. Това е първият по рода си такъв проект, който няма да остане само в този вид, а ще бъде разширен. Ще направим едно споразумение между двата музея, при което великолепните артефакти, които откриваме, да бъдат изследвани с апаратурата, знанията и експертизата на колегите от НМ "Земята и хората", добави още доц. Петрунова. По думите й това сътрудничество ще даде много ползотворни резултати. Директорът на НМ "Земята и хората" Чавдар Начев посочи, че идеята за тази изложба се е родила през миналата година в Балчик. Виждаме едно хубаво дело, сътворено от две национални институции в лицето на НИМ и НМ "Земята и хората" и ви приветствам за това начинание, посочи в словото си заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай