Данък авторско право. Сериозно ли?

Подстригването е 15 лева, с музикален съпровод 20. Как предпочитате?

Данък авторско право. Сериозно ли? | StandartNews.com

"Подстригването е 15 лева, с музикален съпровод 20. Как предпочитате?" Това вече е първият въпрос на собственици на фризьорски салони, след като държавата налази този бизнес, защото пускал музика по времето, когато работи с клиенти.
И той няма да бъде първият. С промени в Закона за авторските права всеки търговски обект, дори и да е обикновена баничарница, в която хората слушат Азис, докато месят тесто и продават банички, трябва да плаща за авторски права, защото слуша музика не за лична употреба, а /цитирам/ с цел привличане на клиенти. Същото важи и за селски хоремаг, където звучи Преслава, а хората обикновено пазаруват хляб и олио на вересия, докато вземат новата пенсия. И понеже магазинът е единствен в селото, надали привлича клиентите точно с музика.
Това изискване е разписано съвършено сериозно с промените в Закона за авторско право, а инспекторите на Министерството на културата дори обикалят заедно с полиция отделни салони и СПА-центрове, за да ги предупредят, че ако искат да слушат музика, трябва да си я пускат само през слушалки. Нищо, че това може да е БНР, което вече е платило авторски права, за да пуска въпросната музика. Нищо, че въпросната музика я има и в youtube, където никой не плаща. Нищо, че на Род Стюарт например може да не му пука за това какви приходи ще му донесат българските фризьорски салони, въпреки че една промяна в прическата би му била от полза. Или че на някоя млада българска група повече би й се искало да звучи там безплатно, белким някой я забележи.
Ама Вие сериозно ли, министър Банов? Зарязахте по време на Ковид-19 десетки свободни артисти без никакви доходи и без компенсации на произвола на съдбата. И дори сам предложихте да затворят всички публични музикални и театрални прояви, а сега взе да Ви пука за авторски права и за доходи на артисти? Вярно, промените в Закона са приети, главно защото държавата наистина я бива да постига резултати, граничещи с тоталния абсурд. И, ако глупостта можеше да лети, на покрива на някои министерства вече щяха да са построени летища, а на мястото на бившата петолъчка на парламента щеше да има площадка за "Боинг".
Но защо същата тази държава набута пари веднага след извънредното положение на ресторантите, които първи бяха задължени да спазват разпоредбите за авторски права, и остави точно фризьори, козметици и квартални търговци да плащат за авторско право на музиката, която звучи в магазините им. Маските бяха, според афоризма на Милен Цветков, за да мълчим. Спирането на музиката е, за да спрем да вярваме, защото основното, което ни дава тя, е вяра в нещо по-хубаво, надежда и упование.
Да, авторски права трябва да се плащат, но колко от наличните милиони радиостанции, включително и онлайн, дават тези пари? Проверихте ли, че има телевизии, които не дават нито лев и ползват музика на известни наши автори? Вярно, че е по-лесно да погнеш браншовете със сравнително невисок доход, за да си докараш печалба - и колко пари получи от въпросните права Васил Пармаков, който почина след тежка депресия и безпаричие? Колко пари получиха пак от тях десетките музиканти, които нямаха изяви по време на извънредното положение, та Ви се наложи да хванете бухалката? Идиотско е да се мисли, че в подобен сложен момент собствениците на търговски площи си нямат други проблеми като ДДС и плащане на наеми, та трябва да плащат и за това, че пускат радио и да им се вменява, че така привличали повече клиенти, затова е справедливо да дават още пари. За тях е най-лесно да повишат цените, след като сключат договор за авторско право. Да, днес подстригването ще върви с данък прическа, утре епилацията - с подобен, защото собствениците трябва да си възстановят тези загуби. Вдругиден Кирил Маричков ще влезе да си купи един хляб и ще го обръснат с данък авторски права, защото в магазина звучат "Щурците".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай