Данъчни облекчения вместо социални помощи за деца

Данъчни облекчения вместо социални помощи за деца | StandartNews.com

Цвета Брестничка, председател на Асоциация "Родители"

- Какво е вашето мнение за решението на депутатите детските надбавки за малолетните и непълнолетни майки да се дават само в натура?

- Това, което е положително в тази насока, е, че се обвързва отпускането на помощи със социална работа. Така че тези деца да бъдат подкрепени, а не наказвани. Това, което смятам обаче, че би било проблематично, е, ако тази помощ бъде предварително определена точно в какъв вид натура да бъде, а не да се преценява според нуждите на това семейство, на тази майка с дете, защото всяка ситуация е различна. Така че това е някаква стъпка, но как точно ще се случи на практика е един голям въпрос, защото знаем, че социалните работници са крайно недостатъчни като бройка, като заплащане, голяма част от тях са демотивирани, претоварени и всъщност дали реално ще се случва тази социална работа с тези деца, защото въпросът е не само те да получават помощи, а да им се помогне да се интегрират в обществото, да не остават извън обществото наистина, за да могат да бъдат полезни и да не възпроизвеждат този модел впоследствие и техните деца.

- Какви мерки са необходими за превенция срещу това зловещо явление деца да стават родители? Всяка следваща година статистиките казват, че техният брой се увеличава.

- На първо място тези деца да виждат пред себе си друга перспектива, тоест те да имат някакъв житейски план, а това се случва най-вече през училището. За тях училището да не е място, където те просто пребивават и където ходят, за да могат техните родители да получават детски надбавки, а място, което отваря пред тях врати. Разбира се, много е важно и средата, в която растат. Там, където се вижда, че едно дете е застрашено от отпадане от училище, да се вземат мерки още преди това да се е случило. За това има много сигнали и симптоми. Важно е тези сигнали да се разпознават и от училището, и от социалните работници и да има партниране между тях.

- В тази връзка необходими ли са промени и в образователната система, освен в социалната?

- На първо място има нужда от много сериозна координация между социалните служби и училището, но има нужда и от голяма подкрепа на училищата по отношение на работата със семействата. Защото към момента учителите са оставени само на собственото си вдъхновение и инициатива в това отношение. Не е предвидено нито достатъчно време, нито адекватно заплащане за това, те да работят със семействата, защото учителят всъщност е значим авторитет пред родителите.

- Депутатите гласуваха също да се приравни съжителството без брак към семействата. Как оценявате това решение?

- Това отново е половинчата мярка, която се опитва да закърпи сега съществуващото положение, да ограничи някакви злоупотреби, но това не е сигнал, че се работи за цялостно решаване на проблема. Би трябвало да бъдат насърчавани хората от една страна да сключват брак, от друга страна, да имат деца и това се случва най-вече през данъчни облекчения. Когато хората знаят, че това, което изкарат, ще остане в семейството им, за да могат да си гледат децата по адекватен начин, те ще бъдат много по-склонни да работят повече, да печелят повече, да не крият тези доходи, съответно да раждат повече деца и да ги гледат по един добър начин. За нас работещата формула е данъчни облекчения, а не социални помощи. Системата на детските надбавки всъщност стимулира хората да укриват доходи и стимулира да имат повече деца хората, които разчитат на социални помощи. Системата на данъчни облекчения стимулира хората, които работят, плащат данъци, осигуровки и живеят на светло.

(Пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай