Да не палим сами фитила на държавата

Да не палим сами фитила на държавата | StandartNews.com

Паническото теглене на пари обслужва сценария за рухване на банките

"Моля ви се, изтеглете си парите, фалирайте банките и давайте да я закриваме тази държава, че е голяма мъка. И най-важното, разпространявайте слухове от агенция "Една жена каза", почувствайте се най-накрая не като лош материал, а като материал, с който се наливат основи!" Този ироничен призив отправи вчера млада дама във Фейсбук, докато пред клоновете на някои банки се виеха опашки, а в аптеките рязко се увеличи търсенето на успокоителни. Мнозина спестители следват същия порив, пришпорвани от лоши подозрения.

Тъмният призрак на катастрофата от 1996-1997 г. се появи отново, след като и най-маститите политици с тревога отбелязаха, че върви атака срещу цялата финансова система с клевети и инсинуации. Започналата психоза прилича на описаното в Теорията на самосбъдващото на американския социолог Роберт Мъртън. През 1948 г. той обяснява, че в началото си "самосбъдващото се пророчество" е грешно съждение на човек за реалната ситуация, което води до промяна на неговото поведение по начин, че погрешното разбиране в един момент става истинско. Мъртън извежда теорията си, след като пред очите му разиграва фалит на американска банка - масовото убеждение на вложителите, че трезорът ще фалира, води до стълпотворение пред гишетата и светкавичното теглене на пари в крайна сметка оставя банката на сухо.

В последните дни у нас станахме свидетели на перфидно организирана "черна кампания" срещу третата по големина банка в България. Слуховете за нейния фалит заляха мрежата чрез жълто-кафяви анонимни сайтове и клюкарски агенции, залпово изстрелване на sms-и до хиляди хора, и след броени часове разтревожени вложители на тълпи окупираха клоновете в цялата страна. По принцип банковата дейност почива върху основен, но крехък феномен - доверието. Никой банкер не държи депозитите на клиентите си в мазето, а ги раздава като кредити и инвестира в различни активности. Затова изкуствено предизвиканото масово изнасяне на личните финанси от хиляди вложители е в състояние да събори и най-консервативния трезор. Отделно, ако бъде пресечена паниката, тя може да породи "мексиканска вълна", която да се пренесе към други финансови институции. Кризата с доверието избухна след поставянето на КТБ под специален надзор и мътния сценарий около нейното изпразване.

Неумелите и противоречащи си действия на БНБ, Комисията за финансов надзор, прокуратурата и Министерския съвет оставиха неприятното впечатление, че банката е станала "странична щета" на раздора между партиите и техните бизнес лобита, които сами са потопили трезора. Така и не се намери държавна институция, която да излезе с ясна информация и да проведе решителни действия за успокояване на гражданите. По телевизията тичат управници и банкери с изменени лица и повтарят само две думи: "Без паника". Проблемът е, че техните внушения не са подплатени с факти и рационални обяснения на ситуацията, което засилва мнителността на населението, въпреки официално много добрите показатели на банковата система - висок собствен капитал на дружествата и солидните банкови резерви на страната.

Малко късно и правоохранителните органи се сетиха да размахат пръст на клеветниците и сеячите на сплетни в медиите. При този вакуум на държавност последната преграда преди потопът на масовата психоза да причини още поражения си остава здравият разум на вложителите. Дребните спестители с влогове до 196 хиляди лева нямат абсолютно никакви поводи за притеснения, независимо в коя банка държат парите си, тъй като са гарантирани от държавата. Тъкмо те обаче в момента със свити сърца са се наредили пред клоновете и в бързината забравят за възможните последствия от прехвърлянето на авоарите в "Бурканбанк".

Вложителите трябва да са наясно, че участват в сценарий, който може да се окаже пагубен и за самите тях - в случай на хиперинфлация парите под дюшека им ще се превърнат в обикновени салфетки. Несъмнено зад заговорите срещу банките стоят бизнесмени с огромни дългове, които искат да пропуснат тяхното изплащане. Втората порода финансови чакали вероятно бутат събитията към падане на валутния борд и ново обезценяване на лева, което ще измие борчовете и ще им даде шанс да спечелят от курсовите разлики. Прокуратурата светкавично трябва да спре тяхната игра с огъня, а хората да знаят, че с прибързаните си действия увеличават вероятността "самосбъдващото се пророчество" за срутване на финансовата система да се изпълни.

С други думи в момента спасението на държавата е в ръцете на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай