Чирпанлиев: Бежанците не носят джихад и ебола

Във всеки център ще има по 3 лекарски кабинета, казва Николай Чирпанлиев

Чирпанлиев: Бежанците не носят джихад и ебола | StandartNews.com

Расте ли броят на бежанците у нас, има ли риск сред тях да има джихадисти? Напразни ли са страховете на хората около центровете за чужденците, търсещи закрила в България? Потърсихме мнението на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

-Г-н Чирпанлиев, в момента светът се страхува най-много от две основни заплахи - вируса ебола и ислямските джихадисти. Доколко те застрашават и страната ни?

- Ще отговоря не като експерт, а като български гражданин. Видимо е, че за ебола няма място за притеснение на този етап. По отношение на ислямските джихадисти най-вероятно трябва да отговорят колегите от службите за сигурност. Онова, което аз виждам като реална заплаха, която беше дефинира преди двадесетина дни в Женева, на поредната сесия на Върховния комисариат на ООН по въпросите за бежанците, е нестихващата бежанска вълна. В Женева почетен гост на сесията бе генералният секретар на ООН г-н Бан Ки Мун, който изтъкна, че в "цялата световна човешка история не е имало такъв бум на бежанци, какъвто има в момента."

Той цитира числа като: 6 млн. вътрешна миграция в самата Сирия, отделно около 1,2 млн. в Турция, 1,3 млн. в Йемен, в Ливан също над 1,3 млн. Това е застрашителното. Последните новини са, че Ливан и Йемен затвориха границите си за сирийски бежанци. От друга страна, президентът на Турция зае ясни и нови позиции, след като посети пограничните райони и обяви, че е склонен да създаде буферна зона, която е друга форма за затваряне на границите. Така че целият този поток, като не се пренебрегва и фактът, че в Иран вече има около 1,3 млн. афганистанци, може да бъде раздвижен в няколко посоки, една от която неизбежно е Източна Европа през България

- Категоричен сте, че няма опасност за навлизане на вируса ебола в България. Как ще коментирате тогава факта, че освен бежанците от Сирия, в страната ни навлязоха изключително много африканци, които всяват смут и потенциален страх у населението?

- Първо искам да подчертая, че бежанците от Африка не са много. Към днешна дата в Агенцията в процедура са 5778 търсещи закрила лица. Отделно 658 души, получили закрила, все още живеят в центровете на ДАБ. Както виждате, става въпрос за число, надвишаващо 6000, като 78-80% от получилите и търсещи закрила са от Сирия. Нараснал е броят на пристигащите от Афганистан. Доскоро те бяха 9-11%, сега са 15%.

На трето място по численост след бежанците от Сирия и Афганистан са иракчаните и чак на четвърто място са търсещите закрила от Африка. Имаме единични представители на Сомалия, Мали, Конго, Иран, Кот д'Ивоар, Алжир и т.н. В тази връзка категорично мога да заявя, че нямаме бежанци от зоните, където е регистриран вирусът ебола.
Въпреки това всички чужденци, влезли в България, задължително минават през съответните медицински прегледи, които се извършват от колегите в МВР и по-точно от "Гранична полиция" и Дирекция "Миграция". В нашите центрове също разполагаме с лекари, които са или араби или арабско говорещи, така че при най-малкия проблем, свързан със здравословното им състояние, реагираме адекватно. До този момент нямаме сериозни оплаквания, освен от хората с хронични заболявания.

- Налице е противоречие по този въпрос, тъй като миналата година в центъра в Харманли имаше болни от хепатит и краста. В центъра във "Враждебна" имаше болни от туберкулоза, а в в "Овча купел" случаи на серопозитивни (жена от Мали, болна от СПИН). Как тези хора с такива сериозни и опасни заболявания са били допуснати да влязат в страната ни?

- През миналата година в нашите центрове буквално за дни влязоха 2-3 хиляди търсещи закрила. Тогава напливът беше толкова голям, че не всички органи успяваха да си свършат работата. Имам предвид и медицинските институции. В момента организацията е такава, че няма подобна опасност.

Съгласно Закона за убежището на бежанците, след като те бъдат регистрирани, получават правата на всички български граждани и ако възникне спешен проблем, той се решава чрез "Спешна помощ". Ако имат хроничен здравословен проблем, той се решава чрез личния лекар.

- А каква е съдбата на тези сериозно болни хора за една година. Имате ли информация за тях?

- Естествено, че бяха лекувани. Нито един човек не е починал от посочените от вас заболявания. Не допуснахме епидемия. Имаме два смъртни случая: жена почина от инсулт и 34-годишен мъж почина от инфаркт. Всичко друго е под контрол.

Бих искал да използвам възможността да поздравя Александровска болница, която навърши 135 години. Присъствах на тържествения концерт в НДК, видях с каква любов пяха Лили Иванова, Валя Балканска, Максим Ешкенази и с какво уважение се изказваха за тази болница. Тук е уместно да подчертая, че д-р Оскар, по инициатива на еврейската общност "Шалом", създаде мобилни медицински екипи и провери зрението на децата в бежанските центрове. Организацията раздаде очила на всички, които се нуждаят от диоптри.

Днес отново обсъждахме въпроса и д-р Оскар ми потвърди, че през втората половина на декември акцията ще бъде повторена. Това, което бих искал да допълня е, че една хуманитарна организация ще инвестира в създаването на медицински кабинети - по три във всеки бежански център. Ще бъдат отворени и кабинети по вътрешни болести, педиатрични и стоматологични.

- Как ще коментирате вчерашния инцидент в Харманли? Бежанците са буйствали, изпочупено е държавно имущество.

- Инцидентът е станал по време на рожден ден, който са празнували сирийци в ресторант в Харманли. След прибирането им са се спречкали с група афганистанци. Нещо често срещано, тъй като по принцип имат религиозни и етнически разногласия. Разбират се да решат нещата "по мъжки" и се е получил този инцидент. Аз съм категоричен, че всички афганистанци, които са участвали в инициирането на вчерашните дрязги, след приключване на съдебно - процесуалните процедури ще бъдат репатрирани незабавно в родината си.

- Преди време направихте изявление, че имате проблем с липсата на добри преводачи. Доста хора са влезли, представяйки се за сирийци, а всъщност не са. Ако преводачът не владее перфектно езика и разновидностите на неговите диалекти, много лесно човек би могъл да се подведе от коя страна е лицето, влизащо в страната ни. Съществува ли този проблем все още?

- Тъкмо приключваме една обществена поръчка, на която се явиха десетки желаещи. Тези, които са издържали тестовете в момента се оформят в моя заповед. Става въпрос за преводачи от трудни диалекти в персийски език, като дари, пущу, афганистански наречия, същото важи и за арабския език и други редки езици. Конкурсът е проведен съгласно изискванията и скоро предстои да сключим договор с преводачите.

- И въпреки това доста хора са влезли, представяйки се за сирийци, а те не са. Има ли случаи на навлизане на радикални ислямисти в страната ни зад гърба на истинските бежанци?

- Ще отговоря конкретно за Държавната агенция за бежанците. При нас идват само лица, които подават молба за закрила от българската държава. Където и да го направят, ние имаме споразумение и уговорка, първо да минат полицейска проверка. Става въпрос за случаите, когато лицата идват директно в нашите центрове. Ако чужденците влизат през зелена граница, те естествено минават всички необходими проверки според изискванията на "Гранична полиция" и Дирекция "Миграция". В тези структури работят разузнавачи и контраразузнавачи. На нас, съгласно ЗУБ ни се предоставят само лица, които са проверени от службите. И единствено когато ни се гарантира, че всичко това е направено, те се пренасочват към нас. До този момент, за повече от година откакто съм председател на тази агенция, нямам информация да са се подвизавали такива лица. Но пак подчертавам, че това не е ангажимент на агенцията. Ние нямаме ресурс, за да можем да установим подобна принадлежност. Заплаха винаги може да се появи. Атентатът в Сарафово е доказателство, че само усилията на една държава не са достатъчни, но се надявам, че нашите служби са направили оценка на риска и занапред ще избягваме подобни случаи.

- Сражават ли се според вас българи в редиците на Ислямска държава?

- Въпросът надхвърля моята компетентност, както и нивото, на което съм!

Ексклузивно за "Стандарт" шефът на ДАБ предостави най-последните данни за бежанците в момента в страната ни, а те са :

- РПЦ - Баня - 57 души

- ТЦ - Пъстрогор - 293

- РПЦ - София - 650

- Военна Рампа - 467

- Харманли 1 988

- Ковачевци - 86

- Враждебна - 276

Общо : 3967 души

Лица, настанени на външен адрес за собствена сметка - 430

Настанени лица с предоставена закрила - 638

Лица в процедура - 5 778

Спряно производство - 2 096

Сравнителна характеристика:

Общ брой решения за предоставяне на закрила до октомври 2013 г. - 2 462

Общ брой решения за предоставяне на закрила до октомври 2014 г. - 5 839

От 1993 до 2014 г.: общ брой решения - 32 064, от тях само за 2014 г. - 8 395.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай