Частни болници с повече пари от държавните

"Софиямед" с приходи колкото Александровска и ИСУЛ

Частни болници с повече пари от държавните | StandartNews.com

София. Частните болници продължават да набират скорост. Това показват реалните приходи на лечебните заведения по здравна каса за 2013 г. Общо 1,599 млрд. лв. е изплатила здравната каса за 2013 г. на около 370 клиники у нас. Това е със 152 млн. лв. повече в сравнение с 2012 г. Най-много пари отново са заработили големите държавни болници. Първа по приходи е университетската клиника "Св. Георги" в Пловдив с 86,29 млн. лв., а непосредствено след нея се нарежда "Св. Марина" във Варна с 66,56 млн. лв. След тях идва ред на големите софийски болници. През 2013 г. класацията оглавява "Пирогов" с 45,5 млн. лв. На второ място пък е частната клиника "Токуда" с 44,72 млн. лв. През 2012 г. обаче техните места бяха разменени. "Токуда" не е единствената частна болница, която си съперничи с държавните за челните места в усвояването на средства от касата.

"Софиямед" в столицата например вече мери сили по приходи с големи клиники като Александровска и ИСУЛ. За 2013 г. те са заработили съответно 26 млн. лв. и 24 млн. лв., а тя - 21 млн. лв. Все повече частни неголеми болници и в провинцията печелят по каса, колкото най-големите държавни в повечето области. В Пловдив например "Каридад" е с 8 млн. лв., "Каспела" с 15 млн. лв, "Здраве" с 12 млн. лв. Първата частна онкологична болница в страната "Централ онко хоспитал" е с 11,6 млн. лв. В същото време 20 от 28-те областни болници в страната са с приходи между 7 млн. лв. до 16 млн. лв. С добри постъпления е и специализираната "Сити Клиник" в София. Още през първата си година тя е с 11,8 млн. лв. приходи по каса. Реално обаче заработките на частните болници са още по-големи, защото в тях се извършват повече операции кеш или пък има по-голямо доплащане, което не се калкулира в средствата им по НЗОК.

През тази година обаче не е ясно дали болниците ще могат да увеличат парите си от касата. Бюджетът на фонда за клиниките и онкомедикаментите е малко над 1,150 млрд. лв. Оперативният резерв на касата вече е 212 млн. лв., тъй като 67 млн. лв. бяха дадени за болниците за м. г. Дори към тази сума да се прибавят и 94-те млн. лв., които са заделени като втори резерв на касата, пак няма да се стигнат 1,55 млрд. лв., колкото са приходите им за 2013 г. Единственият вариант е актуализацията на бюджета на НЗОК, но той е под въпрос.

60 пъти разлика по области

Разпределението на парите за болници по здравна каса е много неравномерно за различните области на страната. Причината за това е концентрацията на медицинската помощ в определени градове, както и наличието на повече хора в тях. През 2013 г. най-много средства - 511 млн. лв., са били изразходвани за София-град. На второ и трето място са съответно областите Пловдив и Варна - 253 млн. лв. и 121 млн. лв. Най-малко пък са били парите за областите Видин - 8,43 млн. лв., Смолян - 11,9 млн. лв., Силистра - 12,1 млн. лв. На практика разликата между парите за столицата и Видин е 60 пъти.

Бонуси за зъболекари в 847 села

Зъболекарите в 847 села и малки градчета ще имат право на бонуси от касата през тази година. Това е с 41 повече от миналата. Mатериалните стимули се дават, защото в тези места има малко хора и не е изгодно за специалистите да работят там. Подобни средства от години получават и джипитата. Практиките се избират на базата на отдалеченост, ако няма друг кабинет на повече от 15 км. Също така се гледа екологичната обстановка, трудната достъпност на района, броят безработни пациенти. За да получава бонуси зъболекарят, населеното място, в което се намира, трябва да отговаря поне на две от изискванията. Размерът на бонусите ще се уточнява допълнително от касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай