Чакаме милион туристи в старата столица през 2016 г.

Чакаме милион туристи в  старата столица през 2016 г. | StandartNews.com

Ще се срещна с кметовете на всички общини, за да чуя проблемите им

Организираме международен футболен турнир "Трифон Иванов" за деца, казва Даниел Панов

- Ще доведем във Велико Търново компании в областта на високите технологии

- Надявам се да убедим министър Горанов 2 от 10-те процента от доходите на физическите лица да остават в общините

Нашият град пази свято и ревностно сърцето и душата на България

Да работи с твърда ръка и позитивизъм. Това обеща Даниел Панов, след като преди дни беше избран за председател на Управителния съвет на Националното сдружение на българските общини (НСОРБ). Кметът на Велико Търново получи поста с пълно мнозинство. Пред "Стандарт" той коментира своите амбиции и планове през 2016 година.

- Г-н Панов, като новоизбран председател на Сдружението на общините обявихте, че започвате срещи с кметовете. Кои основни проблеми на градоначалниците ще засегнете?

- Бих искал и чрез вестник "Стандарт" още веднъж да благодаря на всички колеги, които ме удостоиха с огромната чест, но и със значимата отговорност да бъда председател на Управителният съвет на Националното сдружение на общините.
На базата на 5-годишния си опит като кмет на Велико Търново познавам много добре основните проблеми на местното самоуправление. Един от първите ми ангажименти е изготвянето на график за срещи с кметовете на всички общини. Целта ни е с членовете на УС да чуем лично всички проблеми и да набележим мерки за решаването на онези, за които има възможности в момента, както и да търсим необходимите промени в законодателството и по-добра комуникация с правителството, за да решим повече проблеми.

- Как трябва да се промени методиката за определяне на такса смет от 2017 г.?

- Искането всички общини от години е да се промени законът и да се изготви нова методика, която ще позволи по-точно и справедливо изчисляване и заплащане на такса "смет", както от страна на гражданите , така и от бизнеса.
Още на първото ни заседание на 5 март ще разискваме принципите и технологията за изготвянето на методиката за определяне на тази такса, както и мерките за реална децентрализация.

- Повечето кметове настоявате 2 от 10-те процента от доходите на физическите лица да остават в общинските бюджети. Министър Горанов обаче не е съгласен. Ще успеете ли да го убедите?

- Промяната в този налог е сред стъпките, по които кметовете имаме съгласие, че са стъпка в посока на реална децентрализация. Предстои да изготвим и да оповестим официална позиция по този въпрос и да водим разговори и преговори с Министъра на финансите. Надявам се да го убедим в необходимостта и целесъобразността от тази промяна.

- Кои са основните приоритети за втория ви кметски мандат? Как ще изглежда старата столица след по-малко от 4 г.?

- В четвъртък Общинският съвет с гласовете на 88% от съветниците прие предложената от мен управленска програма. През годините до края на мандата приоритетите ще бъдат в следните четири области: икономическо развитие и просперитет; достоен живот и развитие на човешкия капитал; опазване и възстановяване на цивилизационното наследство, създаване на благоприятна и естетична среда на живот; утвърждаване авторитета на общината като европейски културен и образователен център.

Убеден съм, че с постигането на тези цели през 2019 г. Велико Търново ще бъде още по-добро място за живеене на своите граждани, още по-привлекателна туристическа дестинация и желано място за реализиране на значими инвестиционни проекти.

- Със софтуерната компания "Сирма Груп" си стиснахте ръцете за съвместна партньорска програма. Какви ще бъдат резултатите от нея?

- В краткосрочен план очаквам резултатите да бъдат увеличаване на възможностите за софтуерните специалисти и хората от IT сектора да се обогатят. Да се създадат предпоставки както за повишаване квалификацията на тези специалисти, така и за стартиране на множество нови компании в областта на високите технологии. Да се подобри партньорството между местната власт, академичната общност и бизнеса в интерес на увеличаване възможностите за реализация на младите хора.

В стратегически план очаквам това и всички такива партньорство заедно да създадат среда, която да утвърди статута на Велико Търново като град на индустриите на знанието. Високотехнологичните, социално и екологично отговорните компании са сърцевината на постиндустриалното общество. Това е бъдещето. Ние искаме и правим всичко възможно да бъдем активна част от него. Работим и ще работим за привличането на именно такива компании.

- Какъв е инвестиционният интерес към общината?

- Регионалната икономика е свързана приоритетно с развитието и устойчивия растеж на туристическата и свързаните с нея индустрии - услуги, транспорт, логистика, търговия, анимация. 48% от регионалния брутен продукт се произвежда от туризма и свързаните с него индустрии. Имаме на практика перманентен туристически сезон и това обуславя устойчивия ръст на туристическия поток към града и региона от около 10% през последните години, дори в условията на криза.
С оглед на стратегическите проекти от инфраструктурата - автомагистрала "Хемус", скоростния път "Русе - Свиленград, който е част от трансевропейски коридор 9 "Хелзинки - Истанбул" и стартирането на концесията на летището в Горна Оряховица значително се увеличи инвестиционният интерес не само към Велико Търново, но и към целия регион. Много компании в областта на високите технологии също подготвят и вече започват реализацията на свои мащабни инвестиционни проекти.

Имаме едно от най-ниските нива н безработица в България - под 4%. През най-активната част на туристическият сезон тя е под 3%. На практика бизнесът в града и региона започва да изпитва недостиг на кадри, както на мениджърски, така и на изпълнителски позиции. Голяма част от компаниите транспортират ежедневно стотици работници от съседни и по-далечни градове, които работят в нашия град.

- Какъв туристически сезон очаквате през 2016 г.?

- Велико Търново е градът, който свято и ревностно пази сърцето и душата на България. Както наскоро писа в своите текстове г-н Енрике Санчо - председател на Асоциацията на журналистите по туризъм в Испания: "Не е възможно да разбереш и почувстваш България, ако не си бил във Велико Търново". Освен 1515-те недвижими паметника на културно-историческото наследство нашите гости имат възможността да се потопят и да съпреживеят невероятната атмосфера на този невероятен, пленителен и романтичен град. Имат възможност да видят историята на българската държавност. Да опитат колорита, вкуса, аромата на българската кулинария, цветя, шевици, занятие. На практика всичко, което ни прави българи. Подобрената туристическа инфраструктура, новите атракции, уникалните културни събития, фестивали привличат все повече посетители.

Очаквам с финализирането на проекта за социализация на крепостта Трапезица градът да предложи още една изключителна атракция на многобройните ни гости от България и от цял свят. Предстои през месец април да проведем за 13-ти път единственото в България и второ в Европа специализирано международно изложение "Културен туризъм Велико Търново".

Надявам се и очаквам през 2016-та да постигнем целта си да посрещнем 1 милион туристи в рамките на една календарна година!

- От кои страни идват най-много гости?

- Изключително пъстър е спектърът на туристите, които ежегодно посещават Велико Търново. Устойчиво се увеличава броят на българските туристи. Многобройни са посетителите от практически всички европейски страни, САЩ, Япония и Китай. Организираме и ще проведем най-мащабния международен фестивал "Ежедневният живот на средновековния Търнов град". Подготвили сме множество маршрути, които включват обекти от културно-историческото ни наследство, както и обекти на поклонническия туризъм.

- Три стари сгради паднаха от началото на годината, последната бе старият метох на Самоводската чаршия. Какво установи съвместната проверка на общината и министерството на културата?

- Велико Търново, заедно с градовете с богато недвижимо културно наследство, е силно потърпевш от проблем, който се състои накратко в следното. На практика 100% от сградите, които имат статут на паметници на културата, но се саморазрушават или са в много лош и опасен вид, са частна собственост. Много често са съсобственост на много хора. Когато тези сгради започнат да погрозняват или стават опасни, единствената реална мярка, която общините могат да предприемат, е да направят предписания и да сложат сигнални ленти. Обикновено предписанията не се спазват от собствениците и те не предприемат на практика никакви мерки. Комисията, след последния инцидент с такива сграда установи точно това, което на нас от години ни е до болка известно.

Надявам се с промените в ЗУТ и Закона за културното наследство мерките, които можем да предприемем заедно с държавните органи, да бъдат много по-ефективни.

Удовлетворен съм от факта, че успях да издействам от Министерство на културата да има местни експерти, които да работят за НИНКН, но да бъдат на терен и да помагат, от една страна, за по-бързото придвижване на преписките, а от друга, за по-ефективни и по-бързи мерки за решаване на проблемни и дори кризисни ситуации.

- Как ще почетете паметта на футболната легенда Трифон Иванов.

- Загубата на Трифон Иванов е огромен емоционален шок за мен и за семейството ми. Трифон бе сред най-добрите и най-верните ми приятели.Той бе достоен българин и горд болярин. Човек, който не обичаше шума и суетата. Беше страшилище на терена и невероятно отзивчив човек с голямо сърце, който искаше и помагаше на всеки в беда и нужда. Аз и всички великотърновци ще запомним Трифон Иванов именно така - всеотдаен, посветен на онова, което прави, на важните каузи, на добрината, на човечността, на грижата и любовта към децата и младите хора, посветили се на футбола. Учредяваме ежегодна награда за проспериращ млад футболист и международен детски футболен турнир "Трифон Иванов". Той мечтаеше за такъв турнир. Длъжни сме пред светлата му памет и ще реализираме тази му мечта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай