Буяр Нишани: ЕС е шансът за стабилни Балкани

Буяр Нишани: ЕС е шансът за стабилни Балкани | StandartNews.com

Буяр Нишани, президент на Албания

- Г-н Нишани, много млади хора от Западните Балкани отиват да воюват в Близкия изток на страната на радикалната групировка "Ислямска държава". Как възприемате действията им?

- Да, когато говорим за тези, които отиват да воюват, трябва да кажа, че те предизвикват нашата загриженост не само за региона ни, защото се превръщат в заплаха за всички. Притесняващо е, че те отиват да воюват в Сирия, Ирак и в редовете на "Ислямска държава", защото това представлява голяма заплаха за страните ни и стабилността като цяло и за Европа. Албания е дълбоко загрижена, защото има и доста албанци, предимно от много бедни райони, които се присъединяват и воюват на страната на тези терористични и радикални групировки. Албания успешно успява да ги идентифицира, както и да открие тези, които набират млади хора и ги изпращат в Близкия изток. Ние имаме много добро сътрудничество с партньорите от НАТО по отношение на разузнавателните служби. В регионален аспект Албания участва в координацията на този процес, контролирайки много по-ефективно нашите граници и като споделяме информацията, която имаме по линия на спецслужбите. Също така наблюдаваме и действията на тези хора, които се превръщат в заплаха и за всички демократични държави, споделящи западните ценности.

- Мислите ли, че регионът ни е стабилен, наблюдавайки процесите в него?

- Дълбоко съм убеден, че ситуацията днес на Балканите е много по добра в сравнение с предишни периоди и миналото като цяло. Балканите бяха част от район, в който се разигра много тежка война, имаше ужасни диктатури, бяхме свидетели и на провеждан геноцид. Сега обаче сме убедени, че ситуацията е много по-добра. Загрижени сме Балканите да не пропуснат шанса за постигане на трайна стабилност. В Тирана смятаме, че трябва да насърчаваме и да развиваме диалога между страните от региона. Трябва все повече да се съсредоточаваме върху извършването на редица регионални инфраструктурни проекти. Трябва да направим така, че хората от отделните държави да бъдат по-близки и да изграждаме партньорство между тях на човешко равнище. Ние споделяме сериозните регионални инициативи, в които България заема важна роля.

- Какви са според вас перспективите на Албания в процеса на присъединяване към ЕС?

- Както знаете, Албания има статут на кандидат-член на ЕС. Това се дължи на провежданите реформи от албанските власти, приноса на всички, но разбира се, и от подкрепата на някои страни от ЕС по този път на Тирана. България е една от тях, за което ние сме много благодарни. Европейската интеграция е единственият водещ елемент в стратегическата ориентация за Албания след присъединяването й към НАТО. В момента няма политическа сила у нас, която да е против влизането в ЕС. Повече от 90 процента от населението ни подкрепят тази идея.

- Какво от опита на България може да бъде използван от Албания?

- Опитът на България за Албания е много съществен в редица области не само защото живеем в един регион, а и защото сме били в сходни политически системи в миналото, които са били доста изолирани и сме имали в някакъв смисъл на думата неразвити общества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай