Брекзит е по-страшен за ЕС, отколкото за кралството

Брекзит е по-страшен за ЕС,  отколкото за кралството | StandartNews.com

Красен Станчев, икономист

- С наближаването на референдума за оставане на Великобритания в Европейския съюз все по-често се говори за щетите, които може да понесе британската икономика, ако страната напусне блока. Противниците на "Брекзит" прогнозират нестабилност на пазара, скок в цените и безработица. Какви обаче ще са последиците за европейската икономика?
- Трябва да кажа в самото начало - не смятам, че Великобритания ще загуби много, но в същото време и не смятам, че е добре за ЕС Великобритания да напусне, защото Обединеното кралство е в по-добра позиция отколкото съюза, той се нуждае повече от Великобритания. Тоест проблемите са предимно за Евросъюза, най-вече за хората, които го управляват, тъй като са предвидили собствени политически кариери в рамките на този съюз, има определен начин за правене на политика и на регламенти. Всички тези неща ще се променят в по-добра посока и за самия ЕС, ако случайно британските избиратели решат да напуснат съюза. Но за самата Великобритания разходите са може би около процент от БВП и за нея няма лоша перспектива. Перспективата за ЕС е по-лоша.
-Според изчисления на четвъртата най-голяма банка в Германия, при Брекзит страната ще загуби до 45 милиарда евро годишно, защото ще пострада немският износ.
- Не вярвам това да се случи, смятам, че е невъзможно. 80% от европейските регламенти за търговията са част от т. нар. Европейска икономическа зона и споразуменията, които съществуват между ЕС и страни като Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Това, че ситуацията е такава предполага, че относително лесно Великобритания, тъй като участва в тези споразумения, може да бъде и част от пазара. В същото време има още нещо, което в микроикономиката се нарича разходи, свързани с излизане от капана на прехода. Те са изчислени много добре преди около месец и половина от Международния валутен фонд, но в крайна сметка Обединеното кралство не е България например. То е част от световната икономика, то е втората европейска икономика. Договорите не могат да се променят от единия ден за другия. Търговските споразумения и потоците също. Има си някаква инерция. В периода на тази инерция - ако се случи излизането на Великобритания от ЕС, ще има време за предоговаряне на тези неща. И не е толкова страшно, колкото се предвижда от "Дойче банк" или от президента Обама.
- Да, обаче и германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че ако Великобритания излезе от ЕС, няма да се ползва със същите привилегии, с които се ползва Норвегия.
- Вие как си представяте, че примерно от единия ден към другия немските компании престават да изнасят за Обединеното кралство или обратното? В Европейския съюз средната обвързаност на европейската икономика със световната търговия е от най-високите в света. Разбира се, има страни като Австрия, Унгария и т. н., където търговията е почти 2 пъти - 180% от БВП на тези страни. В ЕС е някъде около 160% обвързването. За България е 130%. За такава голяма икономика като британската не могат да се случат никакви нещастия от единия ден за другия поради простата причина, че договорите имат предимство спрямо всичко останало. Има и някакви ползи, разбира се. Великобритания няма да внася, нетно тя внася в европейския бюджет около 20 млрд. евро на година. Това естествено ще бъде загуба за европейския бюджет.
- Според "Индипендънт" Шотландия може да спечели от евентуалното напускане на Великобритания. Ето какъв е сценарият: шотландците ще поискат нов вот за независимост и ако се отделят от Обединеното кралство, ще поискат и членство в съюза. А ако станат страна членка на ЕС, потенциално ще привлекат инвеститорите, базирани досега в Англия.
-Не смятам, че това е възможно поради няколко причини. Първото нещо, което Обединеното кралство ще трябва да направи при такова развитие на гласуването на 23-и, е допълнително да облекчи своята финансова и регулаторна среда, което означава, че ще привлече инвестиции. Което пък означава, че Шотландия не би имала тези предимства, които в момента си представя "Индипендънт", че би имала. Другото нещо, което е полезно - и то е полезно за всички, включително за целия ЕС, е, че Великобритания ще трябва да реши проблемите, които има със социалната държава и вероятно ще се откаже от неособено разумните намерения за ограничаване на офшорните зони дотолкова, доколкото Обединеното кралство е част от тези зони и икономиката му зависи от тях, както и световната икономика, както и ЕС. Всичките глупости, които се правят по повод офшорните зони след Panama papers, вероятно няма да се осъществят.
- Ще повлече ли крак Великобритания, ако излезе от Европейския съюз? Можем ли да очакваме подобни ходове или поне дискусии в други страни членки?
- Вероятно да. В крайна сметка това ще доведе до преформулиране на ЕС в нещо, което по-скоро прилича на Европейската зона за свободна търговия.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай