Божията майка ни да­ря­ва доб­ри­ни

Ще има ли­тий­но шес­твие с Тро­е­ру­чи­ца

Божията майка ни да­ря­ва доб­ри­ни | StandartNews.com
  • Има все по­ве­че мла­ди хо­ра в ма­нас­ти­ри­те - пос­луш­ни­ци и мо­на­си, каз­ва Не­го­во пре­ос­ве­щен­ство Ве­лич­ки епис­коп Си­о­ний в интервю за вестник "СТАНДАРТ"
  • С ко­ро­на­ви­ру­са Бог ни под­се­ща, че ня­къ­де сме сбър­ка­ли, че сме се от­кло­ни­ли от пъ­тя на доб­ро­то и чо­веч­нос­тта

На 1 май 2014 г. Не­го­во пре­ос­ве­щен­ство Ве­лич­ки епис­коп Си­о­ний е наз­на­чен с ре­ше­ние на Све­тия си­нод за игу­мен на Тро­ян­ския ма­нас­тир. На 3 ап­рил 2019 г. по ре­ше­ние на Све­тия си­нод е наз­на­чен за игу­мен и на Бач­ков­ския ма­нас­тир. Та­ка ста­ва пър­ви­ят ду­хов­ник в ис­то­ри­я­та на Бъл­гар­ска­та пра­вос­лав­на цър­ква, кой­то уп­рав­ля­ва за­ед­но два­та став­ро­пи­ги­ал­ни ма­нас­ти­ра. В на­ве­че­ри­е­то на най-го­ле­мия праз­ник на Бо­жи­я­та май­ка - Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но, "Стан­дарт" го по­тър­си с въп­ро­си за праз­ни­ка, чу­до­дей­на­та си­ла на Бо­го­ро­ди­ца и си­ла­та на вя­ра­та.

 

  • По­же­ла­вам на бъл­га­ри­те да се ук­ра­ся­ва­ме не са­мо с пищ­на одеж­да, но и с доб­ро­де­те­лен жи­вот
  • Ще има ли­тий­но шес­твие с Тро­е­ру­чи­ца
  • За­вър­ших­ме ски­та "Све­ти Ни­ко­ла" в сим­во­ли­чен ден - на Ни­кул­ден

 

- Ва­ше пре­ос­ве­щен­ство, ще бъ­де ли спа­зе­на ве­ков­на­та тра­ди­ция с чу­дот­вор­на­та ико­на на Све­та Бо­го­ро­ди­ца "Тро­е­ру­чи­ца" в Тро­ян­ския ма­нас­тир? Ще бъ­де ли пре­не­се­на с ли­тий­но шес­твие на Го­ля­ма Бо­го­ро­ди­ца? Как­ви мер­ки са пред­при­е­ти за­ра­ди пан­де­ми­я­та и хо­ра­та, ко­и­то се очак­ва да при­със­тват?

- Ли­тий­но­то шес­твие с чу­дот­вор­на­та ико­на на Прес­ве­та Бо­го­ро­ди­ца "Тро­е­ру­чи­ца" е ус­та­но­ве­но още през ХVII в. До днес то е неп­ре­къс­на­та тра­ди­ция. Ис­то­ри­я­та нед­вус­мис­ле­но ни по­каз­ва, че осо­бе­но във вре­ме­на­та на все­на­род­но из­пи­та­ние учас­ти­е­то в то­ва ли­тий­но шес­твие е да­ва­ло упо­ра и упо­ва­ние на мно­зи­на, за­то­ва и през та­зи го­ди­на, въп­ре­ки теж­ка­та епи­де­мич­на об­ста­нов­ка шес­тви­е­то ще бъ­де про­ве­де­но спо­ред ус­та­но­ве­ния ред и при спаз­ва­не на всич­ки про­ти­во­е­пи­де­мич­ни мер­ки.

- Как­во не зна­ем за чу­до­дей­ни­те ико­ни на Бо­го­ро­ди­ца в Тро­ян­ския и в Бач­ков­ския ма­нас­тир?

- Чу­дот­вор­ни­те ико­ни на Прес­ве­та Бо­го­ро­ди­ца име­ну­ва­ни "Вла­хер­нска-Бач­ков­ска" и "Тро­е­ру­чи­ца-Тро­ян­ска" са ед­ни от най-ве­ли­ки­те све­ти­ни на на­ша­та стра­на. И две­те ико­ни са би­ли да­ру­ва­ни на стра­на­та ни сви­ше, по чу­ден на­чин и през ве­ко­ве­те са да­ря­ва­ли и да­ря­ват мно­жес­тво ми­лос­ти на мно­гос­тра­дал­ния ни на­род. Вяр­вам, че и два­та чу­дот­вор­ни об­ра­за са доб­ре поз­на­ти на на­ши­те съ­на­род­ни­ци, а тъй съ­що и да­леч из­вън пре­де­ли­те на ро­ди­на­та. Ве­ли­ки­те им да­ро­ва­ния са из­вес­тни - да­ря­ва­не­то с рож­би, из­це­ле­ни­я­та и бла­го­дат­на­та под­кре­па са са­мо част от мно­жес­тво­то доб­ри­ни, ко­и­то Пре­чис­та­та Бо­го­ро­ди­ца да­ру­ва на дош­ли­те с вя­ра пред два­та й чу­дот­вор­ни об­ра­за.

- Хрис­ти­ян­ска­та мо­на­шес­ка оби­тел - ски­тът "Све­ти Ни­ко­ла" край Тро­ян­ски ма­нас­тир, бе­ше въз­ста­но­вен. Кол­ко вре­ме бе нуж­но, за да го пос­тиг­не­те? Вклю­чи­ха ли се доб­ро­вол­ци?

- Въз­ста­но­вя­ва­не­то на ски­та "Све­ти Ни­ко­ла" бе­ше ва­жен и сло­жен про­ект, най-ве­че по­ра­ди труд­на­та дос­тъп­ност на мес­тнос­тта, в ко­я­то се на­ми­ра. От за­поч­ва­не под­го­тов­ка­та на про­ек­тна­та до­ку­мен­та­ция до пос­лед­ни­те ра­бо­ти по ски­та ми­на­ха точ­но че­ти­ри го­ди­ни. Сла­ва Бо­гу, в ра­бо­та­та се вклю­чи­ха и доб­ро­вол­ци, ко­и­то с доб­ри­те си сър­ца и доб­ро­во­лен труд под­кре­пи­ха майс­то­ри­те, на­е­ти да из­вър­шват стро­и­тел­но-ре­мон­тни­те ра­бо­ти по обек­та. Има­ше не­що сим­во­лич­но в то­ва, че пос­лед­ни­ят ра­бо­тен ден по ски­та бе­ше на Ни­кул­ден - 6 де­кем­ври ми­на­ла­та го­ди­на.

- Да­ря­ва­ха ли хо­ра­та сред­ства?

- През го­ди­ни­те на ра­бо­та, как­то и пре­ди то­ва, има­ше хо­ра, ко­и­то под­кре­пи­ха и фи­нан­со­во въз­ста­но­вя­ва­не­то на ски­та. Пръв да­ри­тел, още пре­ди 6 го­ди­ни, ста­на Не­го­во Све­тей­шес­тво Бъл­гар­ският пат­ри­арх Не­о­фит. Па­ри­те, ко­и­то бя­ха да­ре­ни от час­тни ли­ца, бя­ха из­пол­зва­ни за до­пъл­ни­тел­ни ра­бо­ти по об­за­веж­да­не­то на хра­ма и сгра­ди­те на ски­та, ко­и­то не бя­ха фи­нан­си­ра­ни с про­ек­та към ДФ "Зе­ме­де­лие".

- Мо­же ли да ни раз­ка­же­те по­ве­че за ико­ног­раф­ския съ­бор, кой­то бе про­ве­ден в Бач­ков­ския ма­нас­тир? За пър­ви път ли се про­веж­да там?

- Тра­ди­ци­он­ни­ят съ­бор на Бъл­гар­ско­то ико­ног­раф­ско сдру­же­ние, кой­то през та­зи го­ди­на за пър­ви път бе­ше про­ве­ден в Бач­ков­ския ма­нас­тир, е прек­рас­но на­чи­на­ние на род­ни­те ни зог­ра­фи, ко­е­то има за цел да ги обе­ди­ни под пок­ро­ва на Бо­жи­я­та май­ка, къ­де­то те да се обо­га­тят ду­хов­но и в дух на брат­ско еди­не­ние и раз­би­ра­тел­ство да дос­ти­гат но­ви ду­хов­ни и твор­чес­ки ус­пе­хи.

- Тър­жес­тве­но бе ос­ве­тен на­пъл­но рес­тав­ри­ра­ни­ят ико­нос­тас на ма­нас­тир­ска­та цър­ква "Св. Ни­ко­лай" в Бач­ков­ския ма­нас­тир. Кол­ко вре­ме от­не, за да бъ­дат рес­тав­ри­ра­ни всич­ки ико­ни?

- Рес­тав­ра­ци­я­та на ико­ни­те от­не око­ло го­ди­на и по­ло­ви­на, тъй ка­то те са из­ра­бо­те­ни с из­клю­чи­тел­но майс­тор­ство, поч­ти ажур­но. Рес­тав­ра­ци­я­та на по­доб­ни ико­ни е тру­до­е­мък про­цес, от­не­мащ дос­та вре­ме. Бла­го­да­ря на Бо­га и на чес­тни­те да­ри­те­ли, ко­и­то да­ри­ха сред­ства­та не­об­хо­ди­ми за рес­тав­ра­ци­я­та на те­зи цен­ни об­раз­ци на въз­рож­ден­ска­та ико­ног­ра­фия.

- Мно­зи­на виж­дат в пан­де­ми­я­та от ко­ро­на­ви­рус Бо­жие на­ка­за­ние към хо­ра­та. Вре­ме­то на изо­ла­ция на­ка­ра ли ни да се за­мис­лим да­ли сме доб­ри хо­ра и в със­то­я­ние ли сме ка­то об­щес­тво да си из­вле­чем нуж­ни­те по­у­ки?

- Бог не на­каз­ва, той ни из­пит­ва! Той под­се­ща. Под­се­ща, че ня­къ­де сме сбър­ка­ли; че ня­къ­де сме се от­кло­ни­ли от пъ­тя на доб­ро­то и чо­веч­нос­тта. Ко­ро­на­ви­ру­сът е имен­но та­ко­ва под­се­ща­не. В ед­но съм си­гу­рен - длъж­ни сме, всич­ки, да из­ва­дим сво­и­те по­у­ки от изо­ла­ци­я­та, от пан­де­ми­я­та, и до­ри от смър­тта на жер­тви­те на ви­ру­са, за ко­и­то се мо­лим Гос­под да упо­кои ду­ши­те им.

- Въз­раж­да ли се мо­на­шес­тво­то у нас?

- Мо­на­шес­тво­то в Бъл­га­рия има ве­ков­ни тра­ди­ции и ус­тои във вре­ме­то. Бъл­гар­ски­те мо­на­си ви­на­ги са би­ли из­ряд­ни - с ви­со­ки ду­хов­ни цен­нос­ти и доб­ро­де­те­ли. Днес съ­що е та­ка. Чес­то ще чу­ем, че в Бъл­га­рия мо­на­си­те са мал­ко и за съ­жа­ле­ние то­ва е ис­ти­на, но Сла­ва Бо­гу, мо­жем ка­те­го­рич­но да твър­дим, че са ка­чес­тве­ни - креп­ки и ду­хо­нос­ни па­зи­те­ли на вя­ра­та и тра­ди­ци­и­те. Ма­лък брой хо­ра, ко­и­то с усър­дие се гри­жат за съх­ра­ня­ва­не­то на ве­ли­ки­те ни на­ци­о­нал­ни све­ти­ни и пос­ре­щат с вни­ма­ние хи­ля­ди­те пок­лон­ни­ци в ма­нас­ти­ри­те. Дос­той­но! Има все по­ве­че мла­ди хо­ра в ма­нас­ти­ри­те - пос­луш­ни­ци и мо­на­си, ко­е­то да­ва на­деж­да, че ум­но­жа­ва­не­то и раз­цве­та на бъл­гар­ско­то мо­на­шес­тво пред­стои.

- На­у­чи ли се бъл­га­ри­нът да да­ря­ва за вя­ра­та?

- Бъл­га­ри­нът ви­на­ги е бил осо­бе­но ще­дър по от­но­ше­ние на вя­ра­та и Цър­ква­та. Не­ка не заб­ра­вя­ме, че всич­ки хра­мо­ве стро­е­ни през Въз­раж­да­не­то, пък и се­га, са стро­е­ни с да­ре­ния. Сла­ва Бо­гу, в пос­лед­ни­те го­ди­ни се за­бе­ляз­ва ра­дос­тна­та тен­ден­ция все по­ве­че хо­ра да се включ­ват в бла­го­род­ни­те ини­ци­а­ти­ви по въз­ста­но­вя­ва­не­то на бъл­гар­ски­те све­ти­ни  - хра­мо­ве и ма­нас­ти­ри, да­вай­ки всич­ко по мяр­ка­та на сво­и­те въз­мож­нос­ти, ка­то по то­зи на­чин пот­вър­жда­ват ста­ра­та ис­ти­на, че "Са­мо най-доб­ро­то е дос­та­тъч­но доб­ро, щом е за Бо­га."

- На най-го­ле­мия праз­ник на Бо­жи­я­та май­ка как­во ще по­же­ла­е­те на бъл­га­ри­те?

- Най-ве­че же­лая на це­лия ни на­род здра­ве, мир и бла­го­ден­ствие. Да под­дър­жа­ме в сър­ца­та си вя­ра­та, на­деж­да­та и лю­бов­та и да се мо­лим на Пре­чис­та­та Бо­го­ро­ди­ца да зак­ри­ля всич­ки нас, до­мо­ве­те, близ­ки­те и при­я­те­ли­те ни. Да се ук­ра­ся­ва­ме не са­мо с пищ­на одеж­да, но и с доб­ро­де­те­лен жи­вот! Да се нас­лаж­да­ва­ме не са­мо от слад­ка тра­пе­за, но и от вза­им­нос­тта и ува­же­ни­е­то в ежед­нев­ни­те ни от­но­ше­ния с род­ни­ни, при­я­те­ли, съ­се­ди и с все­ки срещ­нат. Прес­ве­та Бо­го­ро­ди­ца да па­зи и зак­ри­ля всич­ки!

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай