Болница от бъдещето отваря врати за Коледа

Болница от бъдещето отваря врати за Коледа | StandartNews.com

55 млн. лв. за най-модерния онкоцентър на Балканите

400 000 лв. годишно ще се заделят за обучение на кадрите

Болница от бъдещето ще има Панагюрище за Коледа.

Свръхмодерната клиника ще е медицински комплекс с многопрофилна дейност, към който ще има и специализиран онкологичен център. Ще приема пациенти след 6 месеца, като заявката е, че ще постави Панагюрище не само на здравната карта на България, но и на Югоизточна Европа. Дотогава старата сграда на сегашното здравно заведение ще придобие нов европейски вид. Към него ще бъде изграден още един корпус, оборудван за борба с най-тежкото заболяване на века. Първата копка бе направена на 29 април.

Новият високотехнологичен болничен комплекс ще струва 55 млн. лв., а панагюрци ще имат достъп до някои от най-съвременните медицински апаратури. Сред новите придобивки са 2 линейни ускорителя от най-нов тип за лечение на онкозаболявания. Подобни няма на Балканите. Те разполагат с най-модерния кибернож, който благодарение на приставката Edge дава възможност за революционни решения в радиохирургията, разказва шефът на дружеството инвеститор в болницата "Асарел Панагюрище Здраве" ООД д-р Борислав Ацев.

Друг модерен уред е позиционно-емисионният томограф, който определя точно разпространението на туморните метастази. Разчетите показват, че на всеки 50 пациенти, които ще се лекуват в онкологичния център, държавата ще пести по около 1 милион лева, тъй като цените, на които ще се извършват услугите по здравна каса, ще са около два пъти по-ниски тук спрямо цените в Турция и три пъти по-ниски спрямо цените в Германия.

Болницата ще разполага с роботизиран ангиограф за контрастно изследване на кръвоносните съдове. Той ще бъде разположен в специалната хибридна операционна зала. "Тези зали ще позволяват в тях при нужда да работят няколко екипа. Например, ако пациент получи сърдечен удар по време на операция, на секундата влиза екип кардиолози, които продължават да работят. Така няма да загубим нито един пациент по време на операция", разказва д-р Ацев.
Програмата за обслужване на пациенти включва комплексни грижи - от профилактика до рехабилитация през най-висококачествена диагностика и лечение.

Всички лекари ще минат и специален курс по т. нар. Advanced Life support - как да действат в реално време и да спасяват живота на пациент или гражданин на улицата или в болницата.

Не на последно място - в болницата ще има специален сектор за т. нар. терминално болни - пациенти без шанс да оживеят. "Такива хора трябва да имат възможност да посрещнат достойно края на живота си, да не са в тежест на близките си, да получат адекватна помощ до последния си дъх", казва д-р Ацев.

Амбицията е да се развият две инициативи с обществено-благотворителен характер "Дар за живот" и "Панагюрище - град на здравето". Чрез тях се цели както подпомагане на социални процеси, така и включване на обществените организации в грижата за собственото и за здравето на другите хора.

Изграждането на новия медицински комплекс е най-мащабният проект в сферата на българското здравеопазване през последните 25 години. Прогнозната стойност на инвестицията е около 55 милиона лева, които ще бъдат вложени до края на тази година в строително-монтажни работи и ново оборудване.

Болничният комплекс ще включва 268 легла и 520 души медицински и немедицински персонал, като само в обучението на кадрите е предвидено ежегодно да се влагат по 400 хиляди лева.

"С новата апаратура технологично все едно качваме лекарите от автомобил в ракета, казва шефът й д-р Борислав Ацев.

346 на опашка за работа в клиниката
Стипендии и стаж за 50 студенти

Болницата предвижда специална програма за обучение и развитие на кадрите. Тя започва с грижа за 50 новозавършващите студенти, за които са предвидени стипендии и осигуряване на работни места. Освен това ще бъде финансирано обучението им и специализацията им в България и чужбина под ръководството на опитни специалисти, които ще обменят опит с водещи лечебни заведения. Интересът към новата болница е налице - вече има подадени 346 молби за постъпване на работа, казва д-р Ацев.

Предварителната подготовка включва езиково обучение по английски език, както и задължителна работа по медицински протоколи. "Това на практика означава последователност от действия - от постъпването на пациента през диагностиката, оперативното лечение до рехабилитацията му", обяснява д-р Ацев.

Борят инфекциите за 15 минути

Друг новаторски подход е борбата с вътрешноболничните инфекции. За целта ще бъде оборудвана специална лаборатория, която ще позволява само за 15 минути да се установи характерът на инфекцията и точният начин за нейното отстраняване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай