Български фирми може да строят хотели в Куба

Български фирми може да строят хотели в Куба | StandartNews.com

Визитата на министър Лукарски в Хавана ще стимулира отношенията ни, казва Педро Пабло Сан Хорхе

Посланик Педро Пабло Сан Хорхе е магистър по международни икономически отношения, дипломиран в Дипломатическата школа в Куба - Висшия институт по международни отношения "Раул Роа Гарсия". Преди да заеме поста в България, кариерата му се развива главно в икономическата и търговската сфера, но през цялото време е свързана с дипломацията. Той заема дипломатически постове в различни кубински мисии в чужбина. Бил е представител на страната си в Чили и Швейцария. Четири години в Брюксел представлява Куба в европейските институции в областта на икономиката и търговията. Посетил е над 40 държави по света.

"Стандарт" попита Негово Превъзходителство какво се очаква в развитието на двустранните отношения по време на предстоящото посещение на българския министър на икономиката Божидар Лукарски в Куба.

- Ваше Превъзходителство, през последните години традиционните приятелски връзки между България и Куба бяха изгубили динамиката си. Какво трябва да се направи от двете страни, за да се активизира сътрудничеството?
- Преди всичко бих искал да поздравя читателите на в. "Стандарт", който е много важен и известен вестник в българското общество. На вашия въпрос бих отговорил, че наистина през последните години двустранните ни връзки се поддържаха на доста ниско равнище. Това обаче не се отнася за приятелските връзки между двата народа. В България има Асоциация за приятелство между България и Куба, която е много важна за нашия народ и правителство. Асоциацията допълва и обогатява традиционните приятелски отношения между нашите народи. От гледна точка на правителствата и институциите наистина в последните години имаше леко отдалечаване, но винаги сме поддържали нашите дипломатически отношения. Това се дължи на промените както в България, така и в Куба през последните години. Но в последната година правителствата на България и Куба изразиха воля да подновят отношенията си. Има много признаци за волята на двете правителства за подновяване и за продължаване на нашите отношения.

- Какво имате предвид?
- През последната година, откакто съм в България, започнахме работа за подновяването на едно старо споразумение и на няколко нови, които ще бъдат сключени между двете външни министерства. Също така имах много важни срещи с министри от правителството и работим в последно време по няколко спогодби за сътрудничество. Съвсем наскоро отбелязахме 55-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Куба и България. Получихме поздравителен адрес от външния министър на България Даниел Митов. В адреса той изразява желанието и решимостта на българското правителство да продължи да работи за обогатяване на двустранните отношения. Много важен елемент в този процес ще бъде визитата в Куба на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Вие точно казахте, че от доста години нямаме визити на високо ниво между нашите две страни.

- Какви ще бъдат акцентите на визитата?
- Тя ще протече в рамките на много обширна програма в Куба. Министър Лукарски ще се срещне с кубински министри, с важни представители на кубинското правителство. Това ще бъде много важен момент в двустранните ни отношения. Министърът ще бъде придружен от група бизнесмени, които ще се срещнат с представители на кубински фирми с цел да проучат възможностите за бизнес между двете страни. Смятаме, че визитата на българския министър на икономиката Божидар Лукарски в Куба ще стимулира и двете страни, за да може и в бъдеще да има подобни визити на такова ниво.

- В кои области на икономиката и търговията може да е най-ефективно българо-кубинското сътрудничество, което двете страни видимо се стремят да активизират?
- Преговаря се за спогодба между Кубинската търговска камара и БТПП, която вече е готова за подписване. Документът ще позволи на кубинските и българските бизнесмени да обменят информация за икономиката в страните им, да се запознават с възможностите за бизнес в двете държави, да участват в търговски събития и мероприятия, които се организират за разширяване на връзките между кубински и български фирми. Документът ще има много голямо влияние оттук нататък в икономическите и в търговските връзки между България и Куба.

- Кои са областите с най-голям потенциал за сътрудничество?
- По време на срещите ми в министерствата и институциите в България и с български бизнесмени набелязахме областите, в които има значителни възможности за сътрудничество и бизнес - в здравеопазването, фармацевтичната промишленост в България и биотехнологичното производство в Куба. Ние имаме развита фармацевтична промишленост и сме създали биотехнологии, които се прилагат в много държави по света. Бихме желали и България да се възползва от тези продукти.
С потенциал за сътрудничество са образованието и културата. Вече се водят преговори за спогодби в тези области.
В търговско-икономическото сътрудничество има много възможности и вече в някои сектори са установени контакти между български и кубински фирми. В туризма например промотирахме възможността да се привличат капитали, така че български фирми да инвестират в хотели в Куба.
Видяхме какви големи инвестиции има България в туристическия сектор. Видяхме как се строят хотелите, качеството, което имат тези хотели, най-вече по Черноморието. Смятаме, че в Куба има много възможности за български инвестиции. Широки са възможности за сътрудничество и в хранително-вкусовата промишленост. В миналото Куба внасяше от България много хранителни продукти, по-специално зеленчукови и плодови консерви. Българските фирми от хранително-вкусовата промишленост имат голям опит опит в качествената производство на консерви, което би могло да бъде от голям интерес за Куба.
Можем да си сътрудничим и в енергетиката.
В България има развити алтернативни източници на енергия, а за Куба сега е приоритет развиването на алтернативни източници на енергия. В промишлеността също има възможности за сътрудничество както в ръчната обработка и производство, така и в леката и тежката индустрия. Виждаме добри възможности за търговия, за обмен на хранителни продукти, за търговия с българско вино, с колбаси и други стоки, които биха имали пазар в нашата държава.

- Географската отдалеченост не пречи ли на икономическите връзки?
- Наистина, страните ни са географски много отдалечени. Но въпреки това в миналото имахме много широки връзки. След СССР и ГДР, България беше третата държава, с която имахме много широка търговия и обмен. Трябва да насърчаваме бизнеса, защото има ли бизнес, транспортът се появява.

- Какви други условия са необходими за разширяване на бизнес връзките?
- Важен елемент е сътрудничеството да бъде свързано с банките и българските институции, да свържем бизнеса с Агенцията за експортно застраховане. Това е особено важно за нас, защото бизнесът се развива с подкрепата на капитали, банки и институции. Трябват банкови гаранции за кредити.

- Куба и САЩ нормализират отношенията си след половинвековно прекъсване. На този фон какви нови възможности се разкриват за сътрудничеството между ЕС и Куба и по-специално между Куба и България?

- Да, започна процесът на нормализиране на нашите дипломатически отношения, но искам ясно да се разбере, че в момента не можем да говорим за нормални дипломатически отношения.
Има много важни и чувствителни за нашите държави въпроси, които трябва да бъдат решени в бъдеще. По-специално искам да посоча връщането към кубинската територия на Гуантанамо и премахването на икономическата, търговската и финансова блокада срещу Куба. Както знаете, на 27 октомври в ООН бе гласувана за 17-и пореден път внесената от Куба резолюция за премахване на блокадата на САЩ. Що се отнася до сътрудничеството с Европа, то Куба и сега има 30 процента от търговията си със страните от ЕС. В момента има преговори за спогодба между Куба и ЕС в политически, търговски и икономически план. Този документ ще допринесе да се разширят и затвърдят нашите икономически и социални връзки с 28-те държави от ЕС.

- Куба има много приятели в България, сред които се откроява една от големите звезди на българската естрада Йорданка Христова, която имаше много почитатели на Острова на свободата. Спомнят ли си още за нейните концерти в Хавана?

- Йорданка Христова е много добре позната певица в Куба, както и Бисер Киров. Но има и една българска оперна певица, която живее в Куба. Това е Венчи Сиромахова, която сега е на 80 години. Решила е преди години да живее в Куба, защото е женена за кубинец. Тя е много добре известна сред кубинците. В България пък живеят група кубински артисти, които са много познати тук. Те представят и популяризират кубинската музика и кубинския танц. Те са посланици на кубинската култура и допринасят младите поколения да се запознаят с културните връзки между нашите народи.

- Част от културата на българския народ е и неговата кухня. Харесват ли ви българските ястия, вината, нашата ракия?

- Искрено ви казвам, че много харесвам българската кухня и съм голям почитател и консуматор. Ракията я пия като кубинския ром, в същите количества. Много ми допадат и двете питиета. Много са му вкусни българските питки. Салатите ви са фантастични, също и виното. Много обичам да закусвам баница, а в последно време съм съм се пристрастил към лютеницата.

- Имате ли хоби, което да може да се практикува в София?

- Да, обичам да тичам сред природата и да правя физически упражнения.

- Пътувате много из страната. Какво ви впечатлява?

- Да, за една година посетих доста места в България, а някои градове повече от един път. Например в Пловдив съм ходил повече от един път. Няколко пъти съм бил в Бургас и в Созопол. Неотдавна посетих Враца. Бил съм във Видин, Монтана, Садово. Посетил съм Рилския манастир, Бачковския манастир и други манастири, даже съм преспивал в един от тях.
Ходил съм и в манастира "Свети Георги" край Пловдив. Беше много вълнуващо за мен, защото моето презиме е Сан Хорхе, т.е. св. Георги.
Много съм очарован от българския пейзаж, наистина. Приятно ми е, че когато пътувам с кола в София, отвсякъде виждам красивата Витоша. В моята страна нямам възможност да се любувам на планински пейзаж. Много ми харесват черноморските градове, комплексите Слънчев бряг и Елените. В морето край Несебър плавах с яхта и плувах в морето. Като човек от островна държава за мен бе впечатляващо да видя Черно море и да окъпя в него. Всъщност за година, откакто съм в България, имам най-прекрасни впечатления!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай