Българите са тачени в Мароко

Българите са тачени в Мароко | StandartNews.com

Много наши специалисти работят в кралството

Липсата на самолетна линия пречи на туризма, казва посланик Боряна Симеонова

През последните години се наблюдава раздвижване на връзките между България и Мароко. Това се отнася до политическия диалог, икономиката, културата и други сектори. За това какво е бъдещето на двустранните отношения, как се реализират българските експерти в Мароко, за туризма и ролята на княгиня Калина за общността ни в Рабат разговаряме с посланика ни там Боряна Симеонова.

*Семейството на княгиня Калина е част от общността ни в Рабат
*През 2016 г. се надяваме да уредим въпроса с пенсиите
*Страната работи активно по проблема с мигрантите

- Г-жо Симеонова, във връзките между България и Мароко има видимо раздвижване. В какво конкретно се изразява това съживяване?

- Факт е, че има раздвижване и то в широк спектър на двустранните ни отношения - политически диалог, икономика, култура, образование, спорт, както и в неправителствения сектор. България е разпознаваема в Мароко, но и Мароко става все по-позната за българите страна и туристическа дестинация. В България бяха представени мароканските занаяти, имаше концерти на световноизвестни марокански изпълнители, показани бяха и известни марокански филми. Спортисти от Мароко участваха в международни турнири у нас и избраха страната ни за подготовка на националите си по волейбол, борба, колоездене, бокс. Увеличават се мароканските студенти в българските университети. През 2015 г. в Мароко имаше българско участие на фестивали на кукленото изкуство, университетски театрални състави, детски фолклорни групи, български вечери на престижния "Джаз в Шелах", седмицата на Европейското кино и други прояви. Български спортисти също ни зарадваха с участие и успехи в Мароко. През октомври в Казабланка на Световното първенство по самбо нашите състезатели спечелиха 6 медала, от които два златни.

- Какъв е туристическият обмен в двете страни?

- Двустранният туристически поток е относително нисък заради слабото познаване на дестинациите, както и защото няма директна самолетна връзка, но от две години все повече български туристи посещават Мароко като самостоятелна дестинация или част от туристически пакет с Испания. Много индивидуални туристи също избират страната за почивка.
 

- В недалечното минало България и Мароко търгуваха интензивно. Каква е сега ситуацията?

- Стокообменът бележи ръст, но потенциалът е огромен и затова има много какво още да се желае. Разчитаме много на засилването на интереса на българския и мароканския бизнес към участия в изложби и панаири на фирми, организирането на бизнес посещения и форуми и от двете страни, както и на активността на създадения през 2011 г. Българо-марокански бизнес съвет. Много добър пример за авторитетно българско присъствие в Мароко e дейността на Българско училище за политика "Димитър Паница" - партньор на мароканското Гражданско училище за политически науки и една от чуждестранните неправителствени организации, които са заслужили високо доверие и от официалните марокански институции. Втора година десетки марокански политически и обществени лидери преминават обучение в лятната Академия на БУП в София за развитие на демокрацията в Евросредиземноморския регион.

- Какво можем да очакваме в двустранните връзки до края на 2016 г., през която се навършват 55 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Мароко?

- Много от започнатите инициативи ще имат положително развитие. Очакваме визити на български и марокански министри. Ще бъдат подписани двустранни споразумения в областта на културата, регионалното развитие, социалната политика и др. Очакваме посещения в България на министъра на външните работи и сътрудничеството, на мароканския министър на заетостта и социалните въпроси, на групата за приятелство с България в мароканския парламент. Неотдавна вицепремиерът Ивайло Калфин участва в Третия международен форум по заетостта в град Маракеш. На практика очакваме разнопосочна активност, което е доказателство за взаимното доверие и гаранция за най-добри перспективи в двустранните връзки.

- По повод 55-годишния юбилей на дипломатическите отношения бих искал да ви попитам какъв е основният извод от сътрудничеството през последния половин век?

- Основният извод бих определила с една дума -доверие. Не сме имали и нямаме нерешени или спорни политически въпроси и имаме шанса на добрия пример и наследството, оставено от многобройните български специалисти, работили в различни области в Мароко през 80-те и 90-те години на миналия век.

- За тази важна част на сътрудничеството каква е оценката на мароканците?

- За мен като български посланик е изключителна гордост да чуя от почти всеки марокански министър, марокански общественик, от различни професионалисти, че са имали български преподаватели, на които помнят имената, както и какво са научили от тях. Малка част от българските специалисти и в момента успешно работят тук. Кралството е пример за икономически напредък в региона. Средата тук е благоприятна и конкурентна, така че е добро място за всеки, който отговаря на професионалните, езиковите и нормативните изисквания на държавата. Примери за българи, които са се реализирали професионално тук в последните няколко години, има много. Радваме се и на специално отношение на мароканския политически и обществен елит към личността и семейството на Симеон Сакскобургготски, чиито близки връзки и приятелство с мароканското кралско семейство са известни.

- В Рабат е и княгиня Калина със семейството си. Общуват ли те с посолството и с другите българи?

- Семейството на княгиня Калина и Китин Муньос са неразделна част от българската общност в Мароко. Техният малък син княз Симеон-Хасан е един от учениците, които всяка седмица посещават българското училище "Родолюбие" към посолството в Рабат. Те присъстват на 24 май и на всички празници, на които общността ни е заедно. На коледното тържество през декември 2015 г. също бяхме заедно, а княз Симеон-Хасан заедно със съучениците си бе коледар в празничната програма. Княгиня Калина е състезател по конна езда и участва под български флаг на много турнири в Мароко, където ездата е изключително престижен и популярен спорт. На трибуните винаги има българи, които я подкрепят. Китин Муньос, който е и почетен консул на Испания в Кралство Мароко и посланик на добра воля на ЮНЕСКО, приемаме безусловно като част от общността. Аз изключително много ценя това семейство и с удоволствие контактувам с тях. Княгиня Калина е един много добър човек, тя е в състояние да се умили от ситуация, дете или животно. Възхищавам се на отношението й към нашите и местните традиции, на начина, по който съчетава в стила си българската национална носия. В лицето на нейното семейство българската общност в Мароко добавя към всички свои качества също деликатност и аристократизъм.

- Работилите в миналото в Мароко българи очакват решаването на въпроса за пенсионното им осигуряване. Какво се прави по този проблем?

- Между България и Мароко все още няма подписана спогодба за социална сигурност, но процесът на съгласуване на спогодбата между министерствата на двете страни е силно напреднал. През 2014 и 2015 г. се проведоха два кръга експертни преговори в София и Рабат. Има силна политическа воля и от двете страни спогодбата да бъде подписана през 2016 г.

- Мароко е важен партньор на ЕС. Това какви възможности открива за задълбочаване на българо-мароканското сътрудничество?

- Мароко е ключов и лоялен партньор на ЕС в Африка. Напредналият статут на страната в отношенията й с ЕС е признание за стратегическата й роля и предпоставка за задълбочаване и на двустранното сътрудничество със страните от ЕС, включително с България. Под мъдрото ръководство на крал Мохамед VI Мароко постига осезателен напредък в реформирането и демократизирането на страната и се утвърждава като пример за стабилност в региона. Тя е единствената държава в Африка, която се е заела отговорно да реши миграционните проблеми, подготвяйки широк пакет от закони и нормативни актове. Политиката на Мароко в тази област е от ключово значение за Европа като солиден партньор в управлението на миграционния натиск от страни на юг от Сахара, защото тя е същевременно страна цел, транзитна страна и начална страна за емиграция към Европа.

- Според вас какви нови форми на сътрудничество между България и Мароко са перспективни занапред?

- Активната и прагматична африканска политика на кралството открива прекрасни възможности за тристранно сътрудничество, от които България би могла да се възползва, като използва отличните позиции на Мароко в Африка като платформа за икономическо и политическо сътрудничество с трети африкански страни. Мароко е един предвидим, надежден и стратегически партньор за България и ние трябва да направим всичко възможно това партньорство да придобие по-осезаеми форми и то в съвсем близко бъдеще. Това е и желанието ни и натам са насочени общите ни усилия с посланика на Мароко в България г-жа Латифа Ахарбаш. Нашето предимство е, смея да твърдя това и от нейно име, че ние не само официално, но и с личното си отношение сме силно привързани към страните, в които сме акредитирани. Харесваме традициите, културата, природата, опитваме се да опознаем още повече нашите две страни и намираме, че имаме много допирни точки. Това именно трябва да развиваме - да се познаваме и разбираме по-добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай