Атила превзема Стария Пловдив

Преди векове хунският вожд минава под тепетата, сега го играят в Амфитеатъра

Атила превзема Стария Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Древни битки ще се разиграят следващата седмица в Стария Пловдив. Архитектурният резерват ще бъде превзет от европейските хуни, които ще са предвождани от Атила - най-големия владетел в своята история. Вождът ще завладее Античния театър на 19 юни вечерта.

Тогава Пловдив и гостите му ще могат да видят едноименната опера на Джузепе Верди. Под тепетата се очакват най-големите тържества за 200 години от рождението на великия композитор. В програмата неизменно е Верди фестивалът, чието издание тази година е 26-ото поред. С "Атила" се открива форумът. Постановката е премиерна за Пловдив, а реакцията сред почитателите на оперното изкуство е възторжена. Още повече че според авторите на спектакъла Амфитеатърът е сякаш създаден за "Атила". Древната сцена разполага с естествени декори и нищо не е необходимо да се променя, казва режисьор-постановчикът Иванка Далийска. На същото мнение е и диригентът Лучано ди Мартино, който дебютира преди около десетина години на българска сцена точно с тази постановка в старозагорската опера. Маестрото от Италия се прочу у нас и след като през 2001 дирижира примата Гена Димитрова на сцената на НДК.

"Атила" е една от най-големите опери на великия Верди. С пролог и три действия тя е посветена на нашествието на хуните в Италия и нейното опустошаване от вожда им Атила в средата на V век. Либретото е по творбата на Захариас Вернер "Атила, крал на хуните". Премиерата в Италия е в оперния театър "Ла Фениче" във Венеция през 1846 година, следват премиери в Лондон и Ню Йорк. До днес "Атила" не слиза от световните сцени.

Любопитна подробност е, че хунският вожд е бил в Пловдив и най-вероятно е минал и през Амфитеатъра, където в сряда ще се качи героят на Верди. Ролята на Атила ще изпълни младият талант Деян Вачков, който идва под тепетата от миланската сцена и е известен като новия Борис Христов. Пловдивчанинът Крум Гълъбов пък идва от "Арена ди Верона" и ще се превъплъти в образа на римския генерал Ецио. Одабела е друг красив български глас - сопраното Таня Иванова. Стоян Даскалов ще видим като Форесто. Диригентът Лучано ди Мартино е категоричен, че оперните гласове носят голямата слава на България заедно с историческото наследство. За тези, които за първи път ще гледат "Атила", мястото и действието са в Акуилея и Рим около 452 г., когато Атила е нахлул в Италия. Хуните празнуват победата си.

Пленени са много от жените, сред които Одабела, дъщеря на убит от Атила владетел. Смела и красива, впечатлява хунския вожд, който й предлага да изпълни едно нейно желание. Одабела го моли за меч и Атила й дава своя. В сюжета се появяват последователно другите герои, включително и любимият на Одабела, когото тя е смятала за мъртъв. Форесто става неин съюзник в намерението й да убие Атила. Идва обратът, когато и други са на път да убият хунския владетел. Дават му вино с отрова, за което Форесто съобщава на Одабела. Тя обаче предупреждава Атила, тъй като иска лично да го умъртви и не желае да отстъпи правото си на друг. За благодарност хунският вожд й предлага брак, а тя го моли да се разправи с предателя. Форесто обявява, че той е сложил отровата във виното. Атила дава възможност на Одабела да се разправи с него, но тя го освобождава. Атила научава истината, но докато предприеме нещо, Одабела го пробожда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай