"Аспарухово" ще възкръсне с 15 млн.

"Аспарухово" ще възкръсне с 15 млн. | StandartNews.com

15 август е денят на Варна. Как ще празнува морската ни столица по-малко от 2 месеца след унищожителния потоп? Ще възкръсне ли "Аспарухово" от пепелта и какви мерки взема общинската управа, за да не се повтори трагедията от 19 юни? Могат ли местна и централна власт да работят в тандем? И какво очаква община Варна от служебния кабинет? Пред "Стандарт" отговаря кметът на морската столица Иван Портних.

Държавата ни прехвърли горещия картоф с гетата, казва Иван Портних

- Г-н кмете, въпреки че настроението днес е празнично, не може да подминем въпроса с арестуването на районния кмет на "Младост" Христо Христов? Възможно ли е това да спре събарянето на опасните постройки в ромската махала "Максуда"?
- Събарянето на опасните постройки в "Максуда" ще продължи въпреки ареста на районния кмет на "Младост" Христо Христов. Ще продължим с мерките по спазване на закона въпреки последните събития. Заявявал съм го нееднократно, че се върви по процедура и тези стъпки, които сме предприели, ще продължат и в бъдеще.
Относно вчерашната акция на ДАНС в кметство "Младост" и ареста на районния кмет Христо Христов, след като разследващите органи излязат с официално становище, ще се направи преценка какви мерки да се вземат от страна на общината. Нека се види какъв е въпросът и дали касае периода на дейността му като районен кмет или предходен период.
- Голямо предизвикателство пред вас беше бедствието в квартал "Аспарухово". Какъв е урокът от потопа на 19 юни?
- Трагедията беше голяма, все още работим по ликвидиране на последствията - издигаме укрепителни стени, съборихме общо 108 опасни постройки - жилищни и обществени, вече сме подали информация чрез областния управител до Междуведомствената комисия за 1 854 000 лв. - за всички извършени неотложни аварийно-възстановителни работи. Чакаме 10 млн. лв. за възстановяване и укрепване на района, както и 4,9 млн. лв. (индикативна стойност) за допълнителни дейности по възстановителни работи. Очакваме бързи решения от страна на служебното правителство. В момента подготвяме документация заедно с общините Добрич, Аксаково и Бяла, които също пострадаха от дъждовете, за кандидатстване за средства по фонд "Солидарност" към ЕК - за цялостна превенция и укрепване на свлачища, дерета и брегоукрепителни съоръжения. Изводите от потопа са, че е нужен по-добър синхрон и подготовка на службите при овладяването на подобни бедствия. Природни катаклизми се случват, никой не е застрахован, затова смятам, че превенцията и адекватната реакция в такива кризи е много важна. Това, което много ме трогна, бе помощта на хората, доброволчеството, подадената ръка от стотици хора. Благодаря от сърце на всеки, който с труд и средства бе съпричастен с трагедията в "Аспарухово". В знак на признателност предложих на съвета по естетизация в квартала да бъде изграден символ на доброволчеството, за да се помни доброто.
- От Варна започна "модата" по събаряне на незаконни постройки в ромските гета - в Стара Загора разчистиха цял парк. Как вървят акциите в махалите?
- Това е проблем, затлачван от десетилетия - до ноември 2012 г. контролът върху незаконното строителство на този вид обекти е бил в правомощията на ДНСК. След това горещият картоф се прехвърля на общините. Т.е. явно години наред е съществувал един негласен договор между държавата и обитателите на махалите, затова няма как този проблем да бъде решен с магическа пръчка. Още в стъпване в мандат започнахме обследване на ромските гета, но се оказа, че в районните администрации липсва ресурс по отношение на контрола на незаконното строителство. Затова увеличихме щата на съответните дирекции с решение на ОбС, делегирахме права на районните кметове и резултатът вече е видим - започна доброволно събаряне на постройки в Гъбената махала във Владиславово, поетапно същото се случва в момента и в Максуда. Този процес няма да бъде спрян, защото законът трябва да се спазва. Не можем да позволим съществуването на опасни и незаконни сгради, някои от които се намират в дерета, животът на хората е по-важен от моментното им икономическо състояние.
- Започнаха промени в областните управи. Как ще работите евентуално с нов губернатор и какво друго очаквате от служебното правителство освен средства за бедствието?
- За да има резултатна работа, е нужно добро партньорство между местната и държавната власт. Смятам, че това е правилният и отговорен подход при решаването на важни за града въпроси. Що се отнася до служебното правителство - ще поискаме да ни бъдат предоставени държавните имоти в Салтанат, за да имаме възможност за активно паркоустройство на Морската градина, очакваме най-накрая да получим Юнашкия салон - една емблематична за града сграда, за ремонт на която има осигурено финансиране, както и отваряне на пространството до второ кейово място на пристанището, за да бъде превърнато в една атрактивна зона за туристите. Районът може да стане визитната картичка на града, място за провеждане на много културни прояви и забавления.
- Предстои поредна изборна кампания, имате ли амбиции да влезете в парламента?
- Само преди година варненци ми гласуваха доверие за промяна на града. В момента имаме много задачи и съм изцяло съсредоточен върху тяхното решаване, върху реализирането на важните за морската столица проекти. Привличането на пари от Европа е един от лостовете, с които можем да влияем върху развитието на града. Що се отнася до резултатите от работата на ГЕРБ във Варна - показателно е отличното представяне на изборите за Европарламент.
- Измина 1 г., откакто поехте управлението на Варна, как ще опишете този период с една дума?
- Работа! Това е думата, с която мога да опиша годината, която отмина. Получихме тежко наследство, има много проблеми, но ги решаваме поетапно - с много труд и упорство. Както е при управлението на автомобила - хвърляш поглед в огледалото назад, но гледаш съсредоточено напред. Мисля, че за този период определено имаме резултати в различни сфери - почти на 100% обновихме градския транспорт - по улиците на града се движат 70 нови автобуси, в които се предлага безплатен интернет, поетапно пристигат и новите тролеи. Предстои да бъде изградено високоскоростно трасе за градския транспорт, автоматизирана билетна система, велоалеи и други компоненти по проекта за Интегриран градски транспорт. Естествено гонят се срокове, загубено е време, но в рамките на тази година наваксахме и очакваме добър финал.
Друг важен приоритет в работата ни е окончателно решаване на проблема с липсата на места в детските градини - открихме нови пристройки и строим нови детски градини и ясли. Много от проектите, които реализираме, са свързани и с подобряване на околната среда - дълбоководното заустване на отпадни води в курорта Златни пясъци, новият тласкател на помпена станция "Акациите". Отделяме специално внимание и на градската инфраструктура - работим по обновяване на центъра на града, изградихме нов паркинг до жп гарата, с възможност за престой на автобуси с туристи, които вече могат лесно и бързо да стигнат до част от интересните културно-исторически паметници в града - Римските терми, музея за история на Варна, църквите "Св. Атанасий" и "Успение Пресвета Богородица". Самите терми -Големите и Малките, в момента се обновяват, поставя се и декоративно осветление, изграждаме нов информационен център. Въвеждаме нова политика по отношение на уличните ремонти - пълна рехабилитация вместо запълване на дупки. Така са обновени бул. "Цар Освободител", бул. "Трети март", ул."Брегалница" и др. Обновихме над 8 км тротоари. Работим за отварянето на първо кейово място до Морска гара и превръщането на зоната в привлекателно място за отдих и развлечения. Чакат ни още много задачи.
- Вие успешно се занимавахте с туризъм, преди да поемете кметския пост, вероятно това ви е от полза днес?
- Да, туризмът ми е слабост - част от големите инфраструктурни проекти са подчинени на амбицията да направим града по-удобно и привлекателно място като туристическа дестинация, защото потенциалът на Варна е огромен. Знам какво, къде и как трябва да бъде променено и работим за това. Създадохме ресорна дирекция в общината, активно представяме Варна на международните туристически борси, слагаме указателни табели и карти по улиците с нова визия.
- Каква е мечтата ви за Варна?
- Искам варненци да имат причини да остават в родния си град, да се чувстват комфортно и спокойно, да бъдат реализирани. Защото Варна е специално място, тя е Бряг на вдъхновението, каквото е мотото на кандидатурата ни за Европейска столица на културата. Въпреки трудностите и предизвикателствата, пред които сме изправени.
- 15 август е денят на Варна - Свето Успение Богородично, как ще го посрещнете?
- По традиция Варна посрещна празника с благодарствен молебен в катедралата "Св. Успение Богородично". В Летния театър ще бъдат раздадени наградите "Почетен гражданин на Варна", ще има концерт и заря. Имахме много интересни идеи, но редуцирахме проявите заради разходите, които направихме по ликвидиране на последствията от наводнението в "Аспарухово". Използвам повода да поздравя всички съграждани, да им пожелая много здраве, сполука и повече спокойни и ведри дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай