Академици пишат промени в конституцията

Академици пишат промени в конституцията | StandartNews.com

София. Предложения за промени в конституцията и в съдебната система. С тези две важни задачи в навечерието на 6 септември са се заели бивши конституционни съдии, народни представители, преподаватели във водещи ВУЗ-ове, представители на НПО и авторитетни социолози. Това обяви доц. д-р Маргарит Ганев от БАН по време на конференцията "Възгледи за основните национални цели". Според членовете на екипа е важно да се направят бързо неотложните конституционни промени и да се постигне по-добре структурирана, прозрачна и ефективна съдебна система.

В навечерието на Съединението видни академици от БАН представиха своите възгледи за основните национални цели. В събитието се включиха акад. Стефан Воденичаров, акад. Благовест Сендов, акад. Пламен Карталов, акад. Георги Марков, акад. Дамян Дамянов, акад. Ангел Гълъбов и доц. д-р Маргарит Ганев.

Туризъм и земеделие са нашите козове

Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН

Създаването на условия за високо благосъстояние на българите е много важно според нас. Защо сме бедни? Защото трудът ни е достатъчно ефективен. Ограничените природни ресурси, с които разполагаме, излизат като суровини, без да бъдат превръщани в стока, по простата причина, че процесът на тяхната преработка изисква допълнителни работни места и накрая стойността на крайния продукт е много по-висока. Това е нещо, което трябва да бъде преосмислено. Трябва да бъдат възстановени някои традиции, които имаме в тази област. Смятам, че все още има какво да се направи, но всичко е въпрос на воля. Следващото, на което сме обърнали внимание, е екологично земеделие, осигуряващо продоволствената ни сигурност при устойчиво управление на природните ресурси. Климатичните условия, които имаме, са прекрасна база за това, което всички казват, че българските продукти се отличават със специални вкусови качества. Бяха направени няколко неща през последните години, хора бяха прогонени от селата, забравиха се български сортове, забравиха се български породи от различни видове селскостопански животни. Като цяло е нужно едно много добро осмисляне на това как може ефективно да запазим това, което ни е дала природата. Третото, което предвиждаме, е туризмът да се превърне в индустрия, развиваща съпътстващи отрасли и производства. Напълно сме съгласни с позицията, която в момента заема новият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, че ако погледнем състоянието на нашия туризъм, ще забележим, че имаме страхотни дадености. Над 50% от минералните извори в Европа са в България. Ресурсите ни за културно-исторически туризъм също са много добри. В някои наши съседки водят туристите си на гола поляна, за да обяснят какво е имало там. А тук? Имаме артефакти, които си стоят и чакат някой да ги използва. Друга сфера, която може да бъде развита, е ефективното реализиране на натуралните ни продукти като средства за повишаване качеството на живот. Всичките билки, които природата ни е дала, могат да правят чудеса. От тях може да бъде направена една страхотна индустрия за много скъпи лекарства и добавки. Ако погледнем една Република Корея, можем да извлечем страхотни примери.

Обречени сме, ако унижаваме учителите

Акад. Благовест Сендов

Според мен обществото, в което ние живеем, страда от един много голям проблем. Демократичните общества обръщат много сериозно внимание на образованието, но не и на възпитанието. А културата е по-скоро възпитанието на хората как да се отнасят един към друг, как да си взаимодействат. Затова от изключително значение е образованието да засити страната си с възпитание. Защо възпитанието в българските училища изгуби пъстротата си? Защото то може да бъде дадено само от хора с авторитет, а авторитетът на нашите учители е силно понижен. Този проблем се забелязва от много време. В България на времето кметът, попът и учителят са били на върха. Сега тези личности са останали на заден план. Изследванията показват, че Финландия стои на първо място по успешно образование и възпитание. Защо? Защото учителят там е на много високо равнище в социалната скала. За едно място в университет, където се дава образование за учител, кандидатстват до десет души. А в България учителската професия е презряна. Там попадат тези, които не са приети никъде другаде. Следователно, ако искаме да постигнем тази цел - духовното развитие на единната българска нация, първият ключ е издигане авторитетът на учителите. Това изисква по-високи заплати, но и намиране пътища за създаване на интерес на младите хора към образованието. Втори много важен проблем в образованието е развитието на новите информационни технологии, които също изискват много изследвания. Ние сме на едно много добро място в света по отношение на върховите постижения на учениците. В първите редици сме и по математика, и по физика, и по химия. Но една голяма част от нашите деца е на дъното и по образователни стандарти в световен мащаб сме по средата. Затова трябва да се работи в посока на издигане на образователните ни стандарти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай