7 носи кадем на БНТ! Факти, които не знаете

На 26 декември 1959 г. става официалното откриване

7 носи кадем на БНТ! Факти, които не знаете | StandartNews.com

„Внимание, излъчваме в ефир“. Тези думи прозвучават точно 9:45 ч. на 7 ноември 1959 г., когато започва първото живо излъчване на БНТ. То слага старт на телевизията у нас. Днес тя празнува 64 години.

Началото на националната ни телевизия е поставено с излъчването на манифестацията от площад „9 септември“, днешния „Александър Батенберг“, по повод 42-та годишнина от Великата октомврийска социалистическа революция. На същата дата за първи път се появява и информационната рубрика „Новини“.

Прякото излъчване се осъществява от режисьорите Ангел Вълчанов и Лидия Ишимбаева. Предаването е на 7-ми телевизионен канал, на който и до днес се излъчва програмата Канал 1 на Българската национална телевизия.

На 26 декември 1959 г. става официалното откриване на БНТ.

През 1964 г. към Министерството на културата е създадена Главна дирекция „Българска телевизия и радио“. През 1971 г. радиото и телевизията в България са обособени в Комитет за телевизия и радио, част от структурата на изпълнителната власт. От 1975 г. Българската телевизия се разделя на Първа програма и на нова честота – Втора програма. През годините този телевизионен канал дава предимство на културните програми и авторските предавания. От 1977 г. Българската телевизия и Българското радио придобиват статут на самостоятелни юридически лица към Комитета за наука, изкуство и култура. През 1986 г. двете медии отново са обединени в Комитет за телевизия и радио към Министерския съвет.

На 6 март 1990 г. Народното събрание приема решение за временния статут на Българската телевизия и Българското радио, съгласно което двете организации се обособяват като самостоятелни институции.

От 1 юни 1992 г. телевизията получава наименованието Българска национална телевизия, Първа програма се казва вече „Канал 1“, а Втора програма – „Ефир 2“.

През 1993 г. Регионалните ТВ центрове на БНТ започват излъчване на собствени регионални канали. „Ефир 2“ излъчва до 31 май 2000 г., а от 2 май 1999 г. БНТ излъчва сателитната програма за българите в чужбина „ТВ България“.

Златният фонд съхранява всички спомени, лица и летописи на БНТ.

Първите кадри, които се съхраняват в него са от откриването на телевизията през 1959 г. Спомени за най-ранното време на БНТ се откриват във фотоархива на телевизията, защото тогава все още няма записваща техника и всичко, което е излъчвано, е било на живо.

В началото на филмова лента са снимани музикални и културни програми, както и репортажи за новините. Поради тази причина днес има запазени редица откъси от опери и балет, концерти и игрални филми, както и театрални премиери от началото на 60-те години на ХХ век.

Театърът се играе на живо, но започва едновременно с това да се записва, а впоследствие и да се повтаря, благодарение на появата на телекординга. Благодарение на него днес също може да бъде гледан тогавашният театър.

През 1964 г. започва снимане на телевизионни филми и новели. През 1966 г. „Семейство Калинкови“ дава началото на цяла нова ера – тази на телевизионните сериали. Оттогава чак до 2000 г. ежегодно Българската национална телевизия снима нови сериали.

Във филмовия архив могат да бъдат намерени 78 000 заглавия, които се равняват на 38 200 часа филмово съдържание от началото на телевизията в България до днес.

В Златния фонд се съхраняват творби с неотменно културно-историческо значение за България.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай