15 млн. не стигат да посрещнем снега

15 млн. не стигат да посрещнем снега | StandartNews.com

Нямаме пари да закърпим дупките преди зимата, признава инж. Лазар Лазаров

Инж. Лазар Лазаров за втори път бе назначен за председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от служебния кабинет. Ще бъде ли за пореден път страната ни изненадана от зимата и тази година? Ще успее ли ръководеното от него ведомство да свърши максималното с ограничен бюджет? И кои са най-належащите промени, които трябва да направи новото правителство? Инж. Лазаров отговаря пред "Стандарт".

- Инж. Лазаров, когато за втори път оглавихте агенцията преди близо два месеца, заявихте, че за нормалната работа на ведомството и планираните приоритети липсват 10 млн. лв., които са били заложени в бюджета. За какво не стигат пари в АПИ?

- Към настоящия момент не ни достигат около 15 млн. лв. за поддържане и подготовката на пътищата за зимата. Тези средства са били предвидени, но за съжаление при предходния мандат на редовния кабинет в две посоки се е нарушил балансът в бюджета на АПИ. На първо място са били обещани средства, които не са влезли в бюджета на агенцията. За сметка на това са започнали най-наложителните проекти, за които е трябвало да бъдат отпуснати тези пари. Става въпрос за дейности като подмяна на дилатационните фуги на магистралите - на съоръженията преди Бебреш. Именно там впоследствие имаше неравност, която късаше гуми, защото не е ремонтирано навреме. Имаме желание да ги направим, но не са отпуснати обещаните средства, а

една такава фуга струва 1 милион

А те са няколко на съоръжение. Независимо че не са отпуснати обещаните средства, с едно от последните решения на предходния парламент за коригиране бюджета на Националната здравна каса (НЗОК), се орязаха още 5% бюджета на всички ведомства. Което доведе до автоматично намаляване допълнително с 10 милиона на бюджета на АПИ. И то в края на годината.

- При такава голяма дупка в бюджета ви какво ще се случи, ако утре завали сняг?

- Тъй като това не е първият случай, в който пътната агенция остава без достатъчно средства, е направена системата така, че зимното поддържане се плаща от новия бюджет - за 2015 г. Проблемът е обаче, че ние в момента нямаме пари, за да подготвим пътната мрежа за зимата. Не можем да закърпим дупките, да обновим маркировката, където липсва, да възстановим еластичните огради, където тя е нарушена, да изчистим храстите.

- Какъв ще е резултатът за състоянието на пътищата?

- В момента, в който има неравности по пътя, при чистенето на снега с греблата заедно с преспите се събира и асфалтът. За да не минава греблото под асфалта - то трябва да се вдигне по-високо. В този случай обаче ще остане непочистена снежна пелена, която би направила шосето много хлъзгаво и ще създаде проблеми за самите водачи. Когато пукнатините по асфалта не се запълнят с битумна паста преди зимата, водата, която влиза в тях, ги разширява и когато отгоре минат тежките камиони, хидродинамичният натиск разрушава много бързо пътя и превръща пукнатините в дупки. В случай на незакърпени дупки пък

могат да пропаднат и цели участъци

от пътя.

- Ако не инвестирате тези 15 млн. сега, колко ще ни струва това догодина?

- Поне двойно. В най-добрия случай ще трябва да платим за ремонти след зимата 30 млн. лева. На 7-та годишна конференция за пътища в Слънчев бряг в един от докладите на експертите бе показано как се променя кривата за състоянието на пътищата. При липсата на минимално нужните инвестиции тя просто стремглаво се качва нагоре - тоест състоянието на пътната мрежа драстично се влошава.

През тази година бяха предвидени и ремонти на участъците, които са в най-лошо състояние от магистрала "Тракия". Те не се случиха.

- Означава ли това, че аутобанът ще се ремонтира в разгара на летния сезон догодина?

- За тях е нямало средства, защото не са били отпуснати предвидените средства от държавноинвестиционните заеми. А резултатите от обявените процедури по тях значително надхвърляха годишния бюджет на АПИ. И поради тази причина се наложи голяма част от тези процедури да бъдат спрени или поне замразени. За да могат да стартират при наличие на финансови средства. В същото време в тези договори има клаузи, че с всеки изминал ден, в който не се започне работа по обекта по вина на възложителя - в лицето на пътната агенция, цената нараства. Заради това те са и спрени, за да не се активира този механизъм. Освен за ремонтите на "Тракия" същото се отнася и за предвиденото обновление на шосетата между Дупница и Самоков през Ихтиман, пътят между Елхово и Бургас с обхода на Ямбол, двулентовото в момента трасе на Пловдив - Асеновград, което трябваше да стане 4 ленти, както и разрушеният път от Асеновград до Поповица. За голяма част от тези обекти освен пари,

липсваха и отчуждения на терените

за строителство. При пътя между Самоков и Дупница има и още едно противоречие. Изпълнителят на този обект ще го спечели с един проект, при който е игран търга, а междувременно е възложен нов проект, който впоследствие ще се зададе на спечелилия конкурса. Което абсолютно автоматично променя условията и останалите участници ще могат с пълно право да обжалват тази поръчка. И тя ще падне, което е вредно само по себе си.

- Северната скоростна тангента, която трябваше да спаси парите в риск от този програмен период по ОПРР също имаше проблем заради отчужденията на терените за строителство. Докъде стигнаха делата, които заведоха собствениците и има ли шанс за изграждането на отсечката скоро?

- На 14-ти октомври имаме предвидена нова среща на собствениците. Изпратили сме и апел до съда, ако е възможно да разгледа делата за отчужденията с приоритет. Съдът обаче е независим орган и сам решава дали да се съобрази.

- Друг проблемен проект е изграждането на отсечката между Сандански и Кулата на магистрала "Струма". Строителството й се забави и изпълнителите от гръцката компания "Актор" получиха пореден ултиматум за разваляне на договора. Ще има ли нов търг?

- На няколко пъти преговаряхме с гръцката компания и стигнахме до някакво споразумение. Те вече са входирали писмо с план-график. Имаме корекции по него, но въпреки това очакваме те да покажат, че искат да изпълнят обекта и да продължат работа. И да изпълнят обекта в мащабите, които ние искаме. Досега при подобни ситуации винаги сме успявали да постигнем споразумение със строителите и да завършим участъците. Със сигурност към този момент е ясно, че няма да се съгласим с претенциите на изпълнителя за повишаване на цената. Защото

исканията им са смешни

Няма как държавата да е отговорна за доставката им на камъни за обекта, което е техен ангажимент. Те трябва да намерят нужните им материали. Кандидатствали са с оферта, в която са посочили евентуални източници, така че сега трябва да си ги доставят. Като отговорен партньор, естествено им помагаме с информация къде има находища и са дадени концесии, защото това все пак е информация, която е налична в държавата. Помагаме по някакъв начин, но все пак това са междуфирмени договорки, в които ние няма как да участваме. В понеделник /11 октомври/ ще дойде собственикът на "Актор", за да преговорим с него това, което вече сме договорили с експертите на фирмата.

- Коя е най-важната стъпка, която трябва да предприеме бъдещото правителство, за да улесни работата на агенцията?

- На първо място, да коригира бюджета, за да можем да подготвим пътищата за зимата. Това

трябва да се случи максимално бързо

защото времето изтича. И когато се развали, а нямаме пари, няма как това да се случи. Защото в момента няма как да възложим работа на строителите, ако има и най-малкото съмнение, че можем да им платим. Това на първо място е наказуемо по закон. И второ - не е колегиално към работниците, които ще изпълнят работата си, а ние няма да можем да си платим. И ще останат без заплати, ще стачкуват и ще са недоволни от държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай