108 гени отключват лудостта

108 гени отключват лудостта | StandartNews.com

И проф. Вихра Миланова участва в международния екип

Революционно откритие в областта на психиатрията направи мултинационален екип от учени и лекари. В него има и "българска следа". Какви тайни са на път да разбулят медиците, разказва проф. Вихра Миланова, ръководител на клиниката по психиатрия в Александровска болница и участник в световното изследване.

108 генетични мутации, които имат пръст във възникването на шизофренията, откриха учените. Резултатите са следствие на анализ на гените на 36 000 болни и 45 000 здрави хора. Сред тях е имало 650 семейства с шизофрения от България, които са изследвани от екип български учени, начело с проф. Вихра Миланова. Наследственият характер на шизофренията се подозираше отдавна. Например, ако и двамата родители са били болни, вероятността и детето им да развие шизофрения е 40%, казва проф. Миланова. Досега обаче се знаеше много малко за това кои гени са отговорни за предаването на болестта. Учените бяха открили около 15 локуса, едва сега те намериха още 83 нови гени. Допреди 3-4 години не се допускаше, че тези мутации са отговорни за предаването и развитието на тази сложна болест, казва проф. Вихра Миланова. Това дава надежда на лекарите, че не след дълго ще се появят и нови медикаменти за лечение на шизофренията.

108-те участъка от човешкия геном, които имат отношение към тази болест, могат да се групират в няколко вида, казва проф. Миланова. Първите отговарят за работата на т. нар. допаминов рецептор. И сега се знае, че той е отговорен за шизофренията, казва проф. Миланова. Затова повечето лекарства, които съществуват, въздействат точно на него. Обикновено те са блокери на допаминовите рецептори. Други две области, които са разкрили гените, са глутаматовите рецептори и калциевите канали. В момента за тях има много малко медикаменти, казва проф. Миланова. С новите разкрития вниманието на учените ще се насочи към синтезирането на повече лекове и за тях. Най-важното разкритие обаче е, че имунната система също има пръст в шизофренията. Досега това бе теория, за която нямаше доказателства, обяснява проф. Миланова. Затова в тази посока няма създадени и медикаменти. Занапред обаче се очаква фармаиндустрията да насочи вниманието си и натам.

Това е началото, проучването за гените ще продължи сред още повече хора, казва проф. Миланова. По този начин тя очаква да се разкрият интересни факти и за други психични заболявания. Дори сегашното изследване е показало, че едни и същи генни мутации са отговорни не само за възникването на шизофренията, но и на заболявания като аутизма и различни нарушения в умствената дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай