10 съвета за икономиката, дадени от Радосвет Радев

В момента лепим гуми, а не произвеждаме нови, които да са яки - за Формула 1, казваше бизнесменът

10 съвета за икономиката, дадени от Радосвет Радев | StandartNews.com

В момента лепим гуми, а не произвеждаме нови, които да са яки - за Формула 1. А на България това й трябва.Новата икономика 4.0, за която се борим, продължава да възниква спонтанно. Тази оценка даде последното си интервю за „Стандарт” на 4 юни 2021 г. бизнесменът Радосвет Радев – председател на БСК, собственик на „Дарик радио”. И допълни: „В България нямаме индустрия, която да произвежда краен продукт - автомобил или хардуер, например. Нямаме отрасли, които са локомотиви на икономическото възстановяване.”.

ВИЖ ОЩЕ: Почина Радосвет Радев

Ето 10 безценни съвета, дадени от Радодвет Радев в интервютата му за „Стандарт” пред последните 2 години:

Последното интервю на Радосвет Радев: Кабинетът да действа, чакаме ликвидни мерки

1. В България нямаме индустрия, която да произвежда краен продукт - автомобил или хардуер, например. Нямаме отрасли, които са локомотиви на икономическото възстановяване. От България продължават да излизат полуфабрикати. Нещо, което е започнато тук, и е свършено с много малка добавена стойност, отива при нашите партньори, които асамблират полуфабрикатите от България, Румъния, Гърция, Португалия и най-високата добавена стойност остава там, където се прави завършеният продукт.

2. В момента лепим гуми, а не произвеждаме нови, които да са яки - за Формула 1. А на България това й трябва.Новата икономика 4.0, за която се борим, продължава да възниква спонтанно. Питал съм предприемачи в областта на биотехнологиите, нанотехнологиите, стартъп икономиката - сектори, които работят здраво и растат с десетки проценти, как така се случи развитието им. А те отговарят: "Държавата не ни забелязва, не ни регулира и ние имаме пълната свобода. Ако дойдат да ни регулират, значи - край".

3. Държавата престъпно бездейства по отношение на рекламата в туризма. Не са необходими милиони, може да направят много прости неща. Достатъчно е само да покажеш опашката на Промахон, която минава за 7 часа границата, след като вече си карал 2-3 часа дотам. За тези 7 часа можеш да отидеш до Созопол и да се върнеш. Узото в Созопол е същото като на Халкидики.

4. Имам спомени от времето, когато бензиностанциите бяха 100% държавни. Моите съученички най-много обичаха да заби­т гадже бензинджия. Те бяха едни от най-богатите хора. Бензинджията можеше да й отвори нощния клуб на Гранд-хотел София и какво ли още не. От държавата се краде най-лесно. Като направиш 100 бензиностанции, това не са 100 магазина, в които продаваш, а 100 точки, на които може да се краде.

5. Банките инвестират в страните, където държавата съхранява бизнеса

6. Бизнесът оцеля в коронакризата въпреки държавата

7. 60/40 бе равно несправедлива - и за тези, които нямат и за тези, които имат

8. Наядохме се с политическата манджа, трябват експерти във властта.

9.  В коронакризата се промени отношението към предприемачеството. Появи се страхът да бъдеш предприемач. Ако до онзи ден страхът бе дали ще бъдеш успешен или неуспешен предприемач, но с категоричната позиция, че искаш да бъдеш такъв, сега, в тази обстановка, изкушението е да престанеш да приемаш тежестта да рискуваш себе си, идеята си, семейството си, парите си, активите си, постигайки някаква предприемаческа цел. Изведнъж започва да става много конкурентно и симпатично желанието да бъдеш чиновник, държавен служител. Това е единствената дейност, в която възнагражденията се увеличават непрекъснато.

10. От дъното има само един път - нагоре!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай