Сливат ли се университетите. МОН взе решение

Появява се ново учебно заведение

Сливат ли се университетите. МОН взе решение | StandartNews.com

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" ще се слее с НАТФИЗ, Националната музикална академия и Националната художествена академия в Национална академия по изкуствата, ако МОН даде ход на идеята си за окрупняване на висшите училища у нас. Филиалът на Техническия университет ще мине окончателно под шапката на централата в София. Така под тепетата ще останат само два държавни университета - Пловдивският и Аграрният. Не е ясно още какво е намерението за медицинските университети.

Планът на МОН е малки висши училища със сходен или допълващ се профил, разположени в едно и също или в близки населени места, да се обединят под общо име, с общо или споделено ръководство. Идеята е „шапката“ да бъде юридическо лице, като съставните висши училища също запазят значителна юридическа и академична самостоятелност. Чрез новата структура обаче участващите в нея университети да могат да споделят преподаватели, материална база като спортни съоръжения, общежития и др., обща администрация и обслужващи звена, да организират обща кандидатстудентска кампания.

Като възможно обединение се предлага и сливане на Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище. Заедно те биха могли да създадат Софийски университет по технологии.

Концепцията, която вече предизвика ропот, бе представена и в момента се обсъжда на Съвет на ректорите. Обоснована е със стремеж за подобряване на качеството на висшето образование и повишаване на международната видимост на българските университети. По този начин ще се привлекат повече и по-качествени чуждестранни инвеститори и студенти, повече висши училища ще се включат пълноценно в европейското образователно и научно пространство, изтъкват от МОН. 

Целта на обединението е да се запазят силните страни на включените в него висши училища, но и да се създадат нови възможности, които не са по силите на всяко от тях поотделно. Такива са например участията в големи международни проекти, университетски мрежи и международни класации. Обединени, висшите училища ще станат по-забележими за потенциални инвеститори и за кандидат-студентите, което ще увеличи броя на обучаваните в тях студенти, включително от чужбина. Процесът на обединяване може да бъде подпомогнат целево от държавата, например чрез инвестиции в обща материална база. Той може да се реализира на етапи и да завърши в рамките на две-три години. 

За да бъдат успешни, всички промени, ще се осъществяват чрез увеличаване на финансирането за висше образование, което ще се обвърже с постигането на определени цели, резултати и индикатори.  

МОН ще възложи оценка на въздействието на предлаганите промени и ще представи проектите за обществено обсъждане. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай