Понеделник,

Режат Елин Пелин и Вапцаров от матурите?

От: СТАНДАРТ -
266
Режат Елин Пелин и Вапцаров от матурите?
A
A
A

Елин Пелин и Никола Вапцаров може да отпаднат от матурите, ако заради пандемията от коронавирус времето за преподаване на всички уроци по литература не стигне. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев, който участва в дебат за дистанционното обучение, иницииран от омбудсмана Диана Ковачева. Произведения на български класици отпаднаха от матурите и Националното външно оценяване за 7-и клас и миналата учебна година, която в разгара на първата ковид-вълна децата приключиха дистанционно.

„Не е проблем някои от последните теми за изпитите след 7-и клас и за матурите да отпаднат. Следим темпото на преподаване в ситуацията на електронното обучение“, заяви Вълчев. Окончателно решение кои произведения ще влязат ще се вземе през март и април. Вълчев посочи още, че ако кризисната ситуация продължи прекалено дълго, след 7-и клас ще се включва само материалът, взет първия срок.

Пред „Телеграф“ учители по БЕЛ съобщиха, че последните произведения, които седмокласниците изучават, са „По жътва“ на Елин Пелин, „По жицата“ на Йордан Йовков и „Заточеници“ на Пейо Яворов. За матурите пък под въпрос са Никола Вапцаров, „Тютюн“ на Димитър Димов и „Железният светилник“ на Димитър Талев. Именно тези автори отпаднаха и миналата година. Вълчев бе категоричен, че ще има национално външно оценяване след 7-и и матура след 12-и клас. Изпитите след 4-ти и 10-и клас обаче не били задължителни.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com