Проф. д-р Димитър Димитров: ENGAGE.ЕU е гаранция за качество на университетите

Нужен е широк диалог между институциите и Съвета на ректорите

Проф. д-р Димитър Димитров: ENGAGE.ЕU е гаранция за качество на университетите | StandartNews.com
  • С ENGAGE.ЕU студентите да ползват споделените ресурси на 9 университета
  • Против съм механичното сливане на университети
  • Нужен е широк диалог между институциите и Съвета на ректорите
  • Ще работя за засилен диалог в академичната общност
  • Мрежата дава добра перспектива за студентите от цяла Европа, казва ректорът на бизнес университет номер 1 и кандидат за председател на Съвета на ректорите Проф. д-р Димитър Димитров в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф. Димитров, каква е философията на инициативата "Европейски университети" и на вашия проект ENGAGE.EU, която събра на среща в България ректорите на 9 европейски университета, комисар Мария Габриел и министъра на образованието акад. Николай Денков?

- Има над 40 европейски мрежи, които са профилирани по различен начин, с участието на над 280 европейски университета в цяла Европа. Идеята е да се засили европейското сътрудничество между тези университети. В момента има много научни проекти и програми за мобилност, но тук идеята е да се върви към една по-голяма институционализация и засилване на връзките на тези университети в полза на студентите и на научните изследвания, които провеждат тези университети. Нашата мрежа ENGAGE.EU беше създадена миналата година заедно с още шест водещи бизнес университета от Рим, Виена, Тилбург, Манхайм, Берген, Тулуза. Днес (26 май 2022 г.) приехме още два водещи университета от Испания и от Финландия.

Г-жа Мария Габриел, еврокомисар по този ресор произнесе реч, с която подчерта важността от развитието на подобни университетски мрежи. Идеята е студентите, влизайки в един университет да могат да ползват всички възможности и предимства на тези 9 университета - да имат мобилност (виртуална и физическа), да ползват споделените ресурси. Сега това го правим в рамките на проекта - някои от нашите студенти слушаха лекции от виенски професори и бяха изпитани от професори във Виена, както и други студенти имаха интерес към наши курсове. Изпитват се трудности в различното законодателство, култура, проблеми на финансирането - един от университетите е частен с такси по 20 000 евро. Въпросът е как тези трудности да се уредят в дългосрочен план без университетите да губят своята идентичност.

- Това какво ще даде на Университета за национално и световно стопанство?  

- Присъствието в такава престижна компания е гаранция за качеството на образоването, което предлага УНСС. Университет с нашите размери - около 15-20 000 студента и около 1000 преподавателя е добра перспектива. Студенти от други страни биха могли да се възползват от тази възможност. Всеки университет има своите предимства.

- Как премина срещата и кой участва в нея ?

- Това беше работна среща, на която до обяд обсъждахме какво сме постигнали досега по проекта. Има различни работни задачи, които се отчитат по специфични индикатори. След това беше церемонията по подписването и присъединяването на новите два университета. Тук се включиха г-жа Мария Габриел и министърът на образованието акад. Николай Денков. В рамките на мероприятието Мария Габриел изнесе лекция на тема "Ролята на университетите в зеления и цифровия преход".

- Как гледате на идеята за обединяването на наши висши учебни училища?

- Моделът, които ние с Европа осъществяваме, е добър пример. Създаваме добра база за колаборация, като запазваме собствения облик на всеки един от партньорите. Да се сливаме административно или по някаква команда, не е приемливо. В ENGAGE.EU нещата стартират с разбиране към проблемите, които могат да възникнат при синхронизирането на програмите и дейностите. Затова и започнахме със специален 3-годишен проект. Очаква се продължение на проекта с още 3 години, защото наистина има много проблеми. Такива неминуемо ще възникнат, ако се тръгне към механично сливане на университетите в България.

- Министър Денков заявява и като мотив изразява, че именно това сливане ще доведе до едно по-качествено образование. Вие на това мнение ли сте?

- Всички университети са "за" едно качествено образование и за повишаването на качеството на учебния процес и научните изследвания, но това трябва да бъде направено по такъв начин, че да не "спъне" именно тези процеси. Аз съм дал сигурно 50 интервюта по тези въпроси. Наистина има нужда да се обсъдят разходите и ползите при едно сливане и какво ще допринесе това за конкретните университети. Против съм механичното сливане на университети, защото някой е решил, че са много в България, а те не са много. По брой студенти спрямо определен брой от населението сме по средата на европейските класации.

- Има и едно друго предложение от страна на министър Денков - преподавателите във висшите училища да се атестират по нова методика.

- Това не е ябълката на раздора, но е част от проблемите, които възникнаха последните месеци - тази методика, атестирането, развитието на академичният състав, промяната на член 57, който гласи, че атестирането няма да става само от висшите училища, а по правила, определени от Министерския съвет. Това нарушава автономията и създава още повече проблеми. Има нужда от диалог в нашата общност точно по тези въпроси.

- Кандидатирате се за председател на Съвета на ректорите. Готов ли сте за това предизвикателство?

- Това наистина е предизвикателство, защото означава много работа и време, посветени на идеята за видимостта на университетите. Аз досега бях главен секретар на Съвета на ректорите, част от Управителния съвет. Категорично трябва да се решат въпросите, които създават напрежение. Имаше няколко срещи с министъра по различни поводи и на събранието на Съвета на ректорите. Темата се пренесе и в различни медии. Нашата гилдия е доста възпитана и коректна и не ми се иска дебатът за висшето образование да става през медиите. Не трябва да има напрежение в тази посока. Ние сме достатъчно образовани хора, така че да се разберем как това нещо да стане, спазвайки принципите на академичната автономия и чрез един широк диалог между институциите и Съвета на ректорите.

- Постижими ли са за преподавателите тези правила в новата методика?

- Да. В известна степен са постижими, но има много специфика за различните университети. Има много детайли, които изкривяват картината и когато това бъде поднесено наведнъж в последният момент, без да е консултирано с академичната общност, възниква напрежение, тъй като хората се притесняват от неизвестното.

- Няма ли да остави реформата без работа преподавателите?

- Това са малко крайни разбирания, но кой знае. Ако продължат тези промени и Министерският съвет тръгне да променя правилата или да не въведе гратисен период, който сега липсва в момента за атестирането, има такова напрежение и неизяснени въпроси.

- Министър Денков  обяви, че "70% от професорите и доцентите не отговарят на изискванията, така ли е?

- Той не беше цитиран коректно. Той каза: "някои от университетите, 70% не са регистрирани".

- Затова се предлага новата атестация?

- При нас например 100% са регистрирани, както и в много водещи университети. Така че това не е проблем за нас и не е проблем на общността и не трябва това да се приравнява към цялата академична общност. Има нужда от един по-засилен диалог в тази посока. За което със сигурност аз ще работя. Както съм показал досега и в нашия университет, и в работата си като член на Управителния съвет на Съвета на ректорите.

- Ако Ви изберат за председател на Съвета на ректорите кои ще бъдат Вашите предизвикателства, Вашата визия и Вашите Цели?

- Първо трябва да се премине през този етап, в които сега се намираме, дали ще се запазят тези правила за атестиране, за развитие на академичен състав. Общото събрание на Софийския университет призова тези правила и методики да се оттеглят, за да може спокойно да се обсъдят. Те са обвързани с едни 20 милиона, които са за цялото висше образование и стана един голям юридически, правен и морален въпрос. Това е свързано с повишаване на заплатите и с повишаване на доходите, така че е необходимо известно успокояване на обстановката. Тези въпроси трябва да се обсъдят спокойно, защото има много разум в университетите. Никой не е против реформата и против повишаването на качеството на висшето образование. Важно обаче е пътят! Как ще стане това? Смятам че трябва по-широка дискусия в нашите среди.

- И какво ще стане с тези 20 милиона ако се противопоставите?

- Сложен въпрос. 20 милиона за тази година, дали ще ги има и за следващата година? Гратисният период липсва. Има доста бели петна. Кое се цитира и кое не се цитира? Кои издателства са научни и кои не са? Тези въпроси наистина вълнуват хората и това за мен е показателно, че общността не е безразлична към това, което предстои.

Преминахме през доста реформи през близките няколко години - един преподавател да участва в акредитацията на един университет само, картата за висше образование беше приета, мораториум беше наложен върху разкриването на нови университети и специалности. Гилдията е готова за тези неща, но трябва да бъдат направени с разум. За мен е важно да има повече публичност, прозрачност и диалог с всички заинтересовани, защото отгоре не всичко се вижда най-добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай