На 15 септември всички на училище

Маските са задължителни в коридора и тоалетната, но не и в класната стая

На 15 септември всички на училище | StandartNews.com

Всички ученици ще са на училище на първия учебен ден, а не само първолаците, както бе обявено по-рано.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БТВ. 

Той разкри и как ще се провеждат учебните занимания при спазването на епидемиологичните мерки. 

Ще има задължителни и избираеми от училищата мерки за предпазване от коронавирус. 

"Задължителните ще бъдат здравните мерки, свързани с дезинфекцията, носенето на лични предпазни средства, миенето на ръцете, осигуряването на топла вода и сапун във всяко едно училище. Избираемите ще бъдат подчинени на стратегията до колкото е възможно да се осигури не взаимодействие между паралелките. Тази стратегия обаче се реализира различно в различните училища. Тя ще бъде реализирана доколкото, където е възможно. Някои училища сигурно ще успеят да отделят етажи, други не. Има критични зони като тоалетните, столовите, коридорите, да се намали взаимодействието", обясни той.

Министърът подчерта, че маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони.

„Могат да бъдат с маска, но няма да бъде задължително. Могат да ги свалят. В останалите закрити помещения, най-вече в коридорите, в тоалетните трябва да бъдат с маска. Училищата ще имат резервни маски. Началните учители, които работят само със съответния клас няма нужда да носят маска, но тези учители, които работят с различни класове най-вероятно ще трябва. Най-вероятно за тях ще бъдат закупени шлемове, тъй като са по-удобни от гледна точка на осъществяването на педагогическата работа“, добави той.

„Учителите няма да могат във всеки един момент да следят всяко едно дете. Част от задачите на училището е не само да изисква да се спазват едни правила, но и да създаде едни нагласи. Всеки ден ще започва с кратка беседа за напомняне на правилата, с това да се опитаме да създадем отговорност в децата“, каза още министърът.

Вълчев обясни, че са се отказали от моделите за дистанция в класната стая, тъй като няма възможност.

Основното ни ограничение е липсата на достатъчно учители, каза Вълчев. 

„Ние имаме списък от резервни учители. Помолили сме и висшите учители, които осъществяват педагогическо образование, също да ни допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. На всеки един учител му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от предходни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти“, обясни той.

„Няма да има задължителен термоскрининг, защото не ни дава увереност, а от друга страна понякога трябва да стоиш повече време пред термометъра. Не могат да влязат децата за няколко часа, ако е многочислено училището. Ще има така наречения медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ“, обясни Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай