Химикалка говори на езика на глухонемите

Търговците не подозирали за скритата мисия на пособието

Химикалка говори на езика на глухонемите | StandartNews.com

Някои ухаят като цвете или имитират диамант

Химикалки „проговориха” на езика на глухонемите. Накрайниците им изобразяват конфигурации на пръстите, които за масовия потребител са просто позитивен жест ​- например вдигнат нагоре палец, но специалисти разчетоха в тях елементи от езика на хората с увреден слух и говор.

Николета Иванова е преводач на езика на жестомимиките и е приятно изненадана от серията с вложена социална идея, която улеснява и общуването между хората. Изненадани се оказаха и търговците. Отдавна предлагаме този модел, но дори не сме подозирали за скритата му мисия, казва Станимир Йорданов от книжна борса „Пегас”. Харесва се заради закачката със знаците и ярките цветове.

От Регионалната организация на глухите в Пловдив обясниха, че химикалките са с латинската едноръчна азбука, която се използва в международните комуникации. Прилага се и в някои западни страни, но не е еднаква за всички. Това обаче не е нашата едноръчна азбука, която има малко допирни точки с латинската, обясни председателката на организацията Тилка Кайрякова.

Един от символите е „Обичам те". Той се оформя с ръка, като с пръсти се пресъздават първите букви на всяка дума от израза - I Love You = ILY (I - изпънато нагоре кутре при свит юмрук; L - изпънати навън палец и нагоре показалец, останалите пръсти свити; Y - изпънати навън палец и кутре, останалите пръсти свити).

На някои от химикалките пък има букви и числа. Трудно е да се даде еднозначно тълкуване, отново заради разминаванията между латинската система и възприетата у нас. В единия случай например е буквата F, а ако се чете на български - числото 8.

Производителите на канцеларски материали имат и други оригинални хрумки, които правят ходенето на училище по-приятно и налагат личен стил на първолака или порасналия тийнейджър. Една от тях е химикалка цвете, което наистина ухае. Струва левче.

В линията на новия хит ​- брокатени тетрадки, е друг модел - с „диамант” на върха. Той е 2 лева. Има и химикалки с висулки, които имитират бижутата с камъни „Сваровски”.

Много се търсят и от възрастните моделите на изтриваеми химикалки. Комплектът е 2 в 1 ​- химикалка и гума, а стилистиката залага на фигурата на заека. Благодатна е, защото може да се интерпретира и по детски, и да направи препратки към „Плейбой”. И в двата случая към основното тяло на химикалката има и втори аксесоар - гума със семпла декорация с морков, която заличава написаното, без да се налага употреба на коректор.

Фантазията стига още по-далече на тема острилки. Новите модели заимстват трикове от интерактивните играчки. Бяхме много резервирани заради цената от 6 лева, но много се купуват като глезотия и специален жест, особено за първолаци, казва Станимир Йорданов. Серията „Maped” например възпроизвежда триизмерно фигурите на жаба, заек, гъсеница. Когато се остри моливът, очите на жабата изскачат. А зъбите на заека започват да се движат, сякаш хруска графита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай