Петък,

Химикалка говори на езика на глухонемите

От: "Стандарт" -
113
Химикалка говори на езика на глухонемите
A
A
A

Някои ухаят като цвете или имитират диамант

Химикалки „проговориха” на езика на глухонемите. Накрайниците им изобразяват конфигурации на пръстите, които за масовия потребител са просто позитивен жест ​- например вдигнат нагоре палец, но специалисти разчетоха в тях елементи от езика на хората с увреден слух и говор.

Николета Иванова е преводач на езика на жестомимиките и е приятно изненадана от серията с вложена социална идея, която улеснява и общуването между хората. Изненадани се оказаха и търговците. Отдавна предлагаме този модел, но дори не сме подозирали за скритата му мисия, казва Станимир Йорданов от книжна борса „Пегас”. Харесва се заради закачката със знаците и ярките цветове.

От Регионалната организация на глухите в Пловдив обясниха, че химикалките са с латинската едноръчна азбука, която се използва в международните комуникации. Прилага се и в някои западни страни, но не е еднаква за всички. Това обаче не е нашата едноръчна азбука, която има малко допирни точки с латинската, обясни председателката на организацията Тилка Кайрякова.

Един от символите е „Обичам те". Той се оформя с ръка, като с пръсти се пресъздават първите букви на всяка дума от израза - I Love You = ILY (I - изпънато нагоре кутре при свит юмрук; L - изпънати навън палец и нагоре показалец, останалите пръсти свити; Y - изпънати навън палец и кутре, останалите пръсти свити).

На някои от химикалките пък има букви и числа. Трудно е да се даде еднозначно тълкуване, отново заради разминаванията между латинската система и възприетата у нас. В единия случай например е буквата F, а ако се чете на български - числото 8.

Производителите на канцеларски материали имат и други оригинални хрумки, които правят ходенето на училище по-приятно и налагат личен стил на първолака или порасналия тийнейджър. Една от тях е химикалка цвете, което наистина ухае. Струва левче.

В линията на новия хит ​- брокатени тетрадки, е друг модел - с „диамант” на върха. Той е 2 лева. Има и химикалки с висулки, които имитират бижутата с камъни „Сваровски”.

Много се търсят и от възрастните моделите на изтриваеми химикалки. Комплектът е 2 в 1 ​- химикалка и гума, а стилистиката залага на фигурата на заека. Благодатна е, защото може да се интерпретира и по детски, и да направи препратки към „Плейбой”. И в двата случая към основното тяло на химикалката има и втори аксесоар - гума със семпла декорация с морков, която заличава написаното, без да се налага употреба на коректор.

Фантазията стига още по-далече на тема острилки. Новите модели заимстват трикове от интерактивните играчки. Бяхме много резервирани заради цената от 6 лева, но много се купуват като глезотия и специален жест, особено за първолаци, казва Станимир Йорданов. Серията „Maped” например възпроизвежда триизмерно фигурите на жаба, заек, гъсеница. Когато се остри моливът, очите на жабата изскачат. А зъбите на заека започват да се движат, сякаш хруска графита.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички