Изборите като мач на една врата

Изборите като мач на една врата | StandartNews.com

ГЕРБ ще напомпа още повече власт, драмата е за съюзниците му

Няма никакво съмнение, че ГЕРБ се намира в най-силна изходна позиция за този местен вот и има всички шансове да утвърди и да разшири влиянието си в местната власт за трети пореден път. Освен че партията на Борисов е най-влиятелната сред обществените предпочитания, разполага и с популярни кметове в най-големите градове в България - София, Бургас, Стара Загора и други. По-всичко личи, че ще удържи победа също в Пловдив и Варна. Нещо повече, управлението на ГЕРБ като цяло няма алтернатива не само на местно ниво в изброените градове, но и на централно, което допълнително подсилва позициите им.

В същия момент, ако погледнем към конкурентите на ГЕРБ, виждаме, че при тях добрите новини не са много.
Основната опозиционна партия БСП изглежда безжизнена. Чухме за лоши новини от Видин, Шумен и София. Шуменският кандидат на БСП се отказа от надпреварата, във Видин има сериозни проблеми в местната организация, а в София Георги Кадиев ще бъде конкурент за червените гласовете. Освен това в последната година БСП не успява да печели от опозиционната си роля.

Левицата не може да се утвърди като реална алтернатива

на управлението на ГЕРБ.
Същевременно другите участници в управляващата коалиция - Реформаторският блок и Патриотичният фронт, видимо страдат от вътрешни противоречия. Да, РБ, стигна до единна регистрация за местния вот, но въпреки това трябва да имаме предвид, че по места има наслоени конфликти буквално от десетилетие насам - между структури на СДС и ДСБ, между Движение "България на гражданите" и ДСБ и т.н. На централно ниво ясно се вижда разделението на РБ на два лагера - от едната страна е ДСБ, а от другата СДС и партията на Меглена Кунева. РБ все още не е единна партия, с един лидер и общо ръководство и това няма как да не създава организационни проблеми в хода на предизборната кампания. Въпреки това реформаторите имат възможността да си припишат стари кметове, които традиционно са свързани със синия цвят, като например Петър Паунов в Кюстендил, Златко Живков в Монтана или Георги Иванов в Хасково. Има реални шансове, разбира се, за пробив на балотаж от такива кандидати като Чавдар Трифонов във Варна и Георги Спартански в Плевен.
Въпреки че Патриотичният фронт изглеждаше стабилно на централно ниво в парламента, всъщност коалицията не успя да стигне до единна регистрация на местния вот, което

няма как да не създава напрежение в хода на изборите

защото ВМРО и НФСБ са партии, които ще се борят за един и същ електорат.
ДПС традиционно не се представя толкова добре на местни избори, колкото на национални. На този вот партията на Местан ще разчита на около 300 хил. гласа и няма основания да очакваме много по-висок или пък по-нисък резултат от този. За пореден път ще се затвърди мнението, че движението е най-лесно предвидимата партия в България.
Как ще свърши местният вот е от особено значение. Местната власт е сърцевината на всяка партия. Една убедителна победа на ГЕРБ, която се очертава на предстоящите избори, може да обърне баланса и на централно ниво. Не съм привърженик на идеята, че веднага след изборите управляващата коалиция ще се разпадне или ще се стигне до нова конфигурация. Не мисля, че това ще се случи, но трябва да имаме предвид, че една силна победа на ГЕРБ, слабо представяне на РБ, на ПФ, както и на АБВ, може да промени балансите вътре в коалицията. Вероятно коалицията ще остане в този формат, но вече ГЕРБ ще е в доста по-силна позиция. И ако до този момент РБ, ПФ и АБВ извиваха ръцете на премиера, то след местния вот може да дойде момент, в който Борисов ще извива ръцете на останалите партньори в коалицията.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай