Дуалното обучение в Панагюрище

Приказка как да се спасим от неволята в съвременен вариант

Дуалното обучение в Панагюрище | StandartNews.com

Приказка  как да се спасим от неволята в съвременен вариант

Всеки пети участник в стажантската програма на „Асарел” остава на работа в компанията
 

Едва ли има човек, който в даден момент от своя живот да не си е припомнял, за добро или лошо, приказката за неволята. А мъдрият български народ е успял да я систематизира в едно изречение – „Затънат ли ти колелата, не чакай Крали Марко да ти ги изправи“. Днес съвременен вариант разпознаваме в опита на Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД в дуалното обучение. Още преди 10 години става ясно, че бизнесът все по-остро ще усеща недостиг на квалифицирани специалисти, а 

за регионите има риск да се обезлюдяват и трудно да задържат младите си хора

През 2013 г. проф. д-р Лъчезар Цоцорков - тогавашен председател на Българската минно-геоложка камара и на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД, инициира първи разговори по темата за дуалното обучение. Отзовават се още няколко предприятия от Панагюрище и заедно с Общината, Регионалния инспекторат по образование и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм сядат на една маса, за да обсъдят как да се върне привлекателността на професионалното обучение след отчитания спад на интереса към някогашните техникуми. По това време в Министерството на образованието все още нямат стратегия как да процедират с дуалното обучение и „Асарел-Медет“АД прокарва дирята. „Три месеца папката с искането от „Асарел“ и Професионалната гимназия в Панагюрище за стартиране на дуално обучение и готовността на фирмите в община Панагюрище да се включат, стояха на бюро и ни беше страх да я отворим, защото не бяхме сигурни какво трябва да правим“, спомнят си тогавашни експерти в Министерство на образованието. От „Асарел“ започват срещи с родители на бъдещите ученици, обновяват се кабинети в Гимназията, изработват се макети на машини и оборудване. На първия учебен ден през есента на 2015 г. прага на бившия техникум прекрачват и 

първите 21 ученици по проекта за дуално обучение

Вече пет випуска от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм са се дипломирали, а тази година ще завърши шестият. 28 от някогашните ученици вече са част от екипа на „Асарел-Медет“АД и са сред най-добрите в своите цехове и отдели. Доказателство за това са ежегодните награди, които панагюрската компания връчва за работници с дългогодишен трудов стаж и високи професионални постижения. 

Сред тях е 25-годишният Цветан Кузманов, който освен трите имена на дядо си наследява и неговата професия в Централна ремонтна база на „Асарел“. „Още от първия ден на дуалното обучение няколко момчета се откроиха и Цветан беше сред тях“, разказва техник-механикът инж. Марин Брандийски. „На него може да се разчита за всичко, справя се с новите машини, има голямо желание за работа, любознателен е и никога не оставя задачите си недовършени“, допълва още прекият му ръководител в авторемонтния цех. 

В Централна ремонтна база на „Асарел-Медет“ откриваме и Ангел Запрянов, който е автомонтьор и е част от първия випуск младежи, завършили дуалния модел на обучение по специалност „Автотранспортна техника“. През 2023 г. той също беше отличен от колегите си като най-добър в професията. „Това, което усвоих по време на обучението, ме направи уверен и ми помага в професията до днес“, споделя Ангел. „Благодаря на колегите за това, че не крият нищо от „занаята“, а с желание ни предават всичките си знания и всеки гледа да е полезен със своите умения, което е истински ценно за мен“, споделя той. 

Успехите на първия випуск съвсем не са случайност, а дуалното продължава да „вади”добри кадри

Сред отличените за 2023 г. е Валентин Данков, който работи като електромеханик в отдел „Ремонт Обогатителна фабрика, Водно-отпадно стопанство, Пречиствателни станции и Екстракция и електролиза”. Той е част от втория випуск на дуалното обучение, като завършва специалността „Минна електромеханика“. „Доволен съм, че имам възможността да видя толкова много техника, благодарение на която, без да преувеличавам, научавам по нещо ново всеки месец. Модернизацията улеснява работата на хората, но за нас, които се занимаваме с ремонта на машините, винаги ще е предизвикателство да разучаваме новата техника и непрекъснато развиващите се дигитални технологии, без които производството няма да е толкова съвременно и да върви напред“, разказва Валентин. В момента той е студент в Техническия университет в Габрово по специалност „Електроенергетика и електроснабдяване“. Смята, че възможността да научиш нещо ново не идва даром, а трябва сам да имаш желанието да се учиш и да надграждаш уменията си.

За да не решите, че за успешна професионална реализация в „Асарел-Медет“ задължителна част е дуалното обучение, разказът ни продължава с брата на Валентин – Стойно Данков от отдел „Информационни и телекомуникационни технологии“. Още един млад човек, пред когото увлечението по модерните технологии открива много възможности за успешна реализация. Той се присъединява към екипа на панагюрската минна компания чрез ежегодната стажантска програма на дружеството. Казва, че компютрите го влекат от малък и логично записва „Компютърни системи и технологии“ в Професионалната гимназия, а сега му предстои дипломиране по същата специалност в Технически университет - Габрово. „Работата на IT специалиста в минна компания съвсем не е свързана само с поддръжка на компютрите в администрацията или със стоене пред монитора“, казва Стойно. 

Дигиталните технологии са навсякъде в производството

включително при управлението на всички машини, дори тежкотоварните. Така първата му по-сериозна задача, след запознаването с екипа и навлизането в работната среда, е била не къде да е, а в рудника. „От тогава си казах, че няма да е скучно. Няколко години по-късно все още съм на това мнение“, споделя Стойно. 

В първото издание на стажантската програма през 2004 г. се включват общо 15 студенти. Един от тях е инж. Пенко Палашев, който е инженер механик на Циклично-поточните технологични линии за транспорт на руда и откривка. „Стажантската програма дава шанс на младите хора да натрупат знания и да черпят опит, както се казва, от извора. Аз и други мои колеги сме реален пример за това. Тази инициатива е страхотен шанс за старт в професията на всеки млад човек и първа стъпка към кариерно развитие“, добавя инж. Палашев. 

 

ДУАЛНОТО И СТАЖАНТСКАТА ПРОГРАМА В ЦИФРИ
През учебната 2023/2024 година в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм В Панагюрище се обучават общо 87 ученици по минни специалности, заявени от „Асарел-Медет“АД, като 13 от тях за пръв път прекрачиха прага на учебното заведение. Общо 51 младежи от 11. и 12. клас пък се обучават в реална работна среда под ръководството на опитни наставници от предприятието. 

С годините броят на участниците в стажантската програма постепенно се увеличава, за да надхвърли над 700 общо за периода 2004 – 2023 г. Към момента в „Асарел-Медет“АД работят 140 млади специалисти, които са стартирали своето професионално развитие с летен стаж. Това прави близо 20% от всички участници в програмата или 12% от целия екип на „Асарел-Медет”.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай