Доц. д-р Марин Маринов: Свищовската академия е напълно готова за дигиталната ера във висшето образование

Обучихме дистанционно над 30 хил. студенти

Доц. д-р Марин Маринов: Свищовската академия е напълно готова за дигиталната  ера във висшето образование | StandartNews.com

 

Стопанска академия "Димитър А. Ценов" е едно от най-старите висши училища в България. Основано е с указ на Цар Борис III на 8 ноември 1936 г. в резултат на дарението на крупния търговец Димитър Апостолов Ценов. Днес Свищовската академия е водещо висше училище, обучило над 150 хиляди икономисти.
Доц. д-р Марин Маринов е избран за ректор на Свищовската академия на 18 март 2024 г. Роден е в гр. Тетевен. През 2001 г. завършва в СА "Д. А. Ценов", бакалавърска степен, в специалност "Финанси", а през 2002 г. се дипломира в ОКС "магистър", отново в областта на финансите. През 2007 г. става доктор по икономика. От 2011 г. е доцент в Свищовската финансова катедра. Автор е на над 55 научни публикации в сферата на икономиката и финансите. 

 

- Доц. Маринов, бяхте избран през март за ректор на Стопанска академия "Димитър А. Ценов" с голямо мнозинство. Какви са целите и приоритетите в управленската Ви програма?

- Основната цел в моята мандатна програма е запазване статута и авторитета на Стопанската академия като водещо българско висше училище. Приоритетите ми са повишаване качеството на обучението и засилване на практическата подготовка, задълбочаване на партньорството с работодателските организации, държавата, професионалните организации и засилване на популярността на Академията в обществото. Планирам да повишим разпознаваемостта на нашите преподаватели на национално и международно ниво, да разширим международното ни сътрудничество и да развиваме нашия сграден фонд и информационна инфраструктура.

- В разгара сме на кандидатстудентската кампания за учебната 2024/2025 година. Какви нови бакалавърски и магистърски специалности предлага Стопанската академия? 

- Текущата кандидатстудентска кампания стартира през декември 2023 г. и към момента тя е по-успешна спрямо същия период на миналата година. Съвсем скоро започва и записването на новоприетите студенти. Към момента нашето образователно портфолио е широко диверсифицирано и не планирам сериозни промени в него. Предлагаме 21 специалности в ОКС "бакалавър", 33 магистърски програми и 16 програми в ОНС "доктор". Част от специалностите са на английски език. С екипа ми имаме идеи за нови специалности, но разработването им е продължителен процес.

- Дигитализацията е бъдещето, включително на университетите. Как тя е развита в Стопанската академия? 

- Стопанска академия "Д. А. Ценов" традиционно е лидер в електронното и дистанционното обучение. Историята му в нашето висше училище започва още в далечната 1999 г. От учебната 2019-2020 г. стартирахме и дистанционно обучение в ОКС "бакалавър", което се радва на изключително голям интерес. Учебният процес e изцяло дигитализиран и осигурен с мултимедийни ресурси. Свищовската академия е напълно готова за дигиталната ера в сферата на висшето образование. Затова не е случаен и фактът, че в дистанционна форма имаме обучени над 30 хил. студенти, а всяка година регистрираме двуцифрени ръстове на желаещите да се обучават чрез нея. 

- Навлиза ли изкуственият интелект във висшето образование, какво предизвикателство е той?

- Разбира се, изкуственият интелект навлиза във висшето образование и системата няма как да пренебрегне този процес. Възможностите му могат да бъдат използвани за автоматизиране на чисто административни процеси и за решаване на проблеми на самото обучение. В момента изкуственият интелект все още не притежава креативност. Поради това считам, че ролята на преподавателя като ментор и научен ръководител на студентите няма как да бъде заменена в близко бъдеще. От друга страна, широкото приложение на изкуствения интелект крие известни рискове, което налага прилагане на различни подходи за изолирането му от учебния процес или употребата на технологии, които разкриват нерегламентираното му използване. 

- Каква е реализацията на студентите от Стопанската академия?

- Студентите, завършили Свищовското висше училище, намират много добра реализация във всички области на икономиката и обществения живот. Често се търсят с предимство от бизнеса. Наши възпитаници са мениджъри на финансови институции, застрахователни компании, енергийни дружества, строителни компании, туристически фирми, софтуерни компании и производствени организации. Същото мога да кажа и за сферата на държавната администрация. Например в сегашното служебно правителство двама министри и трима зам.-министри са получили образование в Свищов, което много ни радва. 

- Каква е връзката бизнес-наука в Стопанската академия, какви фирми търсят експертизата на университета? 

- Свищовското висше училище е търсен партньор от страна на фирмите и публичните власти. Към момента имаме установени партньорства с над 100 фирми, банки, застрахователни дружества, софтуерни компании, работодателски и неправителствени организации, национално представени синдикати, министерства, държавни агенции. Предстои сключването на меморандуми за сътрудничество с още такива. От друга страна, много наши преподаватели и лектори са изпълнителни директори, мениджъри и водещи икономически експерти, което допълнително засилва връзката ни с бизнеса. 

- В какви международни мрежи, програми и проекти участва Академията? 

- Рaзвиваме сътрудничеството в рамките на университетския консорциум KreativEU, включващ университети от Португалия, Италия, Чехия, Германия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Швеция и Турция, с които кандидатстваме за създаване на Европейски университет по програма Еразъм+. С партньорите от този консорциум до 2026 г. ще развиваме проект, свързан с разработка на геймифицирани стратегии в културно-историческото наследство. Продължаваме работата по международни проекти в областта на кръговата икономика, използването на изкуствения интелект в ресторантьорския бранш. С Университет Еге от Измир ще реализираме проект за засилване на сътрудничеството със средните училища. Разработваме и редица нови проектни предложения за обучението на докторанти и реализирането на научни изследвания.

- Студенти от колко държави се обучават в Академията към момента? Обмисляте ли партньорски специалности с още чуждестранни висши училища? 

- В Свищовската академия сега подготвяме студенти от Турция, Нигерия, Виетнам, Йордания, Русия, Украйна и дори САЩ. По програма Еразъм+ при нас на обучение са студенти и докторанти от Южна Корея, Виетнам, Тайван, Египет и Румъния. В посока създаване на нови партньорства с чуждестранни университети и създаване на нови съвместни специалности също се работи, но процесите са в началната си фаза. 

- Какво е Вашето мнение за идеята да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти, приети държавна поръчка? Смятате ли, че така конкуренцията между студентите ще намалее и качеството на висшето образование ще намалее? 

- Според мен мярката е в интерес на кандидат-студентите и кандидат-докторантите, защото ще направи университетското образование по-достъпно. Посоченото ще облекчи и кандидатстудентските кампании на университетите. Необходимо е обаче централната власт да урегулира максимално ефективно въпроса за финансирането на мярката в бъдеще, защото прилагането ? лишава висшите училища от значителни собствени приходи. От друга страна, не смятам, че мярката ще снижи качеството на висшето образование, защото то е функция на университетските образователни продукти. Дори съм на мнение, че така конкуренцията между кандидат-студентите ще се засили, което ще осигури на системата повече и по-мотивирани млади хора. 

- Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. - от 1 810 лв. на 2 100 лв. Решава ли това проблемите със заплатите в университетите и защо ВУЗ-овете излязоха на протест?

- Проблемите със заплащането на академичния персонал в България бяха решени с приетите наскоро промени в Закона за висшето образование, които го обвързаха със средната заплата за страната. На практика обаче се получи забавяне на вече предвидени в бюджета средства за увеличаване на преподавателските заплати от 1 януари 2024 г. Това, в съчетание с липсата на яснота за останалите финансови ангажименти на държавата към университетите, създаде напрежение в системата на висшето образование. Правителството прояви разбиране и за момента проблемите са изчистени. Вярвам, че през следващата бюджетна година нещата ще бъдат поставени на правилната основа, което ще даде финансова сигурност на университетите. 
 

  • Завършилите СА "Димитър А. Ценов" намират реализация във всички области на икономиката и обществения живот, казва ректорът доц. д-р Марин Маринов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
  • Обучихме дистанционно над 30 хил. студенти 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Любовника
преди 2 седмици

РектуМе, коп**е до**о и глу***о! Харесва ли ти като те думка онзи толуп? Кога успя да обърнеш резбата и ти? Жена ти знае ли?! Жалко..., а смея да твърдя, че е много добра, бих я повторил още е един път! Поздрави: един от всичките на жена ти!

Откажи