18 от 20 студенти искат да са учители

Все още обаче има населени места, както и определени предмети, по които се налага да бъдат преназначавани пенсионирани учители

18 от 20 студенти искат да са учители | StandartNews.com

В момента 18 от 20 студенти искат да бъдат учители, твърди лидерът на КНСБ Янка Такева. По нейните думи, преди 5 години от випуск с 18 студенти, двама са искали да преподават в клас, то сега само двама не искат.
По думите на Такева с увеличаването на учителските заплати се отчита и повишаване на интереса към професията. По нейни данни има ръст на младите учители в образователната система, а през тази година работа са започнали 2500 млади педагози.
В същото време обаче има и по-възрастни хора, които имат педагогическа правоспособност и искат да се върнат към учителската професия. За тях обаче вратите са затворени, освен в по-малките населени места, сочат данни на "Стандарт".
Данните на МОН за план-приема на студенти по педагогика показва, че той се увеличава постъпателно - от 2696 човека през 2015 г. на 3161 през 2019 г. септември т.г. при 2120 приети за м.г.
Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години в страната, коментира още Такева. Данните на МОН обаче са по-различни - според заложеното в националната програма за оптимизиране на вътрешната структура на персонала в училищата за 2020 г. очакванията са в пенсия да излязат 8000 педагози и около 3000 непедагогически персонал, за което са планирани близо 70 млн. лв. за обезщетения.
Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова твърди, че средната възраст на учителите намалява - вече е под 50 години, а преди години е била 52-53 години. Все още обаче има населени места, както и определени предмети, по които се налага да бъдат преназначавани пенсионирани учители.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай