Взривяват желатинови манекени

Използват техниките на тв шоуто "Разбивачи на митове"

Взривяват желатинови манекени    | StandartNews.com

София. Български МВР експерти ще се преродят като водещите на световното шоу по "Дискавъри ченъл" "Разбивачи на митове". Те ще направят следствен експеримент на терористичния акт на бургаското летище Сарафово, като използват желатинови манекени. Това заяви за "Стандарт" Георги Илиев от Националната следствена служба. Той е шеф на екипа следователи, които нищят взрива, убил общо 6 души, от които 5-има еврейски граждани, през юли миналата година.

За възстановката се използват манекени от специална желатинова материя, която е с най-близки свойства на съпротивление спрямо човешкото тяло. Така пораженията върху човешкия организъм ще бъдат най-близки до реалността.

Следственият експеримент цели да направи оценка за мястото на взрива, разпространението на взривната вълна, както и точното количество използван взрив.

Манекените ще бъдат изработени във военния завод в Казанлък, уточни още Илиев.

За мястото на експеримента са избрани 3 площадки в района на Ихтиман. "Става дума за бивши бетонови възли, където имаме асфалтово покритие, подобно на това в Сарафово. "Специалистите от Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) ще изберат едно от тези места, а следственият експеримент ще се проведе през април", уточни още Георги Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай