Шофьорът на инкасото поканил крадците в буса

Проверяват охранителите от "Слатина" дали са съучастници на грабителите

Шофьорът на инкасото поканил крадците в буса | StandartNews.com

София. Най-балъшкият обир за последните години. Така може да се нарече кражбата, при която маскирани и въоръжени бандити ограбиха онази вечер инкасов автомобил в столичния квартал "Слатина".

Престъпниците свиха 173 000 лв. - оборота на  11 търговски обекта.

"Няма такъв обир - с почукване на прозореца", учудваха се вчера криминалистите от СДВР. Около 19 ч в четвъртък на базарчето на ул. "Гео Милев" 128 единият от тримата крадци се приближил до шофьорския прозорец. Водачът на бронирания бус "Мерцедес" отворил и любезно казал "Кажи, какво има". След което пред очите му се показал чук и автомат. Той бил принуден да отвори вратата. Бандитът само това чакал - издърпал го и го проснал на земята. След което спокойно взел чувалите с парите от буса.

В това време двамата авери на крадеца пък издърпали чувалчета с пари от ръцете на втория охранител, който тъкмо ги редял отзад в буса.  Накрая, за капак,

разбили стъклото с чука

за да прилича повече на екшън. След като думнали банкнотите от буса, изчезнали със зелен автомобил.

Едва накрая тримата пишман охранители се сетили да натиснат паник-бутона и да извикат полиция.

"Най-нормалното нещо е да подозираме, че един от тях има връзка с обирджиите. Но истината е, че това са трима най-обикновени балъци. Не е била спазена нито една от задължителните мерки за сигурност", твърдят от СДВР.

Според правилата частни охранители на инкасо нямат право да отварят врата или прозорец на никого. Дори да ги спрат полицаи на пътя. Те трябва да отидат заедно с полицейската кола в най-близкото РПУ, примерно, и там да започнат разговор с униформените.

Освен това тримата бодигардове незнайно защо не са носили нито служебно, нито лично оръжие, макар да са имали разрешение за такова.

Парите пък били нахвърляни в чувалчетата по пода на колата, вместо да се заключват в специална каса в задното помещение на  автомобила.

"Това са фрапиращи нарушения. За пореден път се подценяват мерките за безопасност", заяви пред "Стандарт" шефът на СДВР Валери Йорданов.

Нито един от тримата охранители няма рана, която да показва някаква борба или опит да се защити ценната пратка, коментират още криминалисти.

Полицията има и версия, че грабителите са четирима. Те очевидно са следили прибирането на инкасото и са забелязали

занижените мерки за сигурност

смятат ченгетата. "При положение, че охранителите не са били въоръжени, могат да кажат какво ли не само и само да оправдаят бездействието си", каза още Валери Йорданов. Тримата бодигардове ще бъдат качени на детектор на лъжата, за да стане ясно дали не са въвлечени в обира. Шефът на фирмата "Фърст секюрити сервиз" Пламен Кръстанов също не могъл да даде логично обяснение защо неговите хора са се държали като пълни будали.

Фирмата е регистрирана през юли 2010 г., а на 19 януари 2011 г. получава лиценз за охранителна дейност от Главна дирекция "Криминална полиция" след проверка на СДВР. Според справка в информационните масиви през 2011 г. Кръстанов е осигурявал 9 души, а през август 2012-а броят им е вече 32. Въпреки това според финансовия отчет на дружеството за 2011 г. Кръстанов е

платил общо 40 000 лв. за заплати

Фирмата е излязла на загуба с 13 000 лв. при общи приходи от около 250 000 лв.

На практика излиза, че "Фърст секюрити сервиз" е "бутикова" охранителна фирма с лъскави автомобили и зле заплатени служители. Часове след обира МВР започна пълна проверка на фирмата с инкасото.

Според запознати Пламен Кръстанов е бивш военен от Божурище. Той няма регистрирани други фирми, а очевидно първият му опит в охранителния бизнес завърша с огромно фиаско, коментираха полицаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай