Румънци на съд за откраднати ценни картини

Румънци на съд за откраднати ценни картини | StandartNews.com

Прокурорите от румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма дадоха под съд шестима души, обвинени в кражбата на ценни картини от музей в Ротердам в края на миналата година.

Седем картини на прочути художници бяха откраднати от художествената галерия "Кунстхал" в Ротердам през нощта на 16 октомври миналата година.

Това са "Глава на арлекин" от Пабло Пикасо, "Четяща жена в бяло и жълто" от Анри Матис, "Мостът Ватерло в Лондон" и "Мостът Чаринг крос в Лондон" от Клод Моне, "Жена пред отворен прозорец" от Пол Гоген, "Автопортрет" от Мейер де Хаан и "Жена със затворени очи" от Люсиен Фройд.

Картините се оценяват на между 150 и 300 милиона евро, а нанесените щети от шестимата обвиняеми възлизат на 18 милиона евро.

Според прокурорите трима от обвинените са участвали пряко в кражбата, а останалите са ги подпомогнали при укриването на картините и намирането на посредник за продажбата им.

Основните обвиняеми по случая Раду Догару, Александру Бицу и Еуджен Дарие бяха арестувани през януари, а през март бе арестувана и майката на Раду Догару - Олга. Един от обвиняемите е на свобода, а друг се издирва. Чуждестранната преса определи кражбата като "обира на века" в Европа.

Прокурорите заявиха, че от подслушан разговор става ясно, че крадците искали да изгорят картините, за да се отърват от тях. "По-добре да не ги бяхме вземали. Трябва да ги изгорим", казал заподозреният Раду Догару в записан телефонен разговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай