Перу и Дубай са рай за мафиоти бегълци

Емирствата не ни връщат Таки, Меджидиева 18 г. събира тен в ЮАР

Перу и Дубай са рай за мафиоти бегълци | StandartNews.com

Българското правосъдие е не само мудно, но и пълно с "дупки", които престъпниците умело използват, за да се изплъзнат от лапите му. Затова не един и двама осъдени бандити, вместо да търкат наровете в затвора, събират тен в топлите страни. И така на практика доказват колко истина има в поговорката: "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони". Бегълците от родното правосъдие напоследък станаха толкова много, че вече залагаме към кой рай за изчезнали бандити са запрашили. Къде се крият мафиотите "в пенсия"? "Стандарт" се разходи из "резерватите" за бегълци по света.


Латинска и Южна Америка са рай на БГ мафиотите, които бягат от Темида. Поне ако се вгледаме в списъка на държавите, с които страната ни няма подписани споразумения за екстрадиция. Топдестинациите са Колумбия, Венецуела, Бразилия, Еквадор, Перу, Чили, Аржентина, Уругвай, Парагвай и Боливия. За бандити, занимаващи се с трафик на кокаин например, Венецуела, Парагвай, Боливия и Бразилия биха били прекрасни дестинации. В Африка също има "резервати" като Египет, Мароко, Нигер, Нигерия. Поне така изглежда на книга. Ако питате мафиотите обаче, те ще кажат, че единственото добро място за бегълци на Черния континент е ЮАР. Независимо че с тази държава страната ни има договор за екстрадиция, не един и двама осъдени и БГ престъпници са "потънали" там. И досега няма нито един случай на върнат издирван нашенец от там. Легендата за ЮАР

 

тръгна още през 90-те години

 

когато стана ясно, че там от години се крие осъдената банкерка от кръга "Орион" Веска Меджидиева. Тя получи присъда от 5 г. затвор за обсебване в особено големи размери. Всъщност бизнес дамата е единствената банкерка, заедно с пловдивчанина Христо Александров, които бяха осъдени за източване на трезорите през 90-те. Останалите нямаха нужда да се крият. Така или иначе, когато България поиска екстрадицията на Меджидиева, ЮАР отказа да го направи.


Напоследък за българите най-притегателно място изглежда Дубай. Наричан Лас Вегас на Персийския залив, той е Мека за сладък нощен живот, впечатляващите сгради носят усещането за лукс, а плеядата изкуствени острови в залива носят задължителната сигурност за бегълците от правосъдието. Единственият от големите босове, които намериха пристан в Дубай, е Христофорос Аманатидис-Таки. Той бе

 

засечен там при спецакция на "Интерпол"

 

сред местните казина. Българската прокуратура поиска екстрадицията му, но заради зле разбраната класифицирана информация не предостави изцяло информация за съпричастността му към престъпления. Така че дубайските власти засега нямат мотивация да ни го изпратят обратно.


Слуховете пращат и други двама бегълци от правосъдието - Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, в Обединените арабски емирства. Мълвата първо ги изпрати в ЮАР, но напоследък все по-често се чува, че са заедно с Таки в Дубай.
Годишно европейските заповеди на правосъдното ни ведомство за предаване на издирвани

 

се колебаят между 200 и 300

 

Основната причина е бавното правораздаване и липса на окончателни присъди от Върховния касационен съд (ВКС) в разумни срокове. Докато това се случи, издирваните лесно се снабдяват с фалшиви паспорти, за които плащат между 5000 и 10 000 евро. Това е билетът им към свободата, защото процедурата по връщане е бавна, неефективна и често напълно невъзможна мисия за прокуратурата.

 

Голяма част търсят спасение в Испания, където българската диаспора е доста голяма. Там могат да получат временен подслон, след което изчезват към Латинска и Южна Америка. Най-малко от бегълците отпрашват към Северна Африка.

 

ВРАТИЧКИ

Измъкват се през Турция и Испания


В три посоки нашенски бандити бягат през граница, за да се спасят от хватката на родната Темида. Най-често погазилите закона използват най-лесната и близка дестинация - бягат през Турция. Хващат самолета от Истанбул и отпрашват за Америка или Азия.

 

Интерпол търси убиеца от "Соло"


Вече трети месец Интерпол издирва осъдения на доживотен затвор за двойно убийство през 2009 г. пред софийската дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Той изчезна мистериозно, преди да влезе да излежава присъдата си. Това обаче не му попречи да започне да се защитава в интернет пространството чрез видеообръщение до главния прокурор Сотир Цацаров и с открито писмо до министъра на правосъдието Зинаида Златанова.

 

В началото на декември той публикува видеоклип, в който твърди, че е невинен, а физическият убиец е на свобода. Тодоров публикува и в YouТube две видеа, заснети от охранителните камери на Съдебната палата в нощта на убийствата, които го оневиняват.

 

В крайна сметка Окръжна прокуратура-Пловдив първоначално го обяви за общодържавно издирване, а впоследствие на 14 декември м.г. издаде и европейска заповед за арест. Тогава МВР обясни, че дупка в закона му е позволила да избегне влизането в затвора.


От края на декември м.г. Интерпол го търси. Всъщност снимката на 27-годишния Илиян е една от 270-те на сайта на международната организация, които се издирват с червена бюлетина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай