Овъртяха пазарджиклии в имотни измами

Какво казват потърпевшите

Овъртяха пазарджиклии в имотни измами | StandartNews.com

Собственици на стотици декари земеделска земя в Пазарджишко са сезирали полицията и прокуратурата, че имотите им са откраднати.

Те установяват, че вече не разполагат със земите си, когато се опитали да ги продадат. Вече има и съдебни решения в полза на хората.

БНТ разполага с нотариални актове, с които част от тези имоти са придобити от дружество, което строи фотоволтаичен парк. От фирмата заявиха пред БНТ, че винаги са спазвали закона. Сигналът е стигнал и до главния прокурор.

Момчил Момчилов повече от 20 години се занимава с покупко-продажба на земи. Подготвя се за поредната такава сделка през пролетта на 2022 година.

Дружеството, на което е пълномощник, иска да купи 7 имота от местен жител - всички в землището на пазарджишкото село Сбор. Когато отиват при нотариус Момчилов разбира, че два от тези имоти вече са чужда собственост.

"Част от имотите - два в случая, са придобити 4 дни преди нашата сделка. Едното беше 15 декара, другото 18 декара. И извършихме сделка само за част от имотите, за останалите не можахме", заяви Момчил Момчилов.

Неприятните изненади продължават - няколко месеца след тази сделка, става ясно, че един от петте купени имота, междувременно се е сдобил с нов собственик.

И в този, и в предишния случай това е "Риал Стейтс". Справка в Имотния регистър показва, че дружеството има издадени констативни нотариални актове за имотите. Адвокатът на ощетените обяснява как в един момент собственикът се оказва без земята си.

"Схемата е проста. Става дума за член 79 от Закона за собствеността, според който недобросъвестен владелец може да придобие недвижим имот с 10 години с несмущавано и непрекъсвано владение. В случая дружеството е използвало именно тази разпоредба, като имотите са придобивани с констативни нотариални актове, издадени по обстоятелствена проверка. Тази проверка включва проверка дали не са общинска собственост, дали не са държавна собственост, и след това със свидетели се доказва пред нотариус, че те са изпълнили разпоредбите на закона", заяви Борислав Найденов, адвокат.

За т.нар. обстоятелствена проверка при нотариус трябва да се явят най-малко трима свидетели.

"Прави впечатление, че тези свидетели в повечето случаи са служители, бивши и настоящи на дружеството", коментира Борислав Найденов.

Вече има и съдебни решения, които отменят нотариалните актове на фирмата. Две от тях са за клиенти на адвокат Валерий Пейчев. Фирмата не е обжалвала и те са влезли в сила.

"Решението е в полза на моите клиенти. Съдът уважи исковата молба, съответно има осъдителен иск спрямо фирмата", заяви Валерий Пейчев, адвокат.

От дружеството в писмен отговор посочват, че от самото начало на регистрирането си упражняват своята дейност, без да нарушават установения законов ред, както и че законът позволява придобивната давност.

"По силата на придобивната давност собствеността преминава върху владелеца, без да му е прехвърляна чрез сделка. Удостоверяването на собствеността се извършва по правилата на Гражданско-процесуалния кодекс. Компетентната институция за разрешаване на спора е съдът и не смятаме за редно подобни частни гражданскоправни въпроси да бъдат коментирани и подлагани на обществен дебат преди окончателния съдебен акт", заявиха в писмена позиция на дружеството "Риал Стейтс".

Потърсихме и нотариуса, чието име стои под нотариалните актове. В писмен отговор тя посочи, че въз основа на доказателства нотариусът се произнася с мотивирано постановление, както и че е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата.

"Производството по издаване на констативен нотариален акт е регламентирано в чл. 587 от ГПК. Протоколът за разпит на свидетелите е част от делото и се разглежда в съвкупност с останалите документи, приложени в производството. Съгласно чл. 26 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност нотариусът е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата, и не може да ги ползва за свое или чуждо облагодетелстване".

Потърпевши вече са се свързали и с новия кмет на Пазарджик.

"Съответната фирма се е разпоредила с имоти, които са техни наследствени, тяхна собственост, респективно те са завели дела, доколкото ми е известно всички заведени дела се печелят, правото на собственост се възстановява. Вече съм предупредил общинската администрация да се отнася с особено внимание към всякакви казуси, които възникват с имоти в землищата на село Сбор и село Априлци", каза още кметът на Пазарджик Петър Куленски.

Юристи съветват всички, които имат земеделски земи в района на Сбор и Априлци да проверят собствеността си.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай