Ошушканата болница в Раднево пред катастрофа

Задълженията на болницата вече са 1,4-1,6 млн. лв. От тях 800 000 лв. - за заплати и осигуровки

Ошушканата болница в Раднево пред катастрофа | StandartNews.com

Управителката на болницата в Раднево остава за постоянно в ареста. Срещу нея е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Заедно с шефката бяха задържани още служителка, отговаряла за работните заплати и шофьор на здравното заведение.

Задълженията на болницата в Раднево вече са между 1,4 млн. лв. и 1,6 млн. лв. От тях 800 000 лв. са задължения за заплати и осигуровки.

Три от отделенията не работят, но не са закрити и така продължават да се трупат разходи за заплати и осигуровки. Само четири отделения работят, а болницата е без управител и ръководно тяло.

Здравното заведение остана и без болнична храна. По заповед на кмета закуските, обядите и вечерите се приготвят от социалната кухня.

Освен пране на пари са констатирани и други нарушения – безстопанственост и неправомерно прибиране на особено големи суми. Това са и двете обвинения към управителката на болницата Мая Узунова.

Шофьора и началничката ТРЗ са обвинени за пране на пари и присвояване на големи суми, а главната счетоводителка, която е под домашен арест, е обвинена за присвояване на суми.

Персоналът на болницата обясни, че трудно се оправя без заплати. Някои хора смятат да напуснат.

В сряда предстои общинска сесия, на която би трябвало да бъде избран нов управител на болницата, който да подпише нов договор с НЗОК.

„Проблеми в тази болница очевидно има от няколко години и въпросът е какво е правила общината относно контрола върху дейността на болницата. Всички по-малки общински болници са в по-тежко финансово състояние, но тук се прибавят и престъпни дейности“, коментира Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциация на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Според нея всичко, което се е случвало в болницата, няма как да не е било обществено достояние.

„Информацията не даде толкова отговори, а повдигна нови въпрос - защо Агенцията за национална сигурност се занимава с болницата в Раднево, както и защо разследването е възложено на НСлС, която по закон трябва да разследва случаи с изключителна правна сложност или извършени извън страната“, каза от своя страна Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

„Това нямаше да се случи, ако своевременно беше извършена приватизация на тези лечебни заведения. Това не се направи през години и сега берем плодовете на едно лошо решение“, на мнение е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай