Ето какво направила полицайката Симона минути след катастрофата

Семерджиев избягал от местопрестъплението само с едната си обувка

Ето какво направила полицайката Симона минути след катастрофата | StandartNews.com

Отстранената от работа полицайка Симона Радева и други нейни колеги се разследват за престъпление по служба заради покровителство над Георги Семерджиев, който уби две млади жени с джипа си на 5 юли. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Материали за чадъра над криминално проявения и осъждан рецидивист на пътя са отделени от делото за катастрофата.

Семерджиев е в ареста с обвинение за убийство по непредпазливост. Симона Радева от Първо районно управление е само свидетел по делото срещу него.

След катастрофата с таксито и помитането на двете жени на тротоара Семерджиев бяга от местопрестъплението само с едната си обувка. Другата остава в колата. Тръгва към автомивката си в подземния паркинг на голям столичен хотел близо до мястото на катастрофата.Там взема телефона на един от служителите и от него звъни на полицайката Симона, която стана причина вътрешният министър Бойко Рашков да заяви, че някои служители са забравили термина “нерегламентирани контакти с криминалния контингент”.

След разговора Симона Радева пристига и му носи стълбата, с която Георги Семерджиев се прибира вкъщи, но през терасата на първия етаж, защото си е загубил ключовете при катастрофата.

Освен досъдебното производство на прокуратурата за покровителство над Семерджиев в МВР има и дисциплинарно за Симона Радева заради нарушение на Етичния кодекс. Има данни, че е погазила 5 точки от документа.

Една от тях е, че служителят на МВР не прикрива нарушения или престъпления, на които е свидетел, а тя прави всичко възможно да го прикрие. Това е във връзка с помощта, която Радева е оказала на Семерджиев след катастрофата, за която е знаела, но не е съобщила веднага. Дала е показания едва когато разследващите стигат до нея.

Освен със Симона Радева, Георги Семерджиев поддържал приятелски отношения с друг униформен служител, но от Четвърто районно управление, стана ясно в събота, когато съдът гледаше мярката за неотклонение на Георги Семерджиев. За контактите му в полицейските среди говорят и находките в джипа му - синя лампа и палка на КАТ, както и 50-те наказателни постановления на пътя, които е натрупал през последните години и въпреки тях е шофирал по улиците.

При последния случай от 10 май е заловен дрогиран в “Студентски град”. Дава си книжката, уж издадена в Швейцария, качва се в джипа, с който три седмици по-късно уби младите жени, и потегля в неизвестна посока. След този инцидент е издирван, но без успех, въпреки че граждани са го снимали няколко пъти с хулигански прояви на пътя.

Джипът “Ауди” е дерегистриран, но Семерджиев отново го управлява с фалшиви номера от Германия. Точно с тях е бил по време на инцидента на бул. “Черни връх”.

В понеделник от МВР обявиха, че официалният отговор от Интерпол в Швейцария е, че шофьорска книжка на Георги Семерджиев не е издавана. Българската му пък е отнета преди 17 г. От тогава редовно е карал без валидни документи. В събота в съда дори обяви, че няма лична карта.

Джипът “Ауди”, с който убива момичетата, не е единствената кола, с която е хващан в последните години. През 2020 г. например е заловен в София без книжка, но с друг автомобил, съобщава “24 часа”.

Заради нарушението табелите на колата са свалени. Возилото обаче се е водило на фирма на негов приятел.Джипът, с който Семерджиев катастрофира, е купен преди месец.  Автомивката е и единственият легален бизнес на обвиняемия за жестоката катастрофа с двете жертви.

Автомивката му работила от месец и половина, но нямало много оборот. Заради липсата на легални доходи и луксозния му начин на живот се предполага, че е печелил от дрога.

Той е осъден на 8 месеца затвор точно заради притежание на кокаин и марихуана, които щял да разпространява. Признал се е за виновен след споразумение с прокуратурата. 8-те месеца е излежал в ареста. След излизането си на свобода отново е започнал с нарушенията на пътя, включително и шофиране след употреба на наркотици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай