30 брилянта, с които "Стандарт" блести

Ето как променихме България

30 брилянта, с които "Стандарт" блести | StandartNews.com

1. Синият вестник. "Стандарт" е първият вестник в България, който излезе на цветна хартия. Появи се на синя хартията като цвета на демокрацията, за да подчертае, че сме различни и независими. Такива сме и до днес.

2. Първият вестник със сайт. В далечната 2001 година "Стандарт" пусна първото електронно издание на печатна медия в България, в което публикувахме цялото съдържание на вестника. Агенция "Стандарт" тръгна 7 години по-късно.

3. Първата медия със сайт на английски. Точно преди 20 години "Стандарт" пусна английска версия на сайта си, която се превърна в основен източник на информация за Брюксел по време на присъединяването на България към ЕС.

4. Първата телевизионна книжка. "Стандарт" първи извади програмата на телевизиите в отделна книжка, която продавахме заедно с вестника. Във времето, когато нямаше цифрова телевизия, това беше неотменимия атрибут, който заместваше дистанционното.

5. Пуснахме първия диск с вестник. "Стандарт" бе първият вестник, който пусна поредица от касови филми на диск заедно със  вестника. Стартовото заглавие "Апокалипсис сега" на Копола през 2005 година се продаде в повече от 500 000 тираж.

6. Първият вестник с тестове за учениците. Безценните помагала за кандидатстване в гимназиите се продаваха заедно със "Стандарт" и предизвикваха години наред огромен интерес сред ученици и родители.

7. Първият вестник с обществени кампании. "Стандарт" бе първият вестник, който започна национално турне под мотото: Развитие на регионите през 2006 година. На първите дискусиите се борехме за чиста вода на Стара Загора и газификация на Благоевград.

8. Вестникът, който направи първата международна кампания. С "Не сте сами"  ангажирахме Европейската комисия и Европейския парламент. Внесохме в ЕК 1 милион подписа в подкрепа на сестрите. За първи път френският президент Никола Саркози сложи на ревера си значка с кампанията, а по-късно награди главния редактор на вестника Славка Бозукова с Националния френски орден за заслуги, степен „Кавалер".  

9. Първата медийна коалиция. Кампанията "Не сте сами" роди и първата медийна коалиция, свързана с кауза. "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио обединиха усилията си за спасяването на българските медици в Либия. Пуснахме над 3 милиона лентички "Не сте сами", които българите носеха на ревера си. И до днес щитовете на жандармерията са облепени със стикерите на кампанията.

10. Първото медийно шествие. "Стандарт" инициира първото медийно шествие. 30 хиляди души излязоха в София в подкрепа на медиците. Начело на колоната бяха роднините и децата им.

11. Първата медийна песен. "Стандарт" събра 50-те най-известни изпълнители от всички жанрове, които заедно записаха в Студио 1 на БНР песента "Не сте сами", специално създадена от Стефан Димитров по текст на Михаил Белчев.

12. Първото поклонение пред чудотворни икони. Със съдействието и благословията на Светия Синод "Стандарт" два пъти събра чудотворните икони на Богородица от Троянския, Бачковския и Рилски манастири в подкрепа на медиците и на децата на България. Опашките от вярващи пред "Александър Невски" се виеха по една седмица.

13. Първата кампания с еврокомисар. През 2007 година българският еврокомисар по защита на потребителите Меглена Кунева избра "Стандарт", за да направим заедно европейската инициатива "Коледата безопасна", която бе насочена срещу пресичане на опасните стоки от Китай.

14. Първото европейско медийно турне. През 2007 година "Стандарт" бе първата медия, която направи поредица от партньорства с европейски медии - австрийският "Дер щандарт", английския "Гардиън", италианският -"Република" и испанският "Ел Паис".

15. Първият вестник, който направи национална кампания в подкрепа на българския бизнес. Под мотото  "Да! на  българската икономика" направихме над 60 дискусии в София и из страната, в които събрахме власт, бизнес, научни среди и кметове и издействахме над 80 конкретни искания на предприемачите, които залегнаха в наредби и закони.

16. Единственият форум по плана "Юнкер". "Стандарт" събра над 300 бизнесмени, заедно с изпълнителната власт и вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева, а специални съвети на бг компаниите даде председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.   

17. Най-мащабната кампания в подкрепа на агробизнеса. "Стандарт" стартира преди 15 години кампанията "Да! на българската храна", в която всяка година по два пъти събира представители на производители, преработватели и търговски вериги, за да поставят проблемите пред изпълнителната власт. Най-голямото постижение на кампанията са българските щандове във веригите и сваленото ДДС за хляба и брашното.

18. Първата кампания за опазването на културно-историческото наследство. "Чудесата на България" стартира с откриването на мощите на "Св. Йоан Кръстител". Оттогава сме направили 100 дискусии в страната за възстановяване на крепости, светилища и амнастира. Уредихме собствеността на Царевец, начертахме над 50 културно-исторически маршрути, за първият от които - "Виа понтика", държавата отпусна 8 милиона за изграждането на нов път.

19. Първият медиен спектакъл. 20-тата годишнина на вестника бе отбелязана с грандиозен спектакъл в зала №! на НДК, посветен на Чудесата на България. Над 3000 души гледаха уникално представление, в което изтъкнати актьори пресъздаваха историята на България.

20. Първата печатна медия, направила телевизионни предавания. Четири пъти финалните церемонии от годишната класация на "Чудесата на България" бяха под формата на живо телевизионно предаване "Чудесата на България".

21. Единствената медия с награда от Европейската комисия за културно наследство. Голямата награда за принос в европейското културно-историческо наследство бе връчена на Стандарт заради кампанията "Чудесата на България" през 2016-та на най-престижната церемония на "Европа Ностра" в Берлин. Наградата бе връчена на главния редактор на Стандарт лично от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

22. Най-голямата кампания в подкрепа на българските градове. "Моят град - 10 причини за гордост" стартира през 2019 година и оттогава са проведени над 40 дискусии и церемония за отличаване на хората, които с енергията и таланта си променят градовете и са повод за гордост за цялата страна.

23. Национална кампания в подкрепа на младите българи в цялата страна. "България на младите таланти" стартира през пролетта на тази година с дискусии по градовете за възможностите за подкрепа на младите и с националния форум "България на младите. Образование. Иновации. Предприемачество".

24. Първата печатна медия с международни разследвания. Те бяха насочени срещу скандални сделки, свързани с приватизация и корупция. През годините "Стандарт" направи мащабни разкрития за злоупотреби на властта, които стартираха с международното разследване за пощенската кутия "Клар инис", което предотврати скандалната приватизация на Булгартабак" и донесе първата награда за разследваща журналистика "Черноризец храбър".

25. Първа поредица от дискусии, посветени на Зелената сделка. Те започнаха от есента на миналата година С участието на еврокомисар Мария Габриел във форума за дигитализацията на културното богатство и продължиха с двете дискусии през тази година, посветени на двата основни европейски приоритети - енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

26. Тенис-турнирът на лидерите. 20 години "Стандарт" организира тенис турнир "Лидерите", благодарение на който на корта се срещат три поколения тенисисти.

27. Кампания в подкрепа на младите спортни таланти. "Спортните чудеса на България" станаха трамплин в кариерата и на сребърният медалист Мирела Демирева, и на най-добрия ни скиор - Алберт Попов.

28. Първата книга на 6 езика. "Стандарт" стартира поредицата "Легенди за Чудесата на България". Първата книга "40 легенди за Чудесата на България" вече е преведена на английски, немски, руски, испански и турски език. Тя бе представена на дипломатическия корпус и е основен продукт на държавата за популяризиране на културния ни туризъм на туристическите борси по света.

29. Медията, която доведе в България три мегазвезди. Джордж Майкъл, Бианка Джагър и Глен Хюс. Те пристигнаха в София, за да подкрепят кампанията "Не сте сами".

30. Независимата медия. На фона на скандалите за парите, които Русия и Америка наливат за медии на двата полюса у нас, собствеността на "Стандарт" е кристално ясна. Тя е 100 процента в ръцете на журналистите, повечето от които работят в печатното издание повече от 20 години. 

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Любимата медия празнува рожден ден и кръгла годишнина

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай