Колонизаторите от Португалия научили анголците да поръсват с подправки печеното

Колонизаторите от Португалия научили анголците да поръсват с подправки печеното    | StandartNews.com

Колонизаторите от Португалия научили анголците да поръсват с подправки печеното

Мозамбик даде на света сос от люти чушки

 

Наближаващият празник 8 март е подходящо време да изненадате половинката си с домашна екзотика - африканска кухня вкъщи. Не съжалявайте препълнените ресторанти - повечето от тях залагат на традиционно меню. Вие обаче може да се отцепите от тълпата и да тръгнете на африканско сафари.

В. "Стандарт" вече представи на читателите си елементи от африканската кухня. Черният континент обаче е огромен - в него има и безводни пустини, и субтропични влажни равнини, и джунгли. А понятието "африканска кухня" е неточно, защото е невъзможно да се обхване разнообразието от традиции, разпрострели се върху цял континент.
Разказахме ви за кулинарното многообразие в страните на юг от Сахара.

В този брой ще ви запознаем с кулинарните традиции в страни от Източна Африка, като Кения и Уганда, които се простират върху огромни равнини. За тази кухня е характерно използването на нишесте, просо, сорго и много плодове - банани, манго, авокадо, ананас, захарна тръстика. От тези продукти се приготвят ястия с месо. Царевицата дотолкова се е превърнала в основна съставка на африканската кухня, че е трудно да се повярва, че е пренесена от Америка.

Докато в Кения все още се чувства влиянието на британците, в Ангола и Мозамбик дълбоки следи са оставили португалците. Те са били първите европейци, преминали на юг от Сахара още през XV век. Тези привидно непретенциозни колонисти, задържали се дълго тук, са се намесили осезателно в кухнята на африканците. Португалците пренесли в Африка маниера подправките да се използват не само с консервиращ ефект, но и за овкусяване при печене на скара и мариноване на месото. Португалските градинари, фермери и рибари чувствително променили традиционните местни яхнии.

Мозамбик, известен като родината на кашуто, се прочува и със своя специалитет "пирипири" - ястие с много люти чушки. Те се задушават в сок от лимон, оставят се да къкрят няколко минути и се счукват до паста. Тази паста се разрежда с още лимонов сок и се загрява отново, а след това с нея се поливат меса, риби или скариди.

Този прост пример за смесване на местни и внесени съставки е красноречив за същността на африканската кухня, която определено ме плени с вкусовите си качества и уникалния екзотичен аромат, проникващ през дрехите във всичките човешки сетива. И въпреки че Африка е далеч, една вечеря на свещи с любим човек, хубава музика, ароматни пръчици и африканска кухня определено ще ви пренесе в саваната на дивото и екзотичното.

 

Ето няколко лесни за приготвяне рецепти от африканската кухня за празничната ви трапеза, пратени специално за "Стандарт" от моята приятелка Бети О'Норе, позната от "Хъшовете" и група "Супер Макс" - красивата българка от конгоански произход , която неотдавна отвори собствен африкански ресторант във Виена:

Африканска фъстъчена супа

Продукти:

2 ч. л. фъстъчено олио
1 ч. ч. наситнен лук
2 пресовани скилидки чесън
1/2 ч. ч. нарязани печурки
1/4 ч. л. натрошени люти чушки
1/2 ч. л. сладък червен пипер
1/2 ч. л. настърган пресен джинджифил
2 ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
1 малък буркан доматена салца
1/2 ч. ч. пюре от предварително сварени сладки картофи
1/4 ч. ч. фъстъчено масло

Приготвяне:

Фъстъченото олио се загрява в тиган до умерена температура. В него се запържват лукът и гъбите. Прибавят се чушките, червеният пипер и джинджифилът, като сотирането продължава още 1 минута. Сипват се доматената салца и бульонът и ястието се оставя да къкри около 15 минути. Сваля се от огъня и след като супата се охлади, се пюрира в блендер. Прибавят се картофеното пюре и фъстъченото олио и всичко се пасира още веднъж.
Африканската фъстъчена супа се сервира затоплена с гарнитура от пресен лук.

Маринована риба
/Нигерия/

Продукти за 1 порция

250 г филе от риба, 25 брашно, 100 г 9-процентов оцет, 100 г вода, 50 г лук, 5 г черен пипер на зърна, 1 дафинов лист, 1 ч. л. къри, 30 г олио, сол на вкус.

Приготвяне

Рибното филе се нарязва на 2-сантиметрови парчета, соли се, овалва се в брашно и се пържи. Оцетът се смесва с водата, слагат се зърната черен пипер, дафиновия лист, нарязания на колелца лук и се вари до омекване на лука. Кърито се размива с вода и се изсипва в кипящата марината, която се вари още 2 мин. Изпържената риба се залива с маринатата и се държи едно денонощие в хладилник.

Супа от кокосов орех
/Конго/

Продукти за 1 порция

1 кокосов орех, пилешки бульон, 10 г сметана, индийско орехче

Приготвяне:

Кокосовият орех се разполовява. Млякото се излива в чаша. Едната половина от месестата част се настъргва на ренде, а втората половина се нарязва на кубчета и леко се изпича. Млякото и сокът, отделен при настъргването на месестата част, се смесва с равна част пилешки бульон и се подправя с настъргано индийско орехче. Добавят се кубчета от кокосов орех и се варят до омекване. Готовата супа се застройва със сметаната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай