Защо подозират, че COVID-19 идва от лаборатория

Една от възможностите е заради „перфектната му адаптация“ към човешкото тяло

Защо подозират, че COVID-19  идва от лаборатория | StandartNews.com

Учени от Австралия се питат все по-често за произхода на COVID-19 заради „перфектната му адаптация“ към човешкото тяло, пише Daily Mail, цитиран от gazeta.ru.

Изследователите проучили колко добре SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, заразява различни животни по света. Открили, че коронавирусът подозрително „идеално се адаптира“ към инфекцията на хората, което подсказва за изкуствения му произход, например, от китайска лаборатория.

Според проф. Николай Петровски от Университета Флиндерс, инфекцията се свързва по-добре с човешките клетки, отколкото с тези на което и да е животно. Коронавирусът се свързва с молекулата на АСЕ2 с помощта на протеин и колкото по-силно се прикрепи, толкова по-малка е вероятността той да се измие от тялото. В същото време Петровски се надява да намери в природата животно, което е най-податливо на вируса. Той обаче бил шокиран, когато разбрал, че коронавирусът предпочита хората.

„Това е нов вирус, който никога не е бил в човешкото тяло, но той има изключително високо ниво на свързване с човешките рецептори, което е много изненадващо“, каза той.

Професорът отбеляза, че той и други учени са имали въпроси относно произхода на коронавируса: "Дали това е пълно съвпадение или SARS-CoV-2 е изкуствено създаден?"

Подобни съмнения изпитва и чешката молекулярна биоложка и вирусоложка Сона Пекова. „Времето е ново и не е възможно да се мисли, че генното инженерство и молекулярната биология се извършват само от добри хора“, казва Пекова в интервю за Lidovky.cz.

"Вирусът се размножава до 270 пъти по-бързо от конвенционалния коронавирус, както вече беше описано в доклад от лаборатория в Ухан, Китай", казва пред изданието Сона Пекова. "Той се променя под ръцете ви. Естествените изолати не се държат по този начин", обяснява тя. Този е един от главните й аргументи да се съмнява, че е произлязъл от лаборатория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай