За 24 часа: 21 нови заразени, 669 с коронавирус

Двама са починалите за последното денонощие

За 24 часа: 21 нови заразени, 669 с коронавирус | StandartNews.com

669 са вече случаите на коронавирус в България. Tова заяви на редовния си брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб за борба с коронавируса.

В София случаите са 12 - 2-ма са в "Пирогов", в "Света Анна" също има случаи. 3-ма от заразените са от Кюстендил, в Пловдив, Хасково и Стара Загора има по двама заразени. Няма установени инфектирани медици. Те остават 36.

Излекувани са 68 пациента. Новите случаи са 6 - във ВМА двама, в Кърджали - двама, в Пловдив и Смолян са по един. Починалите от коронавирус в страната са 28.

Има два нови случая за последното денонощие. Жена на 73 години в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и мъж на 73 години в "Пълмед". Общо 15 мъже и 13 жени са починали. Средната възраст е 65 години.

Броят на болните, които са в болница, е 230, от които 147 в София, 35 са в интензивни отделения.

От името на Софийска лекарска колегия д-р Меджидиев благодари на всички сънародници, които спазват карантината. "Съвместно с правителството, щаба и гражданите постигнахме тези много добри резултати до момента, мога да кажа едни от най-добрите в Европа, направо най-добрите. Защото ние поддържаме непрекъсната връзка с колеги от Европа и обменяме информация. Там положението е ужасно", заяви докторът.

"Искам да се обърна към сънародниците - да не се удавим накрая след тези уникални резултати. Защото с това хубаво време, което предстои, поне 50 колеги от София вчера ми звъннаха, че ние трябва да реагираме. София беше пълна. А в София са най-много регистрираните случаи и тя е основна отправна точка. София е 2 милиона, а лекарите в София са 9000. От тях една трета са пряко заети с коронавируса. Ние не сме Германия с огромния ресурс - и финансов, и фармацевтичен, и човешки - като медицински персонал. Това, което се вижда и в европейските страни - масово започват да падат медицински специалисти, лекари, санитари, сестри, почнем ли да губим тези специалисти, ще стане особено тежко. Най-вече за София, защото тежките случаи от провинцията също ще трябва да дойдат тук", каза шефът на столичната колегия на БЛС..

Д-р Меджидиев допълни, че Господ е всеки ден с нас. "Аз като лекар, влизайки в операционната, всеки ден влизам с Господ. Той ни пази и е милосърден. Не е един ден в годината или пет дена, в които трябва да му обърнем внимание. Ние трябва да вярваме в милосърдието му и ние самите да го проявяваме по същия начин".

Той беше категоричен, че в момента милосърдието е да опазим близките си, да останем вкъщи, да се помолим. И ние всеки ден може да го направим. "С един ден не се решава нищо в годината. Напротив, с тези две седмици се решава бъдещето на нашите поколения, на нашата държава", допълни докторът.

Относно изследване по метода на пуловете, ген. Мутафчийски обясни, че такова се прави в Израел. По този въпрос се работи, а този вид изследване има надеждност до 5 човека.

"Тревогите на моите колеги и на Щаба не произтичат от това, което сме видели в храмовете, а това, което се случва извън тях", обясни шефът на Оперативния щаб и отново призова да си останем вкъщи.

Във ВМА има пациенти, които са минали 28-ия ден от хоспитализацията си и все още вирусът не е изчистен от тях, стана ясно от думите на ген. Мутафчийски. Той поясни, че вирусът не минава за седмица, а напротив - той е много по-опасен и изисква много грижи и ресурси.

"Чудодейното лекарство все още не е открито. Това засилва повече нашите тревоги", съобщи той.

Относно затварянето на пазарите, ген. Мутафчийски обясни, че на половинчати мерки не може да се разчита. За това се е наложило да бъдат взети по-строги такива. У нас се работи по изработването на бързи тестове, стана ясно по време на брифинга.

Глобата за неносене на маска на обществено място е от 100 до 1000 лв. Заповедта е задължителна за всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай