Витанов: Край на ваксинацията през февруари 2022г.

Специалистът казва, че сценарият с ваксинацията винаги може да се промени

Витанов: Край на ваксинацията през февруари 2022г. | StandartNews.com

„Днес ваксинираните са около 16 хиляди. Сметката е проста. Ако трябва да ваксинираме още 2,5 млн. души, това са 5 млн. дози. Ако слагаме по 20 хиляди дневно, това са 250 дни. Става дума за февруари месец 2022 г.”

Това заяви в студиото на „Здравей, България” математикът проф. Николай Витанов. Специалистът казва, че сценарият с ваксинацията винаги може да се промени.

„Когато заболеваемостта падне под 20 души на 100 000 човека, ситуацията ще изглежда добре. Тогава е важно да не „изтървем шарана”, защото ще трябва да го ловим пак. Шампанското трябва да изчака, защото все още не е време за празнуване”.

Той обясни, че вече сме били в ситуация, в която сме изпуснали положението и случаите на заразени отново са обърнали посоката си. Той добави, че резултатите не зависят от топлото време и даде за пример Индия.

„Всичко зависи от нас. Важно е какво ще направим, когато случаите достигнат най-ниските си нива. Вече имаме доста ваксинирани хора и можем да не дестабилизираме този благоприятен вариант”, добави Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай