Витанов каза кога и къде започват проблемите с Ковид

Есенно-зимната вълна идва, предупреди математикът

Витанов каза кога и къде започват проблемите с Ковид | StandartNews.com

Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва. Това съобщи математикът от БАН проф. Николай Витанов. В момента страната ни се намира в предверието на тази вълна, но се очаква заболеваемостта да започне да се повишава, прогнозира още той. По думите му .

„14-дневната заболеваемост днес е 131.47 на 100 000. Хомеостазисът държи все още. Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000“, изчислява Витанов. И отчита: „Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак (бел.ред. Бай Ганьо). Обаче ефективността на Ганьо расте. През миналата седмица беше 42%. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте.  Демонстрирам ви, как се подготвя есенно-зимната вълна. Ефективността на Ганя си растеше цял септември, ще достигне и 100%.  И като докара вълната, ще почне да се оглежда кой да му е виновен“. 

По думите му тогава ще са необходими „прицелени и минимални по обхват и действие мерки. Налагащите мерките ще бъдат виновни на Ганя“.  

Математикът прогнозира, че проблемите с развитието на пандемията у нас се очакват след около две седмици в Западна България, пише ДарикНюз. 

„Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 187 дни.  Прогноза я знаете – ще издържи  200 дни. Гледайте, дали ще стане така. Виждате, че в Западна България индексите полека стават по-високи от тези в другите части на страната. Есенно-зимните проблеми се очаква да  започнат от областите в западна България“, пише още той.   

Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали, прогнозира още проф. Витанов. И отправя апел: „Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка“.

След средата на октомври смъртността се очаква да се повиши и броят на починалите все по-често да започне да е двуцифрено число на ден. Това изчислява още Витанов: „Прогнозата я знаете – и  през октомври, болниците няма да се напълнят. Хомеостазисът държи, но вечният и безсмъртнен балкански юнак работи, за да го скапе. Сметките показват, че ще успее и то точно в предписания срок“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай