Ваксините нямат проблем с мутация на вируса

Такива да изводите за момента

Ваксините нямат проблем с мутация на вируса | StandartNews.com

"Мерките ще имат ефект и трябва да вярваме, че са навременни. Очакваме да облекчим натиска, който притиска здравната система. Този натиск не се отразява добре, нито на хората с COVID, нито на останалите пациенти". Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Не знаем чак толкова много за биологията на този вирус, той се изменя, не стои на едно място. Не знаем как ще продължи да еволюира вирусът", каза още тя. По думите й поведението на вируса ще е функция от много фактори. "Не трябва да говорим само за него, защото в този процес участва вирусът, ние хората и средата, и във всички случаи имат значение мерките, които се взимат, ваксинацията и т.н.", каза още проф. Александрова.

"Ако някой наистина иска да натисне бутонът "пауза", това е природата". Според нея има надпревара с вируса и времето. "Ние нямаме как да му противодействаме да се променя, нямаме изграден имунен отговор, с който да го притесняваме.

Той се чувства комфортно. Нямаме ваксина или лекарство, а когато вече да му окажем отпор, вирусът може да започне да се променя. Веднъж създадена успешна ваксина, тя би могла да бъде актуализирана, ако това се наложи.

Към момента няма причина ваксините да не бъдат ефикасни поради мутация на вируса", обясни тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай