Специализант спаси дядо с COVID хукнал от болница

85-годишният пациент успял да излезе през авариен изход

Специализант спаси дядо с COVID хукнал от болница | StandartNews.com

Лекар-специализант спаси възрастен мъж, избягал по пижама от един от специализираните сектори за лечение на COVID-19 в болница "Токуда" в София, предаде БНТ.

85-годишният пациент на звеното за лечение на коронавирус успял да излезе през аварийния изход на отделението и напуснал незабелязано лечебното заведение в малките часове на денонощието. Той е с деменция, след прекаран инсулт и има усложнения от коронавирусната инфекция, които налагат болнично лечение.

Д-р Добромир Райков е специализиращ гастроентеролог, който дава дежурства в един от COVID секторите на болница "Токуда". Към края на смяната около полунощ екипът в отделението установява скорошната липса на един от пациентите.

Видеонаблюдението показва, че е излязъл извън болницата. Уведомени са районното полицейско управление и роднините на болния.

След 6-часовата изтощителна смяна, д-р Райков не поема към своя дом за заслужена почивка.

Мисълта за пациента, който е възрастен, с инфекция, не осъзнава своите действия и е неподходящо облечен за атмосферните условия, не му дава спокойствие. Той се качва в личния си автомобил в извънработно време, и тръгва да търси пациента. Намира го на улицата на около километър от лечебното заведение. Без колебание го качва в собствения си автомобил, докато е цивилен, и го връща обратно в отделението.

Предвид обстоятелствата - COVID инфекцията, свързаните заболявания и деменцията, това неосъзнато излизане по пижама в студа навън е ситуация, която е можела да коства живота на пациента при по-продължителен престой. За щастие, д-р Райков приема мисията да бъде до своите пациенти при всички положения, и да изпълнява своя дълг като лекар и като човек.

След връщането в болницата, пациентът продължава лечението си и е изписан като преборил успешно инфекцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай