Проф. Иво Петров: Здравната ни система ще издържи

В България от март насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат COVID-пациенти

Проф. Иво Петров: Здравната ни система ще издържи | StandartNews.com

Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19, здравната ни система няма да има проблем да издържи, каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров пред бТВ. По думите му има различни причини за повишаването на заразените с коронавирус у нас през последните дни. "Сега се правят тестове по показание, а през лятото имахме много здрави хора, които се изследваха, за да пътуват, а това е повлиявало на статистиката. Друга причина е, че идват есенните месеци и прекарваме повече време в затворени помещения с други хора", обясни проф. Петров и подчерта, че този въпрос трябва да бъде коментиран от епидемиолозите.

За съжаление имаме неглижиране, включително на спешни сърдечно-съдови състояние поради COVID-19 причини. Това води до повишаване на смъртността, каза проф. Петров.

В България от март насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат COVID-пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-отделение и те са пренасочвани, обясни проф. Петров.

Едва сега пациентите с белодробни и сърдечно-съдови проблеми започват да се връщат към нормален начин на поведение към заболеваемостта, уточни проф. Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай