Неделя,

Проф. Иво Петров: Здравната ни система ще издържи

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
204
Проф. Иво Петров: Здравната ни система ще издържи
A
A
A

Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19, здравната ни система няма да има проблем да издържи, каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров пред бТВ. По думите му има различни причини за повишаването на заразените с коронавирус у нас през последните дни. "Сега се правят тестове по показание, а през лятото имахме много здрави хора, които се изследваха, за да пътуват, а това е повлиявало на статистиката. Друга причина е, че идват есенните месеци и прекарваме повече време в затворени помещения с други хора", обясни проф. Петров и подчерта, че този въпрос трябва да бъде коментиран от епидемиолозите.

За съжаление имаме неглижиране, включително на спешни сърдечно-съдови състояние поради COVID-19 причини. Това води до повишаване на смъртността, каза проф. Петров.

В България от март насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат COVID-пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-отделение и те са пренасочвани, обясни проф. Петров.

Едва сега пациентите с белодробни и сърдечно-съдови проблеми започват да се връщат към нормален начин на поведение към заболеваемостта, уточни проф. Петров.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички