Проф. Витанов: Делта вариантът ще стане доминантен

Според него, ако сме под 1500 нови случая в края на август, трябва да смятаме, че сме се справили

Проф. Витанов: Делта вариантът ще стане доминантен | StandartNews.com

„Делта вариантът не само чопли, а вече се е захванал. До към края на месеца ще стане доминантен. Той е по-заразен и се пребори успешно и с това, че има и много ваксинирани. Това каза за "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Според него, ако сме под 1500 нови случая в края на август, трябва да смятаме, че сме се справили.

"Антиваксърите си правят пропаганда, а насреща няма нищо. Така не се прави. Ваксини има, проблемите са няколко. Ще бракуваме ваксини и ще ги изнасяме навън. Спря всичко, защото всичко е в главите на хората. Ако хората се разубедят, каузата загива. Политически изявления няма да правя", посочи той.

По думите му проблем е също, че прекрасните планове у нас остават на хартия.

"Има един прозорец за налагане на мерки - не по-рано, не по-късно. Плановете, които са били правени, са били точни. Има едно нещо, което се нарича "ред в хаоса". Сега сме в ръцете на РЗИ-тата, вирусът ще настъпва полека, отпускарският сезон ще свърши и втората половина на септември ще сме изправени пред проблеми", обясни проф. Николай Витанов.

Математикът е на мнение, че за следващата вълна медиците са по-подготвени.

"Знам как от нула се организира една такава система. Въпросът не е само да са подготвени лекарите, а как действа и ръководството на "Пирогов". Трябва ни стабилна здравна система, в момента единственият човек с по-голям опит е доц. Кунчев. Когато вирусът успее да се пребори и с неговите хора - и да има, и да няма стабилно правителство - може да няма ефект. Те не останаха много мерки. Ако продължаваме да ги спазваме, ще имаме още някакво време спокойствие", обясни ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай