Вторник,

Проф. Витанов: Делта вариантът ще стане доминантен

От: Мартина Суботинова -
2957
Проф. Витанов: Делта вариантът ще стане доминантен
A
A
A

„Делта вариантът не само чопли, а вече се е захванал. До към края на месеца ще стане доминантен. Той е по-заразен и се пребори успешно и с това, че има и много ваксинирани. Това каза за "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Според него, ако сме под 1500 нови случая в края на август, трябва да смятаме, че сме се справили.

"Антиваксърите си правят пропаганда, а насреща няма нищо. Така не се прави. Ваксини има, проблемите са няколко. Ще бракуваме ваксини и ще ги изнасяме навън. Спря всичко, защото всичко е в главите на хората. Ако хората се разубедят, каузата загива. Политически изявления няма да правя", посочи той.

По думите му проблем е също, че прекрасните планове у нас остават на хартия.

"Има един прозорец за налагане на мерки - не по-рано, не по-късно. Плановете, които са били правени, са били точни. Има едно нещо, което се нарича "ред в хаоса". Сега сме в ръцете на РЗИ-тата, вирусът ще настъпва полека, отпускарският сезон ще свърши и втората половина на септември ще сме изправени пред проблеми", обясни проф. Николай Витанов.

Математикът е на мнение, че за следващата вълна медиците са по-подготвени.

"Знам как от нула се организира една такава система. Въпросът не е само да са подготвени лекарите, а как действа и ръководството на "Пирогов". Трябва ни стабилна здравна система, в момента единственият човек с по-голям опит е доц. Кунчев. Когато вирусът успее да се пребори и с неговите хора - и да има, и да няма стабилно правителство - може да няма ефект. Те не останаха много мерки. Ако продължаваме да ги спазваме, ще имаме още някакво време спокойствие", обясни ученият.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com